INAUGURACIÓ

Divendres 18 de gener, a les 17.00 h., a la font del carrer de Sant Antoni.

Inauguració de la placa en memòria de l’infame i tràgic bombardeig de l’aviació franquista al poble de Cubelles.

El 18 de gener de 1939, ara fa 80 anys, es va produir un dels fets més dramàtics, covards i criminals que va patir Cubelles en la Guerra Civil: un bombardeig sobre el nucli del poble a càrrec de l’aviació franquista. Aquella tarda van caure tres bombes, dues a la plaça de Francesc Macià (actualment plaça de la Font) i una a la plaça d'Anselm Clavé (ara, de Balmes). Mentre que aquesta darrera només va fer un gran esvoranc, les altres dues van provocar la mort de dues persones. Una va caure a cal Rulit, casa situada davant de L'Aliança, i la víctima mortal va ser un nen de set anys, Josep Maria Carbonell Rovirosa. Els seus pares vivien a Barcelona i es traslladaren a Cubelles per protegir-se dels bombardeigs. L'altre bomba va impactar a la primera casa del carrer de Sant Antoni, a tocar a la font, matant Jaume Estalella Mestres, natural de Cubelles. Vivia a Reus i havia tornat a casa d’uns familiars pensant que aquí ell i la seva família estarien més segurs. Els bombardeigs sobre ciutats i pobles com el nostre van ser utilitzats en repetides ocasions pel bàndol feixista revoltat contra la República com a tàctica de terror.

Acte organitzat per l’Ajuntament de Cubelles i el GEC Amics del Castell.
Hi participaran alumnes de l’Institut Cubelles i de les escoles Charlie Rivel i Mar i Cel amb cançons i lectura de poemes.

Foto: A la dreta, imatge de la casa on hi va caure una de les bombes. Arxiu Antoni Pineda.
  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Mossèn Joaquim Lluís i Corominas, un capellà incansable i inoblidable

Presentació del quadern 'Setmana Cultural. 50 edicions (Cubelles, 1975-2024)', de Joan Vidal i Lolo Garcia, i projecció de la gravació 'La riuada de 1994', d’Isidre Rosell

Article 'El riu Foix i el seu pantà' de Francesc Capdet