SORTIDA CULTURAL

Divendres 8, dissabte 9 i diumenge 10 de juny. 
Sortida cultural al Burgo De Osma, Cañón Del Río Lobos, Laguna Negra, Castroviejo i Sòria.

Divendres 8 de juny: Concentració a un quart de 7 del matí a la plaça del Mercat. Sortida a dos quarts de 7 en autocar. Dinar i allotjament a l’Hotel II Virrey del Burgo de Osma (Sòria). A la tarda visitarem aquesta ciutat i el Cañón del Rio Lobos, declarat Parc Natural el 1985. 

La creació del Burgo de Osma té lloc el 1101, quan el seu bisbe, beatificat com San Pedro de Osma, mana aixecar una catedral, al voltant de la qual es va crear l’actual nucli urbà. Burgo de Osma és ciutat monumental de reconeguda gastronomia amb seu episcopal des del segle XII, i al segle XVI contava amb Universitat. Aquest fet es manifesta en el seu gran nombre de cases senyorials i edificis religiosos. L’element més característic de la catedral és la imponent torre-campanar de 72 metres, començada en estil gòtic i acabada en barroc. Malgrat que l’edifici actual és d’estil gòtic, aquesta catedral es va construir sobre la primitiva romànica, parcialment destruïda l’any 1232. Són dignes de veure l’escultura romànica del Sant Crist del Miracle, el sepulcre gòtic de San Pedro de Osma o el seu retaule major renaixentista. 

Després ens traslladarem a l’espectacular Cañón del Rio Lobos, declarat Parc Natural el 1985, i que fou una de les primeres zones protegides a Castella i Lleó. Està considerat com un dels paisatges més bonics d’Espanya, i en el seu interior veurem l’ermita templera de San Bartolomé, de principis del segle XIII. En aquest canyó d’origen càrstic trobarem parets calcàries de prop de 200 metres d’alçada, esmolades per fenòmens erosius, donant lloc a unes belles i capritxoses formes de relleu. Un cop finalitzada la visita tornarem al nostre hotel, on soparem i ens allotjarem.

Dissabte 9 de juny: Visita al parc natural la Laguna Negra. De retorn realitzarem parada al punt de neu de Santa Inés. Dinarem a un restaurant de la zona. Per la tarda visitarem una altra meravella natural, Castroviejo, i Playa Pita, la platja de Sòria, indret situat prop del pantà de la Cuerda del Pozo, format amb les aigües del riu Duero embassades.

Coneixerem alguna de les llegendes que rodegen aquesta meravella natural d’aigües fosques i enigmàtiques, relatades per Antonio Machado, fet que deu a les enormes roques que la rodegen, i que hi queden reflectides. 

De retorn realitzarem parada al punt de neu de Santa Inés, d’on gaudirem d’unes immillorables vistes. Dinarem a un restaurant de la zona. Per la tarda coneixerem una altra meravella natural que ens sorprendrà, Castroviejo, un conjunt de roques de formes fantàstiques, esmolades per l’erosió del vent, la pluja, el gel i la neu, fent de Castroviejo una espècie de museu a l’aire lliure d’escultures capritxoses i molt espectaculars. 

Diumenge 10 de juny: Visita guiada a Sòria, dinar a aquesta ciutat i retorn cap a Cubelles. 

Poc coneguda, Sòria té un encant que va convèncer diversos poetes com és el cas de Gerardo Diego, Bécquer i Antonio Machado, i recorrerem amb guia local els principals monuments de la ciutat:

-El conjunt de San Saturio, patró de Sòria, està format per unes grutes naturals sobre les quals s’hi va construir un edifici dedicat a ús religiós. Consta de diferents sales, la del Cabildo de los Heros, la Capella de Sant Miquel, la Sala expositiva, la Sala de la Vivienda del Santero, les Sales de l’Ajuntament i dels Canònigos i la Sacristia. També hi trobem la capella d’estil barroc. 

-Los Arcos de San Juan de Duero, claustre annex a l’església i utilitzat per donar sepultura entre els segles XIII i XV. És un dels més originals del romànic espanyol per la varietat de la seva arquitectura.

-L’església romànica de Santo Domingo, declarada Bé d’Interés Cultural l’any 2000.

-El Palacio dels Marichalar.

-La Concatedral de San Pedro, construïda entre els segles XII al XIV, d’estil gòtic sobre una primitiva església romànica. L’element més destacable és el claustre de sillería, declarat bé d’interès cultural el 1929, la portada plateresca i les capelles i retaules del seu interior.

El preu de la sortida, amb l’autocar, les visites, els guies, l’allotjament, sopars i dinars inclosos, és de 240€ per als socis i de 245€ per als no socis. L’habitació individual costa 30€ més.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR