CONFERÈNCIA

DE L’AIGUA SALADA A L’AIGUA DOLÇA, A CÀRREC DE JOAN SANZ

Divendres 25 de febrer
A les 19.30 h., a la sala d’actes de la Rectoria

Recorregut per la història de la tecnociència durant vel segle XX a fi d’obtenir aigua dolça partint, primer, d’aigua de mar i, més tard, de qualsevol aigua massa salada per ser utilitzada en usos potables, agrícoles i industrials.

El primer pas es va dirigir a separar les sals bullint l’aigua, fins que a finals de 1950 s’emprà per primer cop membranes d’osmosis inversa per a separar les sals de l’aigua de mar reduint així dràsticament el consum d’energia. Als darrers 30 anys totes les innovacions s’han dirigit en el sentit de reduir el consum d’energia fins a apropar-se al mínim. També des de principi dels anys setanta s’ha aplicat a la regeneració d’aigües depurades amb objecte de reutilitzar-les en molts usos.

A l’Estat espanyol el camí de la desalinització començà a les Canàries per tractar aigua de mar i, paral—lelment, a la indústria per tractar aigües salobroses, va seguir per les Balears i, finalment, per la costa Mediterrània. Avui a Catalunya trobem aquesta solució en servei a Blanes i a l’àrea metropolitana de Barcelona (tant per produir aigua potable amb aigua de mar com per recuperar l’aqüífer del Llobregat amb aigües regenerades).

Joan Sanz (Barcelona, 1959), és químic i porta 25 anys treballant en el món del tractament de l’agua per a municipis i indústries.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR