SORTIDA

Diumenge 28 de febrer

Sortida cultural a l’Espluga de Francolí i Monestir de Poblet

Concentració a tres quarts de 8 a la plaça del Mercat. Sortida en autocar a les 8 h. Ens aturarem a esmorzar a l’àrea de servei de Montblanc abans d’arribar a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), aproximadament a un quart d’11. Farem una visita guiada a la Fassina Balanyà, antiga indústria familiar on es destil·lava brisa (pell, rama i pinyol del raïm) per obtenir aiguardent. Les fassines, tot i ser instal·lacions industrials molt senzilles, són una part important del patrimoni industrial lligat a l’economia vitivinícola catalana. La Fassina Balanyà té els seus orígens en la dècada de 1830. Des de l’any 2000 forma part del Sistema Territorial del mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya).


A un quart de 12 visitarem el Museu de la Vida Rural (MVR). Està instal·lat a l’antiga casa pairal de la família Carulla, documentada en el segle XVII, i comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya Fa especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals. Les col·leccions del MVR es troben dividides en diverses seccions instal·lades de manera museogràfica per recórrer, a través del temps i fins a l'actualitat, el coneixement del món rural català. El MVR ofereix un recorregut per les eines i estris d’una vida passada que s’estructura per àmbits de feines: les de l’agricultura, les dels oficis del poble (mossèn, mestre, cafeter, pastisser, filadora, apotecari, barber....) i les domèstiques.

A un quart de 2 visitarem la Cova Museu de la Font Major, descoberta accidentalment el 1853 i inaugurada el 1994. Compta amb un fàcil accés per a gent de totes les edats. És una de les set coves més llargues del món. Una part de l’interior està habilitada com a museu, únic en el món d’aquestes característiques. De forma intel·ligentment ideada, la visita esdevé un complet endinsament en la vida i costums de l’home primitiu, de la formació de la terra, del coneixement de les eines, dels oficis i de l’evolució de l’entorn en què vivim. El maig de 2013 l’havien visitat més d’un milió de persones.
A quarts de 3 anirem a dinar al Restaurant El Gatim.


A les 5 començarem una visita guiada al Monestir de Poblet. Poblet és un monestir de monjos cistercencs que segueixen la Regla de Sant Benet des de la seva fundació, el 1150. Suprimit per les lleis de l'Estat espanyol l'any 1835, fou refundat el 1940 per monjos del mateix Orde vinguts d'Itàlia. Pertany a la Congregació Cistercenca de la Corona d'Aragó, de la qual formen part també els monestirs femenins de Santa Maria de Vallbona i de Santa Maria de Valldonzella, i el monestir masculí de Santa Maria de Solius. Actualment la comunitat monàstica de Poblet consta de 28 monjos professos, un oblat regular, dos novicis i un donat.

Al voltant de dos quarts de 7 de la tarda, retornarem cap a Cubelles.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR