SORTIDA CULTURAL



CASTELL-MUSEU DE PERALADA, ROSES I EMPURIABRAVA

Diumenge 27 de març
Concentració a les 7.15 h. a la Plaça del Mercat

A les 7.30 h. sortida en autocar.

A prop de les 11.00 h. arribarem a la població de Peralada, on ens espera un guia per fer la visita al Castell-Museu de Peralada. L’antic Convent del Carme, un edifici gòtic del segle XIV, és la seu del Museu del Castell. Allà s’hi troba una de les col·leccions privades més espectaculars de Catalunya. L’antic claustre, juntament amb l’església gòtica, que conserva un excepcional enteixinat de fusta policromada, són dues de les dependències originals del monestir que es poden visitar. En aquest museu podrem veure les col·leccions privades de la família Suqué-Mateu. La biblioteca, amb prop de 80.000 volums i més de 1.000 edicions d’El Quixot, és un altre dels grans atractius d’aquesta visita. No deixa de sorprendre el Museu del Vidre, el més important d’Estat espanyol, que conté una de les col·leccions més grans i millors del món, amb més de 23.500 peces. S’hi pot veure una àmplia selecció de vidre català i nombroses representacions de vidre de totes les èpoques. La col·lecció de ceràmica compta amb unes 1.000 peces, quasi totes espanyoles, datades entre els segles XIV i XIX. També és important la col·lecció de numismàtica amb més de 2.000 peces, des d’una sèrie de dracmes emporitans a una altra de la monarquia espanyola.
I, finalment, el Museu del Vi, una part del conjunt monumental del Castell de Peralada, ubicat en part de les antigues bodegues dels frares carmelites. Es va crear als anys 60 a la cava on fins aleshores s’elaboraven els vins de Peralada. Tots els elements i els objectes exposats, uns 750 datats des del segle XIV, corresponen a la cultura del vi en qualsevol de les seves fases.
Acabada aquesta visita, d’aproximadament d’una hora, i acompanyats d’un altre guia, ens traslladarem a un lloc proper per visitar el Claustre-Museu de Sant Domènec i l’Església de Sant Martí. El Claustre-Museu de Sant Domènec, monument romànic del segle XII, és l’únic vestigi que resta d’un convent d’agustins fundat a la segona meitat del segle XI. El gran atractiu del claustre són una sèrie de capitells decorats amb escenes bíbliques i profanes.
L’Església de Sant Martí és una construcció del segle XVIII amb restes romàniques i un campanar gòtic. A l’interior trobem el tresor de la Parròquia amb una creu processional del segle XIV, un calze renaixentista i una exposició de pessebres en miniatura dels anys 40.

Acabades les visites, retornarem cap el Castell de Peralada, on farem una degustació de cava a les caves del Castell.

A la tarda anirem a Empuriabrava, on està previst fer una passejada pel port marítim. Als voltants de quarts de 6 de la tarda retornarem cap a Cubelles.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR