SORTIDA CULTURAL

GIRALDA DE L’ARBOÇ I AL CASTELL DE PENYAFORT

Diumenge 19 de febrer. Concentració a les 8,30 hores a la plaça del Mercat.

A les 8.45 hores: Sortida amb autocar direcció l’Arboç, on a les 9.30h farem una visita guiada a la Giralda.

La Giralda és un edifici promogut per Joan Roquer i Marí després del seu viatge a Andalusia, on s’entusiasmà amb l’arquitectura califal, la qual va voler reproduir mimèticament a la seva residència. L’obra es va realitzar entre 1877 i 1899 i va ser dirigida pel mateix Roquer. L’element més destacat és la reproducció de la Giralda de Sevilla que ha esdevingut un dels elements més emblemàtics del poble. Al conjunt hi ha també un rèplica del Pati dels Lleons de l’Alhambra de Granada i del saló d’Ambaixadors de l’Alcàsser de Sevilla. Tots els elements decoratius, així com els materials utilitzats, segueixen fidelment els models originals, a partir de les fotografies fetes durant el viatge a Andalusia.

Acabada la visita, al voltant de les 11.00 h., ens dirigirem a Santa Margarida i els Monjos per visitar el castell de Penyafort. El que avui es coneix com castell de Penyafort devia començar amb una torre i una casa com tants d’altres en el segle XI. En el segle XII ja surt citada la Torre de Penyafort.

A principis del segle XVIII es va iniciar la construcció de l’església nova i la del celler.Durant la Guerra del Francès, el convent fou saquejat pels francesos i la pèrdua més valuosa va ser la del famós quadre de Sant Ramon que ocupava tot l’altar major.L’any 1836, amb el regnat d’Isabel II, es decretà la venda forçosa dels béns eclesiàstics, passant a ser béns de l’Estat per poder ser privatitzades a través de subhastes.Durant la Guerra Civil, l’església fou saquejada i es va habilitar com a presó; els propietaris i masovers seguien vivint al casal residencial.

Al voltant de les 17.00 h. tornarem cap a Cubelles.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR