ACTES DEL MES DE MARÇ

Activitats virtuals de la nostra entitat a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:

-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell

-Blog (amicscastell.blogspot.com)


Diumenge 21 de març, 

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

L’any 1999 la Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. És un reconeixement al paper de la poesia com a mitjà per satisfer les necessitats estètiques del món actual, i una jornada d'homenatge a tothom qui manté viva la poesia com a una de les manifestacions artístiques més elevades de l'esperit humà.

Aquest any, la Institució de les Lletres Catalanes ha escollit per a l’acte central d’aquesta diada diverses activitats al voltant del poema No em despulleu, de Felícia Fuster, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement.

Des del GEC Amics del Castell volem posar-hi el nostre granet de sorra donant difusió de les activitats del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) l’Alt Penedès i el Garraf respecte a aquesta jornada, amb el desig que la llengua i la cultura siguin sempre a l'abast de tothom:

El CPNL ha preparat un joc interactiu sobre la figura i obra del poeta Josep Carner: https://view.genial.ly/602a66233a41e20d04581bd8

Paral·lelament aquest matí, el CPNL també ha publicat una nota de premsa al web i a les xarxes socials sobre la resta d'activitats que s'han organitzat per celebrar el Dia Mundial de la Poesia al CPNL:
El Consorci per a la Normalització Lingüística celebra el Dia Mundial de la Poesia amb l’obra de Felícia Fuster i Josep Carner (https://www.cpnl.cat/noticies/25797/).


Dilluns 22 de març, a partir de les 11 del matí.

Entrevista/Conferència 40 Anys de Ràdio Cubelles, amb Núria Fonoll i Carbonell. Modera Lolo Garcia.



El 22 de març de 1981 iniciava les seves emissions Ràdio Cubelles, la degana de les emissores municipals del Garraf i una de les primeres de tota Catalunya. L’acord de creació es va prendre per unanimitat al ple de l’Ajuntament celebrat el 13 de novembre de 1980 a partir de la idea inicial del periodista Ramon Farré i l’impuls, sobretot, de qui era regidor de Cultura, Joan Amorós, qui veia en la futura emissora una eina de vertebració social i un canal de participació ciutadana. L’èxit de la iniciativa es va traduir en la implicació gairebé immediata d’una trentena de col·laboradors i en la creació dels nous estudis del Casal de Cultura, un cop l’espai inicial ubicat a les golfes del mateix Ajuntament va quedar ràpidament desbordat. 40 anys després, Ràdio Cubelles segueix plenament arrelada al teixit comunicatiu i cultural de la vila mitjançant la tradicional emissió per la FM i adaptada als nous canals de distribució com internet, TDT, xarxes socials i podcast.

Núria Fonoll i Carbonell (Cubelles, 1973) és diplomada en Educació social, vinculada al món de la comunicació durant força anys i autora de nombrosos treballs i llibres d’història local i literaris. Entre les seves obres ressalta, amb altres autors, Cor l’Espiga. Una història centenària (1900-2000); Història gràfica de Cubelles (1970-2000); L’Abdon i l’Assumpta. 50 anys dels gegants de Cubelles, i, en solitari, Ràdio Cubelles. 25 anys de l’emissora degana del Garraf. De ben jove es va vincular amb Ràdio Cubelles com a col·laboradora fins a esdevenir la seva directora, entre 1996 i 2000. Al llibre repassa l’etapa fundacional de l’emissora, la consolidació de la proposta i el repte del salt tecnològic.


Dijous 25 de març, a partir de les 11 del matí.

Exposició fotogràfica “10 anys de vida cultural a Cubelles (1985-1995)”, a càrrec d’Antoni Pineda (1a part)


Foto: Presentació del gegantó del Charlie Rivel (1987) 

El nostre president d’honor recupera, en aquesta ocasió, l’exposició que va realitzar anys enrere amb el mateix títol. Les imatges que ofereix Pineda d’aquell període abasten una sèrie d’activitats com ara les caramelles, el Concurs de Roses, presentacions de llibres, els Pastorets, la Setmana Cultural, el Concurs nacional de Sardanes, les Jornades Folklòriques Internacionals, etc. A part de l’apartat estrictament cultural, la mostra inclou diversos esdeveniments com els pas de la Flama Olímpica per Cubelles i l’agermanament amb Arles de Tec així com alguns actes lúdics i festius (Carnaval, Festa de la Bicicleta, Festa de la Verema o Concurs de Paelles).


Dissabte 27 de març, a partir de les 11 del matí.

Entrevista/Conferència La cova del Trader, amb Juan Ignacio Morales. Modera Lolo Garcia.

La cova del Trader (o Tarder, com també se la coneix a la vila) ha esdevingut un centre d’interès en la recerca i la investigació del comportament de les poblacions neandertals i la seva relació amb altres enclavaments del Penedès, com Calafell i Sitges. L’equip d’arqueòlegs del SERP-UB (Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona) va iniciar els seus treballs l’any 2016, descobrint eines de més de 40.000 anys d’antiguitat, així com nivells d’excavació més recents que podrien correspondre a la transició entre els neandertals i els primers Homo sapiens. Prèviament, el jaciment es coneixia arran de les intervencions realitzades a finals dels anys cinquanta del segle XX per Joan Bellmunt i la Secció d’Arqueologia del Centre d’Estudis de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. Els materials procedents d’aquests treballs es van dipositar als fons de la biblioteca i incloïen restes que demostraven l’ús de la cova com a espai funerari durant la prehistòria recent, entre els anys 4000 i 2000 aC.

Juan Ignacio Morales és un dels directors de les excavacions i membre del SERP-UB. L’entrevista, on també parla sobre l’arqueologia del futur, es va emetre originalment l’11 de juny de 2019 a les xarxes de l’Ajuntament de Cubelles, qui col·labora amb els treballs i el seu finançament.




Dimarts 30 de març, a partir de les 11 del matí.

Publicació al nostre blog de l’article: “El riu Foix i el seu pantà”, de Francesc Capdet Granell.

Aquest article va sortir publicat a l’Anuari 2003 de la nostra entitat. Es tracta d’un estudi documentat i extens sobre l’obra d’enginyeria realitzada a prop de Cubelles en la primera meitat del segle XX. Com explica el mateix Capdet en la introducció d’aquest treball “em va voltar pel cap la idea que podia ser interessant i útil posar a l'abast dels associats del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell un dossier el més complet possible del riu, parlant una mica de les terres que l’envolten, i posteriorment exposar el perquè, quan i com es va construir el pantà del Foix, i de la seva història fins a finals del segle XX”.



Foto: Construcció de la presa (1919)
 
La conca del Foix abraça tres comarques que sempre han estat unides: L’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, històricament anomenat Marina del Penedès. El riu Foix té un curs molt breu, aproximadament de 48 quilòmetres, que marca el recorregut típic dels rius catalans del vessant mediterrani: Neix a la Serralada Pre-Litoral, travessa la depressió del Penedès, trenca la Serralada Litoral i s’obre a la Marina.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR