ACTES DEL MES DE DESEMBRE 2020

 Activitats virtuals a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:


-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell)

-Blog (amicscastell.blogspot.com)


Dissabte 12 de desembre, a partir de les 11 del matí.

Publicació al nostre blog de l’article Cubelles a principis del segle XIV a través de les visites pastorals, de Roger Benito.

Les visites pastorals són una bona font per poder estudiar aspectes econòmics, socials i morals d’una comunitat o parròquia. L’església parroquial era un dels centres de socialització de l’Edat Mitjana. D’aquesta parròquia, i Cubelles no en fou una excepció, en depenien altres dependències, com el cementiri, la rectoria, els hospicis. El rector era qui estava al capdavant de la parròquia i gràcies a les visites pastorals podem conèixer l’estat de l’església, l’interior, el comportament del rector, etc.

Roger Benito i Julià és doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Especialista en temes medievals, en els darrers temps ve col·laborant amb el GEC Amics del Castell, bé oferint conferències o bé publicant articles a l’Anuari.


Dimecres 16 de desembre, a partir de les 11 del matí.

Exposició fotogràfica: Sortides culturals del GEC Amics del Castell (2000-2010), a càrrec d’Antoni Pineda.

Una de les principals activitats que desenvolupa el GEC Amics del Castell i la que més públic arrossega són les sortides culturals. En un primer moment es començà per fer visites properes (Rocacrespa, Calafell, Museu Pau Casals) però aviat es van estendre a diversos indrets, no solament del Principat de Catalunya sinó també de la Catalunya del Nord, Occitània i algunes zones de l’estat espanyol. Organitzades des de la junta per l’incansable Francesc Capdet, la càmera de l’Antoni Pineda en va anar deixant constància gràfica, d’aquí que ara puguem oferir aquesta exposició que abraça els primers deu anys de la nostra entitat.


Dissabte 19 de desembre, a partir de les 11 del matí. 

Projecció del vídeo Agermanament Cubelles-Arles de Tec. Segon acte (1993), a càrrec d’Isidre Rosell. 

El segon acte protocol·lari d’agermanament entre Arles de Tec i Cubelles va tenir lloc el 30 de maig de 1993 a aquella població del Vallespir. Una seixantena de cubellencs s’hi van desplaçar en autocar per tal d’assistir a la cerimònia. Aquesta es va efectuar en l’esplèndid marc dels jardins de l’ajuntament, on hi hagueren els successius parlaments per aquest ordre: Alexis Prats, president de la comissió d’agermanament d’Arles; Joan Vidal, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles; Xavier Robert, president del Consell Comarcal del Garraf; Isidre Piñol, alcalde de Cubelles, i Albert Costa, alcalde d’Arles. Després de la signatura i de l’obligat intercanvi d’obsequis, la Cobla Canigó va interpretar La Marsellesa i Els Segadors. Els himnes de França i Catalunya van donar pas a un concorregut dinar de germanor, efectuat en aquell mateix indret, i, tot seguit, a una visita a la magnífica abadia de Santa Maria.

Aquell dia, membres del Club Ciclista Cubelles van recórrer en bicicleta els vint quilòmetres que hi ha entre el Volò i Arles, acompanyats de ciclistes arlesencs. Per altra banda, els cubellencs Ramon Gómez i Josep Cuscó i el sitgetà Lluís Bayot, van completar la caminada Cubelles-Arles que venien fent, per etapes, des de molts diumenges enrere. Amb ells van sumar-s’hi, en l’últim tram, un grup d’excursionistes arlesencs. La trobada va acabar amb una visita al Centre Internacional de Bàsquet inaugurat la nit abans amb un partit entre França i Rússia. Ara, gràcies a la filmació d’Isidre Rosell, podrem rememorar aquella jornada històrica per als dos municipis.


Dimecres 23 de desembre, a partir de les 11 del matí.

Presentació del llibre Francesc Layret. Vida obra i pensament, a càrrec de Vidal Aragonés. Moderada per Lolo Garcia. 

Francesc Layret ha passat a la història del nostre país com l’advocat laboralista assassinat el 1920 pel pistolerisme promogut per la patronal i els aparells de l’Estat. Advocat, regidor a l’Ajuntament de Barcelona, diputat al Congrés... És impossible explicar el context polític català de principis del segle XX sense remetre’ns a la figura de Layret. Aquesta obra s'endinsa i estudia per primera vegada el pensament polític d'un dels grans organitzadors i referents del naixent catalanisme d’esquerres de la segona dècada del segle XX.

Vidal Aragonés Chicharro (Cornellà de Llobregat, 1978) és advocat laboralista del Col·lectiu Ronda i professor associat de Dret del Treball de la UAB. Assessor jurídic de diversos sindicats i militant en associacions i moviments en defensa dels drets socials. Diputat de la CUP-CC al Parlament de Catalunya, va presidir la Comissió d’Investigació sobre la gestió de les Residències de Gent Gran. Ha impartit diverses conferències sobre temàtiques relacionades amb els drets laborals i el moviment obrer. També és autor dels llibres Manual para luchar contra la reforma laboral (2012) i Las transformaciones hacia el socialismo en Venezuela (2014).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR