Presentació del llibre 'El Castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX'

Divendres 29 d’abril, a les 19.30 h., a la sala d’actes de la Parròquia de Santa Maria

Presentació del llibre: El Castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX, a càrrec del seu coautor David Galí.


El llibre El castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX, obra de David Galí i l’historiador Marçal Díaz, editat per la Diputació de Barcelona, aporta diferents dades inèdites sobre el castell i la població de Cubelles així com sobre els grafits i gravats que es van fer a les parets de l’interior de la planta noble en la mateixa època. En la primera part el llibre explica la reforma efectuada al castell entre els anys 1672 i 1676, promoguda per Carles de Llupià, el seu propietari, i sota traça de Fra Josep de la Concepció, així com l’evolució de l’entorn edificat del castell o els sojorns estivals que hi van fer els marquesos d’Alfarràs a principis del segle XIX, on van gaudir de diferents activitats de lleure i també dels productes de la gastronomia local.

La segona part està dedicada al conjunt de 302 grafits i gravats de diferents temàtiques, dibuixats al carbó, a sanguina o incisos amb punxó gairebé durant tot el segle XVIII. Hi predominen els comptes de productes agrícoles, els vaixells, les

inscripcions, les signatures, els dibuixos d’elements arquitectònics i alguns retrats molt reeixits, com ara el d’un cavaller, gairebé a mida natural, i el d’una dama.


David Galí és el cap de la Secció d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònica Local de la Diputació de Barcelona i expert en la història del castell de Cubelles. Anteriorment, el setembre de 2016, ja va impartir juntament amb María José Sureda, una conferència sobre els grafits de l’edificació convidat pel GEC Amics del Castell. Aquest acte forma part de la programació de la 48a edició de la Setmana Cultural de Sant Jordi.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

MEMÒRIA POPULAR

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas