SORTIDA CULTURAL

VISITA AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’AVIACIÓ REPUBLICANA DE SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS

Sortida a les 9.15 h del matí des de la plaça del Mercat, en cotxes particulars.


La visita, que començarà a les 10.00 h., serà guiada per Ramon Arnabat, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i el preu de l’entrada és de 2 euros.

El Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), inaugurat el juliol d’enguany, és un equipament museogràfic singular i de referència relacionat amb l’aviació i la guerra civil que s’emplaça a Santa Margarida i els Monjos, a l’espai del Serral dins l’aeròdrom republicà dels Monjos i que formava part del Vesper de la Gloriosa. El CIARGA vol esdevenir el centre de referència de l’aviació i la guerra civil de Catalunya.

Aquest equipament cultural és el primer referent dedicat a explicar la història de l’aviació republicana a la Guerra Civil tot mostrant el desenvolupament de l’aviació durant la guerra; la important intervenció estrangera en els dos bàndols; la guerra aèria al front i a la reraguarda, és a dir, aquells esdeveniments que són propis i significatius en el context de la Guerra Civil i l’aviació a Catalunya.

Igualment, es mostren els continguts locals a l’entorn de l’existència del camp d’aviació dels Monjos, emprat per les esquadrilles republicanes en el context de la xarxa d’aeròdroms del Vesper de la Gloriosa, integrada pels terrenys de vol de Pacs, Sabanell i Santa Oliva: com es construïa un aeròdrom republicà, quins avions s’hi emplaçaven, els tallers de muntatge i reparació, els aviadors, els mecànics, armers i altre personal que formava part del tren rodat de les esquadretes...

Tot això es mostra gràcies a la creació d’una museografia didàctica i comprensiva, que combina escenografies i peces originals amb potents recursos multimèdia. Així, en el projecte és compta amb una rèplica d’un dels avions republicans més representatius de tota la guerra, protagonista el 1938 i 1939 de les accions aèries a l’Ebre des dels camps penedesencs: el Polikarpov I-15 Xato i també la creació d’un important audiovisual, entre d’altres recursos.

El CIARGA es complementa amb els itineraris als espais patrimonials de l’aviació durant la guerra civil al Penedès: aeròdroms, refugis militars i civils, els tallers i d’altres construccions relacionades. Així com amb el Centre de recerca i documentació sobre l’aviació i la guerra civil ubicat a la Biblioteca dels Monjos.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MEMÒRIA POPULAR

Mossèn Joaquim Lluís i Corominas, un capellà incansable i inoblidable

Presentació del llibre 'En Guerra', a càrrec d’Enric Calpena