CONFERÈNCIA

L’obra de la mancomunitat i la seva incidència a tot Catalunya, a càrrec de l’historiador Josep Maria Roig Rosich.

Divendres 6 de juny, a dos quarts de 8 del vespre, a la sala d’actes de la Parròquia.

Amb aquesta conferència, el GEC Amics del Castell es vol sumar als actes de commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya. Aquesta institució es constituí el 6 d’abril de 1914 sota la presidència d’Enric Prat de la Riba i vuit consellers (Cultura i Instrucció, Camins i Ports, Obres Hidràuliques i Ferrocarrils, Telèfons, Agricultura i Serveis Forestals, Beneficència i Sanitat, Política Social i Hisenda). La creació de la Mancomunitat fou el resultat d’una llarga demanda històrica: la unió de les quatre diputacions provincials catalanes. Tot i que la seva funció fou merament administrativa, la Mancomunitat tingué una gran importància política, social i econòmica, ja que significà el primer reconeixement per part de l’Estat espanyol de la personalitat i la unitat de Catalunya des de la desfeta de 1714. El nostre conferenciant tractarà dos aspectes de la històrica institució: un, que la Mancomunitat va planificar una Catalunya moderna i equilibrada, i l'altre, que la seva obra no solament va consistir en allò que ja és més conegut centrat a Barcelona, sinó que es va procurar que arribés a tot el país, també al món rural allunyat de la capital. I això tant pel que fa a la creació d'infraestructures com en l'àmbit cultural i educatiu. La seva herència va ser recollida per la Generalitat republicana i moltes de les propostes d'aleshores continuen sent vàlides avui. 

Josep Maria Roig Rosich és professor de la Universitat Rovira i Virgili, director de la Revista de Catalunya i ex director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya. És un dels millors historiadors sobre la Catalunya del segle XX. Ha publicat nombrosos textos i documents sobre Francesc Macià, llibres d’història, entre ells La Dictadura de Primo de Rivera a Catalunya i Història de l’Orfeó Català. Així mateix, és el coordinador de la Història de la Generalitat, de la qual ha escrit el capítol La Generalitat durant la Segona República. Josep Maria Roig és prou conegut dels socis del GEC Amics del Castell ja que anteriorment ha realitzat tres conferències organitzades per la nostra entitat: Una sobre Francesc Macià, una altra sobre la història de Catalunya del segle XX i la tercera sobre crisi i canvis en el món actual.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR