Conferència 'Manuel Amat i Rosés: el periodista i pintor de Gallifa', a càrrec Jordi Amat i Fusté

Divendres 17 de maig, a les 19h. a la sala d’actes de la Parròquia de Santa Maria

Conferència: Manuel Amat i Rosés: el periodista i pintor de Gallifa, a càrrec Jordi Amat i Fusté


Manuel Amat dibuixat de Salvador Mestres. 

Manuel Amat i Rosés (Vilanova i la Geltrú, 1909-Barcelona, 1985) fou un escriptor, humorista i pintor molt vinculat a Cubelles, on la seva família era propietària de la masia de Gallifa. Amb 14 anys va enviar a la revista humorística esportiva Xut! un article titulat Escola de reflis, que li fou publicat i li suposaria la seva posterior incorporació al setmanari, amb el pseudònim El sereno de l'altre barri. Abans de la guerra havia escrit a Mirador i a El Be Negre. Després ho va fer a Vida Deportiva i sobretot a Destino, des de 1939. Més tard va tenir al seu càrrec la secció setmanal Domingo festivo de La Vanguardia. També publicaria a la revista a La Defensa, amb alguns articles sobre Estampes vilanovines. Des del 1930 formà part de la redacció de la revista Prisma. El 1933, juntament amb Francesc Serra Novas, publicà el llibre Sota el cel de Vilanova, recull de capítols breus, escrits amb ironia sobre la vida local del moment.

Així mateix, fou un gran miniaturista de paisatges, reconegut per la seva pintura a l'oli de barques i paisatges de Vilanova i Sitges. Els seus quadres foren elogiats per Gonzalez-Ruano, Baltasar Porcel i Francisco Umbral, entre d’altres. 


Jordi Amat i Fusté (Barcelona, 1978) és llicenciat en Filologia hispànica, periodista, escriptor, crític literari i net de Manuel Amat. Com a escriptor, ha publicat biografies i llibres d'assaig. Va rebre el Premi d'Assaig Casa de América per la crònica Las voces del diálogo: poesía y política en el medio siglo i el Premi Gaziel de Biografies i Memòries per Els laberints de la llibertat: vida de Ramon Trias Fargas. També ha rebut el Premi Octavi Pellissa per escriure la biografia de Josep Benet, publicada el 2017, i el XXVIII Premio Comillas 2016 a l'obra La primavera de Múnich: esperanza y fracaso de una transición democrática. El 2020 va publicar El fill del xofer, descrit com un fenomen editorial de no-ficció, ja que en el primer mes se'n van vendre 30.000 exemplars i actualment se’n prepara una sèrie dirigida pel cineasta Iñaki Lacuesta. Dos anys després, va publicar la biografia de Gabriel Ferrater, Vèncer la por.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Mossèn Joaquim Lluís i Corominas, un capellà incansable i inoblidable

ACTES MESOS DE NOVEMBRE I DESEMBRE

Xerrada: 'Recordant Salvador Puig Antich', a càrrec de les seves germanes Carme i Montse