ACTES DELS NOVEMBRE-DESEMBRE 2021

Les majoria d’activitats d’aquests dos mesos són PRESENCIALS però en seguim mantenint algunes de VIRTUALS. En aquestes s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:


-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell) -Blog (amicscastell.blogspot.com)


Diumenge 21 de novembre, a les 9 del matí, a la plaça del Mercat

Caminada didàctica fins a Puigdetiula, guiada pel biòleg Josep Manel Álvarez

Amb aquesta activitats recuperem les caminades didàctiques que vam iniciar l’any 2004 amb la finalitat de conèixer millor aspectes històrics i de vegetació del municipi. En aquella ocasió la sortida també va ser guiada per Josep Manel Álvarez, un dels col·laboradors més assidus de la nostra entitat. La serra de Puigdetiula, el principal pulmó verd del municipi, de 173,4 m d'altitud, limita amb el terme de Cunit al sud. La vegetació és típicament mediterrània i està principalment coberta per màquies madures de garric i llentiscle amb pi blanc. També hi ha brolles de romaní i bruc d'hivern. Malgrat la seva reduïda altitud, les obagues de la part més alta reben una miqueta més d'humitat i presenten poblacions d'arboç, càrritx i galzeran. L'estat de conservació de tota la zona de Puigdetiula és relativament bo, ja que no ha patit cap incendi ni alteració significativa els darrers anys.


La caminada, complementada amb explicacions sobre la vegetació, durarà al voltant de les 3 hores, esmorzarem pel camí i es recomana porta aigua i calçat adequat. Dificultat baixa, amb algunes rampes amb pendent però curtes.


Josep Manel Álvarez de la Campa Fayos és doctor en Biologia i Ciències Naturals i catedràtic de Biologia de l’Institut Camí de Mar de Calafell. Membre del Grup d'Estudis Cunitencs, és un dels autors dels diferents fulls de la sèrie del Mapa de Vegetació de Catalunya, encarregat per la Generalitat de Catalunya. L’any 2004 va rebre el Premi d’Investigació botànica Font i Quer, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb el treball Vegetació del massís del Port, que fou editat en un llibre el 2005. En diverses ocasions ha col·laborat amb el GEC Amics del Castell fent conferències o caminades didàctiques.


Dimecres 24 de novembre, a partir de les 11 del matí, a les nostres xarxes socials

Publicació del programa especial de Can Seixanta (Ràdio Cubelles) dedicat a Pau Casals

Repetició del programa Can Seixanta emès el passat 24 d’octubre a Ràdio Cubelles dedicat íntegrament a Pau Casals amb motiu que aquell dia es complien cinquanta anys de l’estrena de l’Himne per a les Nacions Unides compost pel músic vendrellenc. L’acte va tenir lloc a l’Assemblea General de l’ONU, on Pau Casals va ser condecorat amb Medalla de la Pau en reconeixement a la seva trajectòria personal i al seu compromís en defensa de la pau. El mestre va aprofitar la magna ocasió per realitzar un discurs emotiu i memorable que va iniciar amb les paraules “I am Catalan” i que va culminar amb la interpretació de El cant dels ocells, convertint-lo en un símbol internacional de pau.



Can Seixanta és un programa que surt en antena els dissabtes a les 11 realitzat i presentat per Joan Vidal, amb Cinto Bel a la part tècnica. Els temes i comentaris s’acompanyen amb música de tots els estils i èpoques, en aquesta ocasió amb obres de Pau Casals a més de la reproducció del seu històric discurs a l’ONU. El programa el podreu escoltar a través de les nostres xarxes socials i també a la web de l’emissora (Ràdio Cubelles a la carta).


Divendres 26 de novembre, a les 7 del vespre a la sala d’actes de la Rectoria

Conferència: Els castells. Una activitat amb molta tècnica, a càrrec d’Àngel Moreno

La construcció de torres humanes, coneguda popularment com a castells, esdevé una tradició cultural molt arrelada al nostre país, aixecant força passions i admiració. Sovint, però, i molt especialment entre aquelles persones que no coneixen les seves interioritats, es cau en la falsa idea que bàsicament es tracta d’empènyer tots a la pinya mentre la resta de la colla es dedica a aixecar pisos de forma més o menys coordinada. Tanmateix, l’alçament d’un castell requereix d’una gran tècnica on cada mà, cada peu i cada integrant es posiciona de manera molt precisa per assolir, entre tots, l’anhelada construcció.


Qui més qui menys ha sentit parlar de la pinya però, i del tronc? I el pom de dalt? Què són les crosses? I l’agulla? Hi ha res pitjor per a un baix que al seu segon li agafi la moto? El mocador es posa a la cama, el coll o el cap per una qüestió purament estètica?


L’Àngel Moreno, cap de colla dels Castellers del Foix de Cubelles i integrant dels Castellers de Vilafranca des de ben jovenet, ens contestarà totes aquestes preguntes alhora que ens explicarà de manera amena i didàctica els secrets i la treballadíssima tècnica imprescindible per esdevenir un bon casteller i alçar les millors construccions humanes possibles. Perquè, com diu la cançó, “Els castells són força, equilibri, valor i seny. Els castells són rauxa quan els descarreguem”.


Diumenge 28 de novembre, 

Sortida cultural a Beget, Castellfollit de la Roca i Banyoles

Concentració a les 7.15 hores a la plaça del Mercat. A les 7.30 h sortida i esmorzar pel camí a les 9 h. Visita guiada a Beget (Ripollès) a partir de les 12 h. El nucli antic de Beget està format per cases de pedra que conserven un to medieval. Va ser declarat Conjunt Històric artístic l'any 1983. Acabat el recorregut, es visitarà a Castellfollit de la Roca (Ripollès) i Banyoles (Pla de l’Estany) abans de retornar a Cubelles (18h).




Dimecres 15 de desembre, a partir de les 11 del matí

Publicació al nostre blog de l’article La cuina cubellenca als anys 30 i 40 del segle passat, de Núria Fonoll Carbonell

Recuperem l’article que la Núria Fonoll va publicar a l’Anuari 2010 en què relata com cuinaven les nostres àvies i què es menjava a les llars cubellenques a les dècades dels trenta i quaranta del segle XX. L’autora va triar aquest període perquè d’aquesta manera es va poder recolzar en la memòria d’algunes persones que en el moment de redactar el seu article rondaven entre els 80 i els 90 anys. Com tot poble pagès, la cuina es basava en els productes que donava la terra i variava molt depenent de l’època de l’any. Segons el calendari, es menjava una cosa o altra, de manera que les estacions marcaven el contingut dels àpats. El treball de la Núria ressalta les menges especials que es realitzaven per nadal, Pasqua i la Festa Major. 


Núria Fonoll i Carbonell (Cubelles, 1973) és diplomada en Educació social, vinculada al món de la comunicació durant força anys i autora de nombrosos treballs i llibres d’història local i literaris. Entre les seves obres destaquen, amb altres autors, Cor l’Espiga. Una història centenària (1900-2000); Història gràfica de Cubelles (1970-2000); L’Abdon i l’Assumpta. 50 anys dels gegants de Cubelles, i, en solitari, Ràdio Cubelles. 25 anys de l’emissora degana del Garraf. De ben jove es va vincular amb Ràdio Cubelles com a col·laboradora fins a esdevenir la seva directora, entre 1996 i 2000. Actualment viu a Ciutadella de Menorca però segueix vinculada a Cubelles. Des de la distància col·labora amb la nostra entitat, de la qual n’és cofundadora.


Diumenge 19 de desembre

Sortida matinal a Sitges per visitar l’exposició La Cubana, un viatge del ‘no res’ al 2021

Aquest 2021 La Cubana fa 40 + 1 anys i ho celebra a casa seva, a Sitges, el lloc on va néixer. I ho fa ocupant tot el Miramar - Centre Cultural, que s'ha convertit en un ‘gran espai Cubana’. Una ‘versió visitable’ de la companyia on tothom pot descobrir el seu món a partir d’objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles. Més que una exposició convencional, les sales i terrasses del Miramar - Centre Cultural s'han transformat temporalment en un gran magatzem ple de coses entranyables i curioses. Però també es pot veure la història viva d’aquesta companyia sitgetana que l’any 1980 va començar a jugar fent comèdia pels carrers i que ens ha fet descobrir amb el temps un altre tipus de teatre; un teatre que tots fem a la vida quotidiana i que passa inadvertit com a tal.


La visita està programada a les 10.30 h. Sortirem de Cubelles en el tren de les 9.47 h (es recomana anar a l’estació amb la suficient antelació per treure cadascú el seu bitllet). Qui hi vulgui anar pel seu compte cal que estigui a les 10.30 h davant del Miramar – Centre Cultural.

L’entrada és gratuïta i l’aforament és limitat. Per fer la inscripció cal trucar a la Carme Subías (tel. 687 20 57 48) entre el 21 i 25 de novembre de les 11 a les 13 h. Les entrades les repartirem en el moment d’entrar a l’exposició.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Mossèn Joaquim Lluís i Corominas, un capellà incansable i inoblidable

Article 'El riu Foix i el seu pantà' de Francesc Capdet

Presentació del quadern 'Setmana Cultural. 50 edicions (Cubelles, 1975-2024)', de Joan Vidal i Lolo Garcia, i projecció de la gravació 'La riuada de 1994', d’Isidre Rosell