CONFERÈNCIA

'La Veu de Catalunya', del catalanisme revolucionari al catalanisme subordinata càrrec de Josep Maria Figueres.

Divendres 17 d’octubrea les 7 del vespre, a la sala d’actes de la Parròquia.

La Veu de Catalunya fou el diari català més important del segle XX, tant per la seva gran aportació cultural com per la transcendència dels esdeveniments polítics i socials que va reflectir.


Vinculat a la Lliga Regionalista de Prat de la Riba i Cambó, la trajectòria del rotatiu s’inicià en arrencar el segle, continuà amb la Mancomunitat de Catalunya el 1914 i arribà als anys trenta com a finestra cosmopolita i refinada de diari modern, amb una opció política definida, sempre desenvolupada amb voluntat democràtica, catalanista i coherent amb el seu ideari. 

Josep Maria Figueres i Artigues (Vilanova i la Geltrú, 1950) és doctor en Història Moderna i Contemporània i professor titular de Periodisme a la UAB. És un dels màxims experts en la història del catalanisme polític, la República i la premsa catalana. Ha publicat nombrosos llibres i articles sobre aquesta matèria, destacant les obres completes de Valentí Almirall, la recuperació dels escrits i discursos de Pau Casals i les cròniques de guerra de Lluís Capdevila, entre d’altres. La seva darrera publicació és La Veu de Catalunya (1899-1937), una extensa i meticulosa investigació al voltant del diari en català més influent del segle passat. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Mossèn Joaquim Lluís i Corominas, un capellà incansable i inoblidable

Presentació del quadern 'Setmana Cultural. 50 edicions (Cubelles, 1975-2024)', de Joan Vidal i Lolo Garcia, i projecció de la gravació 'La riuada de 1994', d’Isidre Rosell

Article 'El riu Foix i el seu pantà' de Francesc Capdet