ACTES 2A QUINZENA DE JULIOL

ESPECIAL FESTA MAJOR PETITA


Activitats virtuals de la nostra entitat dins la SEGONA QUINZENA de juliol, a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:

-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell)


Diumenge 26 de juliol, a partir de les 11 del matí. 

35 anys de la I Trobada de Gegants de Cubelles, amb Josep Cuscó, Ramon Gómez, Isidre Rosell i Joan Vidal. Tertúlia moderada per Lolo Garcia. 

El 30 de juliol de 1985, Cubelles organitzava la seva primera trobada de gegants en el marc de la Festa Major petita, celebrada en homenatge als copatrons de la vila, sant Abdon i sant Senén. Es recuperava així una tradició molt arrelada a la cultura popular de la vila que permetia, a més, rellançar una Festa Major petita que s’havia recuperat un parell d’anys abans després de l’oblit que havia patit a partir de la Guerra Civil. Des del primer moment, la trobada es va convertir en el plat fort de la festa i en una cita indispensable dins del calendari festiu del municipi.

Des del GEC Amics del Castell rememorem l’origen d’aquella primera trobada mitjançant una conversa amb quatre de les persones que hi van participar més estretament: Josep Cuscó (geganter), Ramon Gómez (geganter i regidor de Cultura entre 1983 i 1984), Isidre Rosell (col·laborador) i Joan Vidal (regidor de Cultura de 1984 a 1999).


Dilluns 27 de juliol, a partir de les 11 del matí. 

Projecció del concert Toc de festa, amb la Cobla Sant Jordi, dirigida per Edmon Colomer, i els campaners de cubelles (Festa Major petita de 2015). 

Per la Festa Major petita de 2015, dins els actes de commemoració dels 250 anys del campanar de Cubelles organitzats pel GEC Amics del Castell i la Parròquia de Santa Maria, amb el suport de l’Ajuntament de Cubelles, tingué lloc un concert de sardanes amb el títol de Toc de festa. Impulsat i dirigit pel prestigiós músic i director d’orquestra Edmon Colomer, la vetllada musical fou interpretada per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona en combinació amb el toc de campanes realitzat per Ramon Gómez, Josep Maria Borrell i Josep Maria Granell, els campaners de Cubelles. 

El concert va merèixer fins i tot l’atenció de TV3. Es va celebrar el 24 de juliol a la plaça de Santa Maria i congregà una gran quantitat de públic, com es pot comprovar en aquest vídeo. Durant el mateix acte, presentat per mossèn Joaquim Lluís i Joan Vidal, la nostra entitat va posar a la venda samarretes amb un logotip de l’esdeveniment, fet per Josep Vidal López.


Dimarts 28 de juliol, a partir de les 11 del matí.

Projecció d’un vídeo d’Isidre Rosell sobre la Festa Major petita de 2001

La Festa Major petita va experimentar un impuls extraordinari amb la implantació de la trobada de gegants, l’any 1985, i va efectuar un enorme salt de qualitat a partir de 1998 amb la incorporació dels altres balls populars cubellencs

En aquest aspecte, una de les edicions més brillants va ser la de 2001, quan el 28 de juliol d’aquell any es va celebrar una lluïda cercavila en què el plat fort va ser l’actuació del Grup de ball de pagès Es Broli, de Santa Eulàlia des Riu (Eivissa). També destacava la presentació de grallers i bastoners juvenils de Cubelles i l’actuació del ball de bastons format per antics membres de la primera colla. En el vídeo gravat per Isidre Rosell veurem aquestes actuacions i una part de la cercavila en què hi participaren: Grup d’animació Xarop de Canya; diables joves, diables grans i Viagrot amb els timbalers; bastoneres de Llorenç del Penedès, bastoners de Sant Joan de Vilatorrada, draga de Cubelles, amb les gralles Els Llunàtics de Vilanova; bastons joves, amb les gralles de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles; 1a Colla de bastoneres de Cubelles, amb l’Escola de gralles de Sitges; 2a Colla de bastoneres de Cubelles, amb la Malvasia de Sitges, i Colla de diables petits de Vilanova i la Geltrú.


Dimecres 29 de juliol, a partir de les 11 del matí. 

Exposició fotogràfica: Els primers 10 anys de la Trobada de Gegants (1985-1995), a càrrec d’Antoni Pineda. 

Als anys vuitanta s’intensifica, a Catalunya, la recuperació de la cultura popular, iniciada a la segona meitat dels anys setanta arran de la mort del dictador. I en aquest context es produeix el ressorgiment d’una gran activitat gegantera de la qual Cubelles no en resta aliena. El punt de partida va ser la trobada de gegants celebrada a Matadepera el 29 d’agost de 1982, en la qual hi participaren l’Abdon i l’Assumpta (recordem que el gegantó Charlie Rivel va néixer el 1987). A partir de llavors els nostres gegants van començar a fer sortides, tant a Cubelles com a altres pobles, i d’aquesta manera, arran de l’estrena dels nous vestits, el 30 de juliol de 1985 es va celebrar la primera trobada de gegants. Des de llavors s’ha portat a terme any rere any sense cap interrupció, convertint-se en l’acte central de la Festa Major petita

Donat que aquest any, arran de la situació provocada per la pandèmia, no hi haurà trobada per primer cop en 35 anys, des del GEC Amics del Castell pretenem compensar una mica l’absència –esperem que puntual– d’aquest destacat esdeveniment amb una exposició fotogràfica dels primers 10 anys de la trobada a través del fons de l’Antoni Pineda. Abans de les fotos de cada any hi hem incorporat la corresponent portada del programa de la Festa Major petita.


Dijous 30 de juliol, a partir de les 11 del matí.

Publicació al nostre blog de la separata de la Festa Major de 2003: Sant Abdon i Sant Senén. Festa Major petita. Vint anys de la seva recuperació (1983-2003), de Xavier Martínez i Joan Vidal.

Amb motiu del vintè aniversari, l’any 2003, de la recuperació de la Festa Major petita, el GEC Amics del Castell va dedicar la seva habitual separata del programa de Festa Major a aquest esdeveniment. El treball comença amb un recorregut històric de com es celebrava aquesta festa des dels seus inicis, al segle XVI, fins a l’esclat de la Guerra Civil espanyola, en què quedà paralitzada. Després parla d’Arles de Tec, poble agermanat amb Cubelles, i el culte als sants Abdon i Senén, les relíquies dels quals es van traslladar a aquella localitat del Vallespir al segle XVI. A continuació hi ha una referència a les poblacions de les terres de parla catalana que tenen com a patrons o copatrons els sants Abdon i Senén així com un elaborat recull de goigs i dites populars sobre aquests dos sants màrtirs. Després d’una auca dedicada als dos sants que ocupa les dues pàgines centrals, la segona meitat de la separata es centra en la represa de la festa, el 1983, com dèiem, i a les activitats lúdiques i festives que a partir de llavors s’hi han anat desenvolupant, amb especial atenció a les trobades geganteres i a la participació dels balls populars cubellencs a partir de 1998.


Divendres 31 de juliol, a partir de les 11 del matí. 
Projecció d’una cantada d’havaneres del grup Port Bo


La tradicional trobada de gegants es clou cada any amb un sopar de germanor entre totes les colles geganteres i una cantada d’havaneres. Des del GEC Amics del Castell també volem tancar aquestes activitats virtuals, totes elles vinculades a la Festa Major petita, amb la reproducció d’una cantada d’havaneres protagonitzada pel grup Port Bo, un dels més prestigiosos del seu país i que ha actuat diverses vegades a Cubelles. El recital en qüestió correspon a la segona part de la seva actuació a Berga, el 6 d’abril de 2018, dins l’acte benèfic pro Fundació tutelar del Berguedà. Per reproduir aquest vídeo, gravat per la televisió del Berguedà, vam contactar amb el membre del grup Carles Casanovas, qui molt amablement ens va concedir permís.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR