ACTES DELS MESOS DE SETEMBRE I OCTUBRE 2022

Dimecres 21 de setembre, a les 19.45 h, al local d’assaig dels Castellers de Vilafranca.

Visita guiada a l'assaig de la colla dels Castellers de Vilafranca.

Amb motiu de la celebració de la XXVIII edició del Concurs de Castells, que ha de tenir lloc a Tarragona el diumenge 2 d’octubre després de quatre anys sense desenvolupar-se arran de la pandèmia sanitària, el Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell organitzem una sortida a per assistir a un dels darrers assaigs previs al concurs dels Castellers del Vilafranca, guanyadors en onze ocasions del certamen. La visita estarà guiada per l’Àngel Moreno, cap de colla dels Castellers del Foix de Cubelles i membre històric dels verds, com popularment també es coneixen els Castellers de Vilafranca.


El desplaçament es farà per mitjans propis. Ens trobarem a 19.30 h. a Cal Figarot (carrer del General Prim, 11 de Vilafranca).

Foto: Els Castellers de Vilafranca van culminar vuit victòries consecutives el 2016 descarregant tant el tres com el quatre de deu (a la foto). David Oliete. Concurs de Castells


Divendres 30 de setembre, a les 19.00 h., a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera

Inauguració de l'exposició fotogràfica Gent de Cubelles de principi del segle XX als anys seixanta, a càrrec d'Antoni Pineda.


Antoni Pineda presenta en aquesta ocasió un extens recull de fotografies de gent de Cubelles durant diverses dècades del segle passat. Hi podrem contemplar imatges de la vida quotidiana, com ara pagesos, nens jugant al carrer, grups de jovent o gent prenent la fresca. També hi trobareu escenes de les festes majors –balls, nens fent carreres de sac i participants del concurs de tir al plat, per exemple–, o de festes assenyalades, com ara Nadal o Reis. No hi falta, tampoc, un espai dedicat a personatges de la vida pública durant la primera meitat del segle XX (alcaldes, capellans, metges i mestres, a més d’altres que van destacar per diversos motius).

En acabar la presentació s’oferirà un refrigeri. L’exposició restarà oberta tot el mes d’octubre en horari del Centre Social Joan Roig i Piera.


Divendres 7 d’octubre, a les 19.00 h., a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera

Presentació del llibre Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles, de Joan Vidal.


Aquest llibre és fruit del treball guanyador de la Beca d’Investigació Local 2021. Es tracta d’un autèntic exercici de memòria històrica en què Joan Vidal interpel·la aquesta memòria amb detallisme i rigor. I ho aconsegueix fent ús d’una formula agraïda i diferent, com és el format de diccionari –probablement el primer sobre la Guerra Civil que es publica a Catalunya referit a una població–, en què el lector pot passejar-se lliurament per les pàgines amunt i avall enllaçant persones i esdeveniments. Apunts aparentment inconnexos que, sense adonar-nos, permeten anar teixint un sòlid relat que no és altra cosa que la història de Cubelles durant un període molt concret i excepcional.

L’autor recupera amb fermesa i elegància uns episodis costeruts que conviden a conèixer els espais i els protagonistes d’aquell temps de guerra en clau local. L’estudi està ple de referències bibliogràfiques, però també de fotografies i documents originals d’arxius públics i familiars. Un complement gràfic que resulta molt gratificant. El treball pot servir per conèixer una mica més la Guerra Civil espanyola més enllà de Cubelles partint de la pròpia Cubelles. Un compendi de gran interès que de ben segur captivarà l’atenció dels cubellencs, però també, per la seva qualitat i rellevància, satisfarà molts lectors forans interessats en aquest període.

Acte inclòs dins les Jornades Europees del Patrimoni, organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles amb la col·laboració del GEC Amics del Castell.

LA PRESENTACIÓ ANIRÀ A CÀRREC DE L’HISTORIADOR VILANOVÍ ALBERT TUBAU I DEL PROPI AUTOR.


Divendres 28 d’octubre, a les 19.00 h., a la sala d’actes del Centre Parroquial.

Presentació del quadern De la viticultura a la indústria tèxtil. Condicionants de l'activitat femenina durant el procés d'industrialització a Cubelles i el Garraf, a càrrec de Mireia Almirall Llambrich.


Presentació del quadern publicat originalment al programa de la Festa Major 2022, enguany obra de l’economista i historiadora cubellenca, Mireia Almirall. En aquest estudi s’analitza la participació femenina al mercat laboral sorgit per la irrupció de la fabriques tèxtils al Garraf a mitjans del segle XIX. El present treball ha permès, a més, posar de rellevància els factors de demanda: una activitat econòmica desenvolupada per i per a la forta presència femenina.

Mireia Almirall Llambrich (Cubelles, 1995) és graduada en Economia i té un màster d’Història Econòmica i de Planificació Territorial. Prèviament havia publicat Condicionants de l’activitat femenina a les fabriques tèxtils a mitjans del segle XIX. Una aproximació del cens del 1860 a Vilanova i la Geltrú, al Butlletí de la biblioteca museu Balaguer (2021), un treball que li va valer el premi Eugeni Molero de l’any passat, en la modalitat d’investigació d’adults per visibilitzar “el treball de les dones en un període de temps i context històric que no ha estat tractat fins al moment, i que ajuda en la tasca de posar de relleu les invisibilitats històriques de les dones a les fàbriques tèxtils de la ciutat”, segons va determinar el jurat.


Divendres 14, dissabte 15 i diumenge 16 d’octubre.

Sortida cultural: Suïssa manxega (Albacete, naixement riu Mundo, Liétor, Ayna i Alcalá del Júcar).

Divendres 14 d’octubre

Concentració a 3/4 de 7 del matí a la plaça del Mercat. A les 7 hores, sortida amb autocar direcció a València. A prop de les 9 ens aturarem a esmorzar. Allotjament en règim de pensió completa a l’hotel Europa d’Albacete, on dinarem. A la tarda, visita guiada a Albacete.
 
Dissabte 15 d’octubre

Visita al Parque Natural de los Calares del río Mundo y de la Sima i al naixement del riu Mundo. Dinar en un restaurant de la zona. Durant el dia visitarem Liétor i Ayna, amb el seu espectacular Mirador del Diablo. Retorn a l’hotel. Sopar i allotjament.

Diumenge 16 de juny

Sortida cap a Alcalá del Júcar. Després de la visita, dinar en ruta i tornada cap a Cubelles.

El preu total de la sortida, és de 340€ per als socis i de 345€ per als no socis. Si algú vol una habitació individual haurà d’abonar 38€ més.

Inscripcions: A partir del dimarts 27 de setembre fins al dijous 6 d’octubre. Fins al divendres 30 de setembre podran fer-ho sols els socis o el soci més un acompanyant no soci. L’ingrés s’ha de fer al compte corrent ES71 0081 1620 32 0001025004 de Banc Sabadell, indicant el nom de les persones que s’inscriuen i qui és soci i no soci.


Diumenge 30 d’octubre

Sortida matinal a Santa Margarida i els Monjos per visitar el castell de Penyafort i el Ciarga (memòria de la guerra aèria).

La sortida es farà en mitjans propis. Ens trobarem a les 10.30 h. al castell de Penyafort, on farem una visita guiada. Després ens traslladarem al Ciarga i el refugi del Serral per començar la visita a partir de les 12 h.

Els cost de les dues visites és de 3 euros en total i es pagaran abans de iniciar la visita. Com que les visites estan limitades a un màxim de 30 persones, cal fer una inscripció prèvia trucant a la Carme Subías (tel. 687 20 57 48) entre el dijous 20 d’octubre i el dissabte 22 d’octubre de les
17 a les 20 h.


Durant la Guerra Civil part del castell-convent de Penyafort, fou confiscat per l’exèrcit republicà i reconvertit en presó. L’església es transformà en una cel·la comunitària on hi romangueren empresonats els soldats de les tropes feixistes vinculats amb l’aviació i el claustre fou utilitzat com a pati de presoners. El penal, actiu fins el gener del 1939, es trobava al costat de l’aeròdrom de Santa Margarida i els Monjos i formava part del conjunt d’equipaments que l’aviació republicana construí al Penedès per combatre els bombardejos i defensar el front.

Amb aquesta activitat, coneixerem tres espais clau per entendre els fets, protagonistes i conseqüències de l’aplicació de la guerra aèria al municipi de Santa Margarida i els Monjos: Les restes de l’antiga presó d’aviadors al Castell de Penyafort, l’antic aeròdrom dels Monjos amb la visita al CIARGA i el refugi antiaeri del Serral que, amb els seus 100 metres de galeria subterrània, protegí dels bombardejos els pilots i el personal del camp d’aviació.


El castell de Penyafort es troba situat al sud del municipi de Santa Margarida i els Monjos, vora el curs del Foix i ben a prop d'una sèrie d'indústries. Es tracta d'un conjunt arquitectònic datat del segle XI que inclou elements de diferents estils constructius. En els seus inicis fou una torre de defensa, antic casal fortificat de Penyafort. Més tard l'ordre dels dominics hi fundà un convent i una església i finalment es convertí en l'edifici que podem contemplar actualment, monument representatiu dels espais de lleure de la burgesia industrial catalana de finals del segle XIX.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR