CONFERÈNCIA

Divendres 19 de juny, a dos quarts de 8 del vespre, a la sala d’actes de la Parròquia.

1714-2014. L’aportació econòmica del Penedès a Catalunya, a càrrec de Jaume Baltà.

La desfeta militar de l’11 de setembre va comportar, dins del context general del decret de Nova Planta, la imposició del cadastre com a instrument de càstig econòmic a les terres catalanes pel seu conegut antifelipisme. Malgrat algunes veus que blasmen aquesta penalització fiscal, entenent-la com a genèrica arreu del nou estat espanyol, la present conferència analitza l’impacte real que tingué sobre l’economia bàsica del Principat així com els diferents impostos existents l’any 1714 i a hores d’ara, tot dedicant una especial atenció a les dades referents al Penedès.

Jaume Baltà i Moner (Vilafranca del Penedès, 1956) és biòleg, Màster en fiscalitat, ha cursat estudis de biblioteconomia i documentació. Ha treballat durant molts anys en el camp de la comunicació i de la promoció de les marques i patents, a més d’escriure nombrosos articles a revistes especialitzades del sector agropecuari. Ha publicat diversos treballs biogràfics de personatges penedesencs relacionats amb la ciència i la tecnologia. El 1991 va rebre el segon premi de la VII Festa de la Verema de Sant Sadurní d’Anoia pel treball Contribució al coneixement de l’acarofauna en els vinyars del Penedès i el 2013 va obtenir el guardó de recerca històrica del Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb El metge Fèlix Janer Bertran i la Catalunya del segle XIX. Acaba de publicar Dracs i Dracs. Una realitat irreal, un llibre de narracions al voltant d’aquesta figura mitològica. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

MEMÒRIA POPULAR

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas