INAUGURACIÓ

Divendres 18 de gener, a les 17.00 h., a la font del carrer de Sant Antoni.

Inauguració de la placa en memòria de l’infame i tràgic bombardeig de l’aviació franquista al poble de Cubelles.

El 18 de gener de 1939, ara fa 80 anys, es va produir un dels fets més dramàtics, covards i criminals que va patir Cubelles en la Guerra Civil: un bombardeig sobre el nucli del poble a càrrec de l’aviació franquista. Aquella tarda van caure tres bombes, dues a la plaça de Francesc Macià (actualment plaça de la Font) i una a la plaça d'Anselm Clavé (ara, de Balmes). Mentre que aquesta darrera només va fer un gran esvoranc, les altres dues van provocar la mort de dues persones. Una va caure a cal Rulit, casa situada davant de L'Aliança, i la víctima mortal va ser un nen de set anys, Josep Maria Carbonell Rovirosa. Els seus pares vivien a Barcelona i es traslladaren a Cubelles per protegir-se dels bombardeigs. L'altre bomba va impactar a la primera casa del carrer de Sant Antoni, a tocar a la font, matant Jaume Estalella Mestres, natural de Cubelles. Vivia a Reus i havia tornat a casa d’uns familiars pensant que aquí ell i la seva família estarien més segurs. Els bombardeigs sobre ciutats i pobles com el nostre van ser utilitzats en repetides ocasions pel bàndol feixista revoltat contra la República com a tàctica de terror.

Acte organitzat per l’Ajuntament de Cubelles i el GEC Amics del Castell.
Hi participaran alumnes de l’Institut Cubelles i de les escoles Charlie Rivel i Mar i Cel amb cançons i lectura de poemes.

Foto: A la dreta, imatge de la casa on hi va caure una de les bombes. Arxiu Antoni Pineda.
  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR