ACTIVITATS FESTA MAJOR 2020

Activitats virtuals de Festa Major de la nostra entitat, a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials: 

- Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)
- Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)
- Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)
- Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell)


Divendres 14 d’agost, a partir de les 11.00 h.

Entrevista a Toni Albà, pregoner de la Festa Major 1999 i 2011, a càrrec de Lolo Garcia. 

L’actor vilanoví Toni Albà ha fet del pregó de Festa Major tot un art. Divertit, sarcàstic, punyent i, si cal, irreverent, al llarg de 40 anys de carrera professional el seu estil únic i intransferible l’ha convertit en una figura imprescindible per amenitzar un dels actes centrals de les festes populars de qualsevol poble o ciutat. Durant l’entrevista, divertida i esquitxada per algunes de les seves reconegudes imitacions, Toni Albà repassa els seus pregons a Cubelles, el 1999 sense caracteritzar i el 2011 com a Borbó; les seves darreres novetats creatives, i l’estat actual del món del teatre i la cultural, molt afectats pels efectes de la pandèmia. 
(Foto Festa Major 2011: Montse Torrado).


A partir de les 14.00 h., reproducció del pregó de Pilarín Bayés en la Festa Major de 1991, en forma d’auca. 



Un dels pregons més originals que ha tingut la nostra Festa Major és el que en l’edició de 1991 va efectuar Pilarín Bayés. La il·lustradora vigatana va fer el pregó des del balcó de l’ajuntament en forma d’auca, acompanyant la lectura amb els dibuixos que s’anaven mostrant al públic concentrat a la plaça de la Vila. Aquella auca va ser recollida un any després, el 1992, en un opuscle editat per l’ajuntament i que ara reproduïm per tal que estigui a l’abast de tothom. 



Dissabte 15 d’agost, a partir de les 13.00 h.


Projecció del vídeo d’Isidre Rosell Festa Major de Cubelles 1993, amb el pregó de Pere Tàpias i la cercavila dels balls populars.


L’Isidre Rosell, un dels socis més antics del GEC Amics del Castell, compta amb un extensa videoteca sobre Cubelles, especialment de temes culturals i festius. Del seu magnífic arxiu, del qual ja en vam tenir una bona mostra en la recent i virtual Festa Major petita, hem volgut recuperar un vídeo de la Festa Major de 1993 perquè recull el pregó del recordat Pere Tàpias, el cantautor vilanoví que va actuar diverses vegades a Cubelles i que l’any 2012 va ser el convidat en el dinar de germanor de la nostra entitat, aquesta vegada per la seva faceta de gastrònom. 


Un altre motiu per haver triat aquesta pel·lícula és el de mostrar bona part d’una cercavila que aleshores estava en plena transició cap a ser integrada completament pels balls populars locals. En aquella ocasió es va estrenar el Ball de panderos, que es sumava als altres entremesos cubellencs ja constituïts (gegants i capgrossos, amb els seus timbalers i grallers; Ball de bastons, i draga i diables).


Diumenge 16 d’agost, a partir de les 11.00 h. 

Exposició fotogràfica de la Festa Major 2018 i 2019, a càrrec de Montse Torrado.


Les imatges seleccionades recullen alguns dels moments més representatius i carismàtics de les dues darrers festes majors de la vila, passades pel filtre de l’artista cubellenca. Les fotografies permeten recórrer instants ben característics de la festa gran del poble, com els pregons, els balls populars, el cercavila nocturn i les entrades d’ofici, entre d’altres. Digna successora de l’Antoni Pineda, Montse Torrado es va iniciar a la fotografia de ben joveneta, professionalitzant-se al poc de sortir de l’institut. Ja durant la seva formació, va començar a col·laborar amb publicacions diverses, locals i comarcals, a banda de convertir-se en la fotògrafa habitual de l’Ajuntament de Cubelles. 

Al llarg de la seva trajectòria, ha immortalitzat alguns dels moments més destacats de la història recent del municipi, com la constitució d’ajuntaments, inauguracions, actes festius, lúdics i esportius, entre molts altres. 


A partir de les 19.00 h., projecció en vídeo del recital del cantant occità Jordi Vidal a la Festa Major de la Geltrú 2018.

Durant molts anys Jordi Vidal (Castres, 1950), fill de pares catalans exiliats a França en acabar la Guerra Civil, ha vingut actuant cada estiu a la Festa Major de la Geltrú, on gaudeix d'un públic molt fidel, no solament de la capital del Garraf sinó també d’uns quants cubellencs que cada any es desplaçaven a la plaça de l’Assumpció geltrunenca, un lloc íntim i acollidor, per gaudir del seu recital.

El recital que oferim és del 12 d’agost de 2018. El cantant occità també va actuar aquell any a la plaça de la Vila de Cubelles en la Festa Major i estava programat que ho tornés a fer en l’edició de 2019 però un inoportú refredat va fer que es suspengués el seu concert. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR