SORTIDA CULTURAL

A Palafrugell  (Baix Empordà), Diumenge 8 de febrer.

Concentració a les 6.45 h. a la plaça del Mercat. A les 7.00 h. sortida en autocar i a les 10.00 h. arribarem a Palafrugell on farem una visita guiada al Museu del Suro.

El Museu del Suro és una institució cultural nascuda el 1972 que té per missió adquirir, conservar, interpretar i posar en valor el patrimoni vertebrat a l'entorn del món del suro a Catalunya. El 29 de juny de 2012 el museu va inaugurar una nova seu, ubicada a la antiga fàbrica surera modernista de Can Mario, projectada per General Guitart i construïda entre 1900 i 1907. És el museu més gran del món específic d'aquesta matèria.

A continuació visitarem el Centre d’Interpretació del Dipòsit Modernista de Can Mario. Aquest dipòsit d'estil modernista, situat a l’antiga fàbrica surera de Can Mario, s’ha convertit en un símbol identificador de Palafrugell. L’any 2000, gràcies a una iniciativa popular, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional degut a la seva estructura i valors artístics poc comuns per aquest tipus de construccions. La necessitat de garantir el subministrament i la pressió d'aigua a la fàbrica va propiciar la construcció d’aquesta torre-dipòsit, entre 1904 i 1905. Va ser un projecte de General Guitart Lostalo, el mateix que va realitzar la façana modernista de la fàbrica, l’enginyer Josep M. Manich, i la construcció la realitzà Joan Torres, arquitecte especialitzat en construccions metàl·liques. 

A les 12 farem una visita guiada a la Fundació Josep Pla. Primer visitarem la pròpia fundació, a continuació, mentre un grup veu l’audiovisual Josep Pla, viatger, l’altre farà la visita guiada a la casa natal de l’escriptor, on hi ha instal·lada l’exposició permanent Josep Pla (1897-1981) que explica les trajectòries vital, literària i periodística de l’autor, emmarcades en l’evolució històrica del s. XX.

Després de dinar, visitarem el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, format per un jaciment ibèric, una torre de guaita, una ermita i hostatgeria del segle XVIII i un far del segle XIX. Està situat a la muntanya de Sa Guarda que, en entrar al mar, forma el cap de Sant Sebastià. Actualment és un espai gestionat pel Museu del Suro de Palafrugell.

El jaciment està datat entre els segles V a I aC, encara que en algunes excavacions s'han trobat materials del segle VI aC. Es poden veure fins a quatre cases ibèriques de dues habitacions cadascuna i que es disposen en diversos carrers, formant una superfície d'uns 300 metres quadrats. A més a més s'han descobert quinze sitges o dipòsits excavats a la roca i un forn.

La torre de guaita es troba a la muntanya de Sant Sebastià, al municipi de Palafrugell. Es va bastir a partir del 1445 davant l'amenaça que representava la pirateria a la costa.

L'ermita de Sant Sebastià de la Guarda es troba adossada a la façana de ponent de la torre de guaita medieval que s'alça dalt el promontori que forma el cap de Sant Sebastià. La primitiva ermita de Sant Sebastià, que ocupava la part baixa de la torre, es troba documentada des del segle XV. Com a conseqüència de la pesta del 1650-1651 es va decidir la construcció d'una nova església i d'una hostatgeria.

El far de Sant Sebastià es va inaugurar l'1 d'octubre del 1857 i la seva llum arriba a 32 milles nàutiques, cosa que el fa el més potent del litoral català. 

Al voltant de les 18.15 h. retornarem cap a Cubelles.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR