CONFERÈNCIA

Les característiques del parlar del Penedès i de Cubelles, a càrrec del filòleg Ramon Marrugat.

Divendres 6 de febrer, a les 7 del vespre, a la sala d’actes de la Parròquia.

Ramon Marrugat farà una conferència sobre el parlar del Penedès, en general, i les característiques del parlar del Garraf, amb pinzellades sobre el parlar de Cubelles en què intervindran membres de la nostra entitat. El territori penedesenc compta amb expressions pròpies poc conegudes a la resta de Catalunya. I és que el parlar del Penedès és un autèntic i riquíssim dialecte del català, format per entre 3.000 i 4.000 paraules, que té una gran unitat però també variants locals. En el cas de Cubelles podríem esmentar paraules com ara boi, endimari o banderot, per posar tres exemples.

Ramon Marrugat i Cuyàs, vilafranquí però resident a Tarragona des de fa molts anys, és llicenciat en Filologia Catalana, llibreter i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Des de fa uns quants anys es dedica a l’estudi específic de les particularitats del parlar penedesenc. L’estudi ha descobert singularitats pròpies del llenguatge del Penedès, que estaria emmarcat en el català central i amb notables diferències de l’àrea de Tarragona i de Barcelona. L’Institut d’Estudis Penedesencs compta amb una secció especialitzada en aquest àmbit, presidida pel propi Marrugat i en què també hi ha representació del GEC Amics del Castell, i treballen per editar un lèxic bàsic en un parell d’anys. També treballen amb la fonètica, l’etnolingüística, expressions i locucions.


Acte organitzat conjuntament pel GEC 'Amics del Castell' i l’Institut d’Estudis Penedesencs.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR