ACTES 1a QUINZENA JULIOL

Activitats virtuals de la nostra entitat dins la PRIMERA QUINZENA de juliol, a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials.


Dimecres 1 de juliol, a partir de les 11 del matí.

Entrevista a Antoni Pineda sobre la història del ferrocarril a Cubelles, a càrrec de Lolo Garcia.

Poques professions han despertat tant d’interès al llarg de la història com la dels homes del carril.

A Cubelles, la seva història ha estat compilada pel fill de ferroviari, Antoni Pineda, que tot just fa un any i escaig presentava Històries i records. El ferrocarril a Cubelles, editat per l’Ajuntament de Cubelles.

Antoni Pineda i Gavaldà (Cubelles, 1930) és fotògraf i historiador. Soci fundador i president d’honor del GEC Amics del Castell, ha publicat, en solitari o amb altres autors, nombrosos llibres i treballs historiogràfics sobre Cubelles. Coincidint amb la Setmana Cultural del 2019, publicava Històries i records. El ferrocarril a Cubelles, un extens estudi sobre la història del tren a la vila, que ampliava el que ja havia aparegut a l’Anuari del GEC Amics del Castell del 2009. L’entrevista, moderada per Lolo Garcia, es va emetre a les xarxes socials de l’Ajuntament el dia de Sant Jordi del 2019.


Dissabte 4 de juliol, a partir de les 11 del matí.

Publicació al nostre bloc de l’article: La marxa de la llibertat, pel Penedès. 40 anys de l’efervescent estiu de 1976, de Joan Vidal i Urpí

Aquest article va ser publicat a la revista Del Penedès, editada per l’Institut d’Estudis Penedesencs (número 32, any 2016). La Marxa de la Llibertat fou organitzada l’estiu de 1976 per Pax Christi, amb Àngel Colom i Arcadi Oliveres com a principals impulsors, i altres organitzacions com Agermanament i els Captaires per la Pau, amb el destacat suport de Lluís Maria Xirinacs. Consistí en un itinerari a peu per Catalunya i alguns indrets del País Valencià i la Catalunya Nord per part de les persones que s’hi volgueren apuntar, els marxaires, amb l’objectiu de difondre les principals reivindicacions de l’Assemblea de Catalunya: amnistia, llibertats bàsiques, l’Estatut d’Autonomia de 1932 com a primer pas cap al dret a l’autodeterminació i la coordinació de tothom que participava en la lluita per l’alliberament.

Quaranta anys després (ja hem dit que l’article és de 2016), l’autor evoca, amb documentació i testimonis directes, el pas d’aquell moviment democràtic per diversos indrets i poblacions del Penedès –a Cubelles, la columna Abat Escarré de la Marxa hi arribà el 18 d’agost–, amb els seus plantejaments i actes que es van portar a terme, amb referències també a la diversa actuació de les forces de l’ordre públic en una o altra població i nombrosos detalls d’anecdotari.


Dimecres 8 de juliol, a partir de les 11 del matí.

Presentació del llibre Indomable: cuadernos del fútbol africano, d’Alberto Edjogo-Owono.

Presentació del llibre Indomable: Cuadernos del futbol africano, de l’exfutbolista i periodista sabadellenc Alberto Edjogo-Owono. Editat per la revista Panenka, l’obra repassa la història recent del continent africà mitjançant una passió compartida arreu del planeta i que a l’Àfrica adopta un valor preponderant i entusiasta. Al llarg del llibre, Edjogo explica com s’entrelliga la política, la guerra i la religió amb el món del futbol arreu del continent i repassa l’experiència, també personal, d’aquells jugadors com Frederic Kanuté que, tot i ser europeus, decidiren jugar internacionalment amb la selecció del país dels seus pares.

Alberto Edjogo-Owono (Sabadell, 1984) va jugar a diversos equips de 2a B i 3a com el Sabadell, el Badalona, el Granollers, Olímpic de Xàtiva i Vilafranca, entre d’altres. Fill de guineà, va ser internacional per la selecció de Guinea Equatorial, igual que el seu germà Juvenal, exfutbolista de l’Espanyol, Racing de Santander, Llevant i Sabadell, entre més. Actualment, és comentarista de partits a GOL TV i Bein Sports.

La presentació està moderada per Lolo Garcia.  


Dissabte 11 de juliol, a partir de les 11 del matí.

Publicació al nostre bloc dels índexs dels anuaris de l’entitat (2001-2019).


Per facilitar la consulta dels articles apareguts als Anuaris editats per la nostra entitat a partir de l’any 2001, publiquem l’índex, acompanyat d’una imatge, de cadascun d’ells.


Dimecres 15 de juliol, a partir de les 11 del matí.
Microconferència: El 1714 i Andorra, a càrrec de Domènec Bascompte.

Arran del confinament pel coronavirus, l’Institut d’Estudis Andorrans, amb la col·laboració d’estudiosos i historiadors, va impulsar una sèrie de microconferències que, sota el nom genèric de Càpsules d’història d’Andorra en temps de confinament, pretenien acostar la història i el patrimoni cultural del país a tota la societat a través del canal de Youtube de l’IEA. Una d’aquestes xerrades és la de Domènec Bascompte, especialista en un episodi tan decisiu de la història d’Andorra com va ser la Guerra de Successió espanyola. Els andorrans, que ja en la Guerra dels Segadors havien donat suport als catalans perquè se sentien catalans, simpatitzen amb els territoris de la Corona d’Aragó i, doncs, amb l'arxiduc Carles d'Àustria o Carles III. És arran de la Guerra de Successió espanyola que Andorra esdevé un Estat sobirà a la pràctica i no legalment. El conflicte va representar la fi de la dinastia dels Àustries a la corona hispànica i l’arribada dels Borbons va tenir conseqüències a Andorra, atrapada entre els dos bàndols. El resultat per als andorrans va ser una sentència cabdal perquè va fer néixer de forma no volguda un Estat a part i independent anomenat Andorra.

Domènec Bascompte i Grau va néixer el 14 de setembre de 1963 a Escaldes-Engordany. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, va estar treballant durant vint anys a l’Arxiu Nacional d’Andorra i ara és l’arxiver del Comú de Canillo. És l’autor del llibre Diplomatari de la Vall d’Andorra, segle XVII i de nombrosos articles d’història d’Andorra en publicacions i revistes especialitzades. Amb segona residència a Cubelles, des de fa anys és soci i col·laborador del GEC Amics del Castell. Va ser Bascompte qui va promoure la realització de l’exposició fotogràfica d’Antoni Pineda (Viatjant pel Pirineu i les Valls d’Andorra) inaugurada a Canillo el 15 d’octubre de 2011 i organitzada pel Comú de Canillo i la nostra entitat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR