ACTES DELS MESOS DE MARÇ I ABRIL

Dimarts 29 de març, a les 11 del matí

Publicació al nostre blog de l’article La cartera de l’oncle Tomàs, de Lolo Garcia

Arran de l’aparició de l’Anuari 2021, i tal com és costum els darrers anys, pengem en obert un dels treballs inclosos a l’última edició de la nostra publicació de capçalera. En aquest cas, es tracta de l’article La cartera de l’oncle Tomàs, obra del membre de la junta del GEC Amics del Castell, Lolo Garcia. L’escrit ressegueix el pas de Tomàs Mercadé i Rovirosa (Cubelles, 26 de març de 1919) al front del Segre, un cop és reclutat el 7 de març de 1938 dins de l’anomenada lleva del Biberó, i, sobretot, el seu pas pels camps de concentració franquistes de San Marcos (Lleó) i Camposancos (Pontevedra), i el Batalló de Treballadors nº3, a Pamplona.


L’article aporta documentació i fotografies fins ara inèdites que la família d’en Tomàs Mercadé va trobar fortuïtament de manera recent a les golfes de la casa pairal d’una de les seves renebodes, 36 anys després de la seva mort. El material localitzat i compilat en aquesta investigació també deixa constància dels cinc anys de servei militar que degué completar un cop finalitzà la guerra en condicions força precàries i fregant els treballs forçosos. Tot plegat, set anys entre armes i patint tota mena de privacions i abusos que li deixarien una profunda empremta psicològica que arrossegaria de per vida.


L’Anuari 2021 es pot adquirir a l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Cubelles, a la plaça del Castell. L’article el trobareu, doncs, al nostre blog Grup d'Estudis Cubellencs 'Amics del Castell' (amicscastell.blogspot.com).


Diumenge 24 d’abril,

Sortida cultural a Reus (Baix Camp)

Concentració a tres quarts de 8 a la plaça del Mercat i sortida en autocar a les 8h. Esmorzar a quarts de 9 a l’àrea de l’autopista Mèdol. Visita guiada a Reus entre les 10 i les 12.45h. per l’anomenada Ruta del Modernisme (Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata, Casa Gasull, Casa Rull i Gaudí Centre, entre d’altres). A la una, visita guiada a la Casa Navàs.


Dinar al Restaurant Myoos, al mateix centre de Reus. Tornada a mitja tarda per arribar a Cubelles cap a les 19h.

El preu de la sortida, amb l’autocar, les visites, els guies i el dinar inclòs, és de 54 € per als socis i de 56 € per als no socis.

Inscripcions: A partir del dijous 6 d’abril, i fins que s’exhaureixin les 50 places de l’autocar. Fins al dimarts 12 d’abril tindrà prioritat el soci més un acompanyant, i les 30 primeres inscripcions també tindran prioritat per ocupar els 30 primers seients de l’autocar. L’ingrés s’ha de fer al compte corrent ES71 0081 1620 32 0001025004 de Banc Sabadell, indicant el nom de les persones que s’inscriuen i qui és soci i no soci.

NOTA IMPORTANT: Ara les inscripcions als actes de la nostra entitat no es poden fer de manera presencial a l’oficina de Banc Sabadell, o sigui, a través de “finestreta”. S’han de fer per transferència (fins ara ja hi havia socis que ho feien així) o a través dels dos caixers que hi ha a la part exterior de l’oficina de Banc Sabadell del passeig de Bardají. A La Figuera dels mesos novembre-desembre de l’any 2019 ja us vam adjuntar una normativa que podeu seguir per aquesta segona opció. En tot cas, qui tingui alguna dificultat a través del caixer podrà requerir l’ajuda d’algun membre de l’oficina.


Dijous 28 d’abril, a les 18.00 h., a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera

Lliurament dels premis del concurs de dibuix El campanar de Cubelles i exposició dels treballs presentats pels alumnes dels instituts de Cubelles

Continuant amb l’estreta col·laboració que el GEC Amics del Castell ve realitzant en els darrers anys amb els dos instituts de Cubelles (el 2019, per exemple, vam convocar un concurs per triar el logotip de la nostra entitat), en aquesta ocasió hem organitzat un concurs de dibuix. L’acte de lliurament dels premis del qual tindrà lloc al Centre Social Joan Roig i Piera dins els actes de la 48ena edició de la Setmana Cultural de Sant Jordi. El tema del concurs d’enguany és El campanar de Cubelles


En aquest concurs hi participa l'alumnat d’ESO dels dos instituts de secundària del municipi, Institut Cubelles i Institut Les Vinyes, i es tracta d’expressar la seva pròpia visió del campanar: tal com és, o tal com el perceben. Tots els treballs finalistes estaran exposats a la mateixa sala. L'acte serà conduït pel periodista i membre de la junta Lolo Garcia i en finalitzar-lo s'oferirà, si les mesures sanitàries ho permeten, un petit refrigeri a totes les persones assistents. El jurat està format per: Yolanda González, directora de l'INS Les Vinyes; Sònia Ruiz, directora de l'INS Cubelles; Vicenç Osipenko, artista professional, i els integrants de la junta de la nostra entitat.


Divendres 29 d’abril, a les 19.30 h., a la sala d’actes de la Parròquia de Santa Maria

Presentació del llibre: El Castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX, a càrrec del seu coautor David Galí


El llibre El castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX, obra de David Galí i l’historiador Marçal Díaz, editat per la Diputació de Barcelona, aporta diferents dades inèdites sobre el castell i la població de Cubelles així com sobre els grafits i gravats que es van fer a les parets de l’interior de la planta noble en la mateixa època. En la primera part el llibre explica la reforma efectuada al castell entre els anys 1672 i 1676, promoguda per Carles de Llupià, el seu propietari, i sota traça de Fra Josep de la Concepció, així com l’evolució de l’entorn edificat del castell o els sojorns estivals que hi van fer els marquesos d’Alfarràs a principis del segle XIX, on van gaudir de diferents activitats de lleure i també dels productes de la gastronomia local.

La segona part està dedicada al conjunt de 302 grafits i gravats de diferents temàtiques, dibuixats al carbó, a sanguina o incisos amb punxó gairebé durant tot el segle XVIII. Hi predominen els comptes de productes agrícoles, els vaixells, les

inscripcions, les signatures, els dibuixos d’elements arquitectònics i alguns retrats molt reeixits, com ara el d’un cavaller, gairebé a mida natural, i el d’una dama.


David Galí és el cap de la Secció d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònica Local de la Diputació de Barcelona i expert en la història del castell de Cubelles. Anteriorment, el setembre de 2016, ja va impartir juntament amb María José Sureda, una conferència sobre els grafits de l’edificació convidat pel GEC Amics del Castell. Aquest acte forma part de la programació de la 48a edició de la Setmana Cultural de Sant Jordi.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR