CONFERÈNCIA

Divendres 10 de febrer a les 19.00 h. a la sala d’actes de la Rectoria.

Una descoberta familiar: Josep Lluís Casaseca i Silvan, a càrrec de Lydia Riba i Lolo Garcia.

Josep Lluís Casaseca i Silvan (Salamanca, 25 d’agost de 1800 – Barcelona, 8 d’octubre de 1869) va ser un reconegut químic industrial i científic. El 1826 va descobrir la thenardita, a la qual va batejar amb aquest nom en honor a Louis Jacques Thénard, de qui havia estat alumne. L’any següent va prendre possessió de la càtedra de Química del Real Conservatori d'Arts, a Madrid. No obstant això, se sentiria frustrat pel baix nivell tecnològic i científic del país, expressant admiració en canvi pel model anglès. Cap a 1832-1833 va ser nomenat director de la Real Fàbrica de Gas. Va decidir emigrar a Cuba a la fi de 1836, quan l'illa era encara una colònia espanyola. Allí seria fundador de l'Institut de Recerques Químiques, a l'Havana. 

Lydia Riba és doctora en Infermeria i sòcia dels Amics del Castell. El seu marit era besnét de Casaseca i Silvan, a qui la seva família anomenava l’avi savi. Riba atansarà la figura d’un personatge de pensament liberal i assenyat que, en aquells anys difícils, va ser capaç d’ocupar llocs importants, va viatjar i va implicar-se en la societat i en la cultura del seu temps. L’acompanyarà en la xerrada Lolo Garcia, vocal dels Amics del Castell i doctor en Periodisme.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR