CONFERÈNCIA

Divendres 19 de juny, a dos quarts de 8 del vespre, a la sala d’actes de la Parròquia.

1714-2014. L’aportació econòmica del Penedès a Catalunya, a càrrec de Jaume Baltà.

La desfeta militar de l’11 de setembre va comportar, dins del context general del decret de Nova Planta, la imposició del cadastre com a instrument de càstig econòmic a les terres catalanes pel seu conegut antifelipisme. Malgrat algunes veus que blasmen aquesta penalització fiscal, entenent-la com a genèrica arreu del nou estat espanyol, la present conferència analitza l’impacte real que tingué sobre l’economia bàsica del Principat així com els diferents impostos existents l’any 1714 i a hores d’ara, tot dedicant una especial atenció a les dades referents al Penedès.

Jaume Baltà i Moner (Vilafranca del Penedès, 1956) és biòleg, Màster en fiscalitat, ha cursat estudis de biblioteconomia i documentació. Ha treballat durant molts anys en el camp de la comunicació i de la promoció de les marques i patents, a més d’escriure nombrosos articles a revistes especialitzades del sector agropecuari. Ha publicat diversos treballs biogràfics de personatges penedesencs relacionats amb la ciència i la tecnologia. El 1991 va rebre el segon premi de la VII Festa de la Verema de Sant Sadurní d’Anoia pel treball Contribució al coneixement de l’acarofauna en els vinyars del Penedès i el 2013 va obtenir el guardó de recerca històrica del Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb El metge Fèlix Janer Bertran i la Catalunya del segle XIX. Acaba de publicar Dracs i Dracs. Una realitat irreal, un llibre de narracions al voltant d’aquesta figura mitològica. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR