Conferència 'Qui era Andreu Nin', a càrrec d’Ernest Benito

Divendres 7 de febrer, a les 19.00 h. a la sala d’exposicions de la Parròquia de Santa Maria

Conferència: Qui era Andreu Nin, a càrrec d’Ernest Benito


Professor, periodista i polític revolucionari, Andreu Nin va néixer al Vendrell el 4 de febrer de 1892 i va morir assassinat a Alcalá de Henares a finals de juny de 1937. Secretari general de la CNT als anys vint, va viure a Moscou nou anys i va militar al costat de Trotski contra l’ascens d’Stalin al poder. El 1930 va haver d’abandonar la Unió Soviètica. Durant la seva estada en aquest país es va convertir en el primer traductor al català de grans autors russos com ara Dostoievski, Txékhov i Tolstoi. Durant la Guerra Civil va arribar a ser el màxim dirigent del POUM i va ser conseller de Justícia de la Generalitat fins que les pressions comunistes van fer que el cessessin. Després dels Fets de Maig va ser detingut i assassinat l’estiu del 37 per agents de la policia soviètica, a les ordres del cònsol general de la Unió Soviètica a Barcelona.


Ernest Benito i Serra (Les Franqueses del Vallès, 1951) es llicenciat en Ciències de l'Educació i ha treballat com a professor d'institut a l’IES Andreu Nin del Vendrell, on hi viu des de petit. Políticament, va ser diputat al Congrés de 2004 a 2008, mandat en què va exercir de secretari primer de la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Al llarg dels anys, ha investigat la vida i obra d’Andreu Nin, fins a convertir-se en un dels màxims experts del periodista, crític i polític vendrellenc. També és membre de la Fundació Andreu Nin, una institució cultural que defensa la memòria de l’esquerra anti estalinista.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'El riu Foix i el seu pantà' de Francesc Capdet

Presentació del quadern 'Setmana Cultural. 50 edicions (Cubelles, 1975-2024)', de Joan Vidal i Lolo Garcia, i projecció de la gravació 'La riuada de 1994', d’Isidre Rosell

Xerrada: 'Recordant Salvador Puig Antich', a càrrec de les seves germanes Carme i Montse