Actes del mes d'octubre 2020

Activitats virtuals de la nostra entitat a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:

-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell)



Dijous 15 d’octubre, a partir de les 11 del matí.

80 anys de l’assassinat del president Lluís Companys: publicació dels actes que en record seu es van fer a cubelles l’any 1990.

Aquest 15 d’octubre es compleix el 80è aniversari de l’assassinat del President Lluís Companys. Per recordar la seva figura, reproduïm els actes que es van celebrar a Cubelles l’any 1990 amb motiu dels 50 anys de la seva execució. 

Per impulsar i organitzar els actes a celebrar a tot Catalunya es va crear llavors l’Associació Cívica d’Homenatge Nacional al President Lluís Companys, presidida per Agustí Mercè Varela, destacat catalanista i pare del consoci del GEC Amics del Castell Francesc Mercè Pipo.

L’Ajuntament de Cubelles es va adherir al manifest d’aquesta Associació i, així, en l’edició d‘octubre de 1990, la publicació municipal El Full de Cubelles va dedicar diverses pàgines a Lluís Companys, es va celebrar una conferència del referit Agustí Mercè Varela i el dia 15 d’octubre de 1990, a les 7 del matí, la mateixa hora en què Companys queia afusellat 50 anys enrere, des de l’esplanada del castell de Cubelles es van llançar quatre salves en honor seu. També una delegació cubellenca es desplaçà a Barcelona a dipositar un ram de flors a la tomba de Companys.


Dimarts 20 d’octubre, a partir de les 11 del matí.

Publicació al nostre blog de la separata de la festa major 2005: Excursions per Cubelles. Quatre itineraris per conèixer millor el municipi.

La separata realitzada pel GEC Amics del Castell en el programa de Festa Major de l’any 2005 va estar dedicada a la descripció de diverses excursions pel terme municipal de Cubelles. L’explicació de cada recorregut es completava amb apunts històrics de la ruta a seguir així com la ressenya de la toponímia corresponent als llocs per on transcorria la caminada. 

Els quatre itineraris proposats eren: 1) Zona de Puigdetiula; 2) Zona de Mas d’en Pedro, 3) Zona de Rocacrespa; 4) Desembocadura del Foix i zona de les Salines.

El treball va ser elaborat per Francesc Capdet, Xavier Martínez, Pere Urgellès i Joan Vidal, acompanyat de fotos de Sònia Escámez, Antoni Pineda i Joan Vidal. Hi van col·laborar Vicenç Fita, en al confecció d’itineraris, i Sergio Martínez, en la composició de plànols.



Divendres 23 d’octubre, a partir de les 11 del matí.

Documental d’Isidre Rosell de la Setmana Cultural de 1991: estrena de la Draga, ball de bastons i diables. 



El diumenge 21 d’abril de 1991, dins els actes de la Setmana Cultural, tingué lloc la presentació de la draga dissenyada per la prestigiosa dibuixant Pilarín Bayés i construïda pel sitgetà Genís Muntaner. També efectuaren la seva presentació el ball de bastons i la colla de diables, la qual cosa catapultà la creació de l’Agrupació de Balls Populars l’any 1996. El vídeo el va realitzar el nostre consoci Isidre Rosell i posteriorment va ser digitalitzat per l’Arxiu Municipal de Cubelles.


Dimarts 27 d’octubre, a partir de les 11 del matí.

Exposició: Paulina Schumann, una vida de circ, amb la col·laboració de l’arxiu de l’Ajuntament de Cubelles.

Aquest mes d’octubre ens va portar la mala nova de la mort, als 99 anys, de la coneguda artista de circ i filla del pallasso Charlie Rivel, Paulina Schumann. Filla adoptiva de la vila des del 2014, Paulina Andreu i Busto va néixer el 1921 a Barcelona, filla de Charlie Rivel i Carme Busto. Amb només 7 anys va començar a actuar amb el seu pare, iniciant així una llarga trajectòria que la duria a ser considerada com una artista de gran prestigi i una reputada amazona. El 1945 es va casar amb el també home de circ, Albert Schumann, de qui adoptaria el nom artístic. 

Després d’una temporada retirada del món de l’espectacle, a partir de 1972 reprendria l’activitat acompanyant el seu pare fins a la seva mort, el 1983. Sempre vinculada a Cubelles, hi tenia fixada la seva residència des de feia dècades. 


Divendres 30 d’octubre, a partir de les 11 del matí. 

Presentació del llibre: El maquis. La resistència armada contra el franquisme (1936-1965), a càrrec de Pelai Pagès i Blanch.

Els maquis, la resistència dels guerrillers contra el franquisme en la immediata postguerra, continua essent un tema que, malgrat ser estudiat, és encara força desconegut per al públic general. Aquest llibre dirigit per l’historiador Pelai Pagès recull diverses aportacions en l’estudi i divulgació d’aquest moviment: des de la participació dels republicans espanyols a la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial, fins al darrer guerriller que va actuar a l’estat espanyol i fou assassinat l’any 1965, passant per la invasió de la Vall d’Aran, per la guerrilla urbana i rural que va actuar a Catalunya i per l’activitat que va desenvolupar l’Agrupació Guerrillera del Llevant i Aragó. 

El llibre també inclou un apartat dedicat a la memòria històrica del maquis, representada bàsicament per la intervenció d’un dels pocs guerrillers que encara queden vius, Quico Martínez.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR