ACTES DELS MESOS DE MAIG I JUNY

Diumenge 22 de maig 

Sortida matinal a Sant Sadurní d’Anoia per visitar l’Espai Xocolata Simón Coll i el Cava Centre

La sortida es farà en cotxes particulars o en el mitjà de transport que cadascú cregui més adient. Ens trobarem a les 10.45 h. a Sant Sadurní, davant de l’Espai Xocolata Simón Coll, on farem una visita a partir de les 11 h. Després ens traslladarem al Cava Centre per fer la visita a partir de les 12.30 h.


L’Espai Xocolata Simón Coll és el centre de visites de la fàbrica de xocolata, que porten elaborant des de 1840, treballant des de la fava de cacau fins al producte final, cuidant cada etapa del procés. A l’Espai Xocolata ens endinsarem en una experiència vivencial que ens permetrà conèixer la cultura, la història i el procés d’elaboració de la seva xocolata. En la visita gaudirem de l'espai audiovisual 180º, l’obrador tradicional, la línia de producció i el tast de xocolata.

El Cava Centre es troba situat en una destil·leria d'esperit de vi construïda l'any 1814. La visita al Cava Centre és una proposta audiovisual immersiva, participativa i lúdica que ens endinsarà en un viatge pels orígens, la història, els enigmes i secrets del cava a través d'un recorregut amb moments destacats com ara la màgia de les bombolles, enigmes del cava, la festa del cava, el tast i la projecció al celler de la fassina de can Guineu.


Dijous 26 de maig, a les 19.00 h., a la sala d’actes del Centre Parroquial

Conferència Aspectes socials de la pandèmia, a càrrec de la Dra. Montserrat Tura.



En un article publicat al diari Ara el passat mes d’abril, Montserrat Tura deia que “la situació en què la pandèmia ens ha situat a cadascú de nosaltres, i els seus efectes sobre el sistema sanitari, l’economia, la seguretat i el concepte d’autoritat, les relacions socials o la salut mental, encara no han estat estudiats amb prou perspectiva. Segurament tots coincidirem que ens hauria agradat una reacció més ràpida de les autoritats sanitàries, començant per l’OMS i acabant per l’ajuntament més minúscul del planeta. Però els temps van ser els que van ser i, sense adornar-nos-en, els contagiats per SARS-CoV-2 omplien els hospitals, la malaltia feia estralls en moltes residències geriàtriques i ens travessaven les orelles paraules que ens pensàvem que no hauríem de sentir mai, com confinament i estat d’alarma, les limitacions del dret de deambular o reunir-se...”. Aquest és el tema que la conferenciant desenvoluparà a Cubelles. 

Montserrat Tura i Camafreita (Mollet del Vallès, 1954) és llicenciada en Medicina i Cirurgia. Va treballar a l'Hospital Clínic de Barcelona i a l'Hospital de Palamós. Va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003). Diputada al Parlament de Catalunya (1995-2003 i 2010-2012), va ser consellera d'Interior (2003-2006) i consellera de Justícia (2006-2010) sempre com a membre del PSC. El 2012 va abandonar tots els càrrecs per tornar a exercir de metgessa a l’Hospital de Palamós i va deixar el PSC per fundar el Moviment d’Esquerres. 

El 2017 va guanyar el Premi Carles Rahola d'assaig pel llibre República pagesa. Especialitzada en gestió de serveis de salut i economia sanitària, actualment forma part de la direcció assistencial dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà.

Foto: Montserrat Tura, amb Francesc Capdet, quan va presentar a Cubelles el seu llibre República pagesa, convidada pel GEC Amics del Castell (4 de maig de 2018).


Diumenge 29 de maig

A les 13.45 h, al Restaurant Mas Roquer de Vilanova Park (Vilanova i la Geltrú )

Dinar anual de germanor del GEC Amics del Castell i xerrada-col·loqui amb el periodista Iu Forn



Després de tres anys d’absència per culpa de la pandèmia (el darrer dinar de germanor va tenir lloc el 12 de maig de 2019, en què es va retre un reconeixement al metge Amalio Pérez) recuperem el que havia estat habitual dinar de germanor i en el lloc també habitual. En aquesta ocasió hem convidat el conegut periodista Iu Forn (Badalona 1962). A la sobretaula hi haurà una petita xerrada-col·loqui amb ell que girarà, sobretot, al voltant de l’anomenat CatalanGate, el famós cas d’espionatge.

Vinculat a Cubelles des de petit, l’Iu va començar a col·laborar a Ràdio Cubelles a principis de 1982. Ha estat redactor, guionista, coordinador i director de diversos programes a la Cadena 13, Ràdio 4, RNE, Catalunya Ràdio, Catalunya Cultura, ComRàdio, Ona Catalana, Ràdio Barça i RAC1. Ha estat redactor de política i articulista a El Punt, l’Avui i l’Ara i El Nacional. Del 1992 al 2014 va col·laborar a la revista El Jueves, on va formar part del consell editorial. També ha estat col·laborador de la revista Ciencia y Vida. Així mateix, ha estat guionista, director i presentador de diversos programes de televisió d’actualitat, humor, concursos i reportatges, i de sitcoms per a TVE, TV3, Euskal Telebista, La Xarxa i Betevé. Ha dirigit els documentals 1-O, cas obert i Jorge Fernández Díaz contra el mal, emesos al Sense Ficció de TV3. Fa poc ha publicat Judici a la Justícia, una radiografia de la situació actual de la justícia a l’Estat espanyol. Des del març d’aquest any és el director de l'Agència Catalana de Notícies.

El preu del menú és de 29 € per als socis i 31 € per als no socis. El soci podrà inscriure els acompanyants que vulgui. En el full d’inscripció del banc cal indicar el nom i cognom de qui s’inscriu i qui és soci i qui no. El menú està composat d’un pica pica de primer plat, un segon plat i postres, amb aigua, vi, copa de cava i cafè. A l’hora d’inscriure’s cal indicar si de segon plat es prefereix carn o peix.

Inscripcions: Del 18 al 24 de maig al compte corrent ES71 0081 1620 32 0001025004 del Banc Sabadell (passeig de Narcís Bardají) per transferència o a través dels dos caixers que hi ha a la part exterior d’aquest banc. Per a més informació cal trucar a Pere Urgellès (tel. 667 34 14 13).


Divendres 10 de juny, a les 19.00 h, a la sala d’actes del Centre Parroquial

Presentació del llibre Guia de l'Havana Xica, a càrrec del seu autor, Bienve Moya



Aquesta Guia de l’Havana Xica, nom amb la qual va conèixer-se la Vilanova i la Geltrú dels segle XIX, té un abast relativament limitat, ha estat escrita per a aquells qui sent del terrós ─o que hi hagin fet niu─ puguin estar-hi interessats i vulguin, i tinguin temps, per recrear-se en les curiositats de la memòria històrica i social de la ciutat de Vilanova i la Geltrú i les poblacions que li fan companyia: Cubelles, Sitges, Canyelles, Ribes, Vilafranca... El llibre conté vint articles apareguts a Eix Diari els anys 2020 i 2021 i que serveixen de guia pel territori urbà i paisatgístic de Vilanova i la Geltrú i la comarca. Per tant, no s’ocupa només de la capital del Garraf sinó que dona cabuda a poblacions de la comarca, entre elles Cubelles, amb els articles Cubelles, mare de la vila nova i Un castell amb grafitesca, el de Cubelles

Benvingut (Bienve) Moya i Domènec (Vilanova i la Geltrú, 1944) és antropòleg, folklorista, escriptor, activista i gestor cultural. Relacionat amb companyies i projectes vinculats al teatre (Els Joglars, la Xarxa de Teatres Públics de Catalunya, el Projecte Alcover, Trapezi i la Fira Internacional del Circ), fou director del Teatre Principal vilanoví. Va ser un dels promotors del projecte Socatalà d’investigació sobre la música tradicional contemporània. Des de l’Ajuntament de Barcelona va treballar a favor de la recuperació de les festes. Ha col·laborat en diaris i revistes i ha publicat diferents llibres, entre els quals Festes populars a Catalunya (amb Avel·lí Artís Gener), Rondalles i festes catalanes, La Festa a Catalunya, Llegendes del Penedès i de les valls del Garraf i Cada dia és festa. El 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular.


Divendres 1 de juliol, a les 19.00, a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera

Inauguració de l’exposició fotogràfica Festes populars i actes culturals a Cubelles (1985-2000), a càrrec d’Antoni Pineda



Antoni Pineda ens ofereix una extensa mostra d’imatges (al voltant de 100) d’aquell final de segle XX corresponents a la Festa Major gran i la petita, Tres Tombs, Carnaval, Festa de la Bicicleta, Concurs de Paelles, Concurs de Roses i Festa de la Verema així com de diversos actes culturals (Setmana Santa, Setmana Cultural, Caramelles, Diada de la Sardana, Onze de Setembre, Jornades Internacionals Folklòriques, Els Pastorets, Concert de Nadal i altres).

L’exposició restarà oberta tot el mes de juliol en horari del Centre Social Joan Roig i Piera.



 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR