ACTES MES D'ABRIL 2021

Aquest mes d’abril tenim programades un parell d’activitats PRESENCIALS. Les altres segueixen sent VIRTUALS i s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:

-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell)

-Blog (amicscastell.blogspot.com)


Dilluns 12, dimarts 13 i dimecres 14 d’abril, a partir de les 11.00 h.

Podcast Cap a la República, a càrrec de Joan Vidal i Lolo Garcia




Amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la República, el GEC Amics del Castell publiquem una sèrie de tres podcasts radiofònics dedicats a l’efemèride i el seu adveniment a Cubelles. De la mà de Joan Vidal i Lolo Garcia, repassem en tres capítols el context històric a la vila des de finals del segle XIX i durant les tres primeres dècades del segle XX; la vida social, molt marcada per la fundació del Círcol Cubellenc, primer, i de L’Aliança, després, i les vicissituds i tensions polítiques derivades de diversos episodis com les dificultats econòmiques de l’Ajuntament, la Setmana Tràgica, les disputes entre els seguidors de la Lliga Regionalista i els republicans i la dictadura de Primo de Rivera, entre d’altres. 

Els podcasts (programa radiofònic), d’uns vint minuts de durada cadascun, s’aniran publicant els dies 12 d’abril (Capítol 1: La vida social), 13 d’abril (Capítol 2: Divisions) i, finalment, el mateix 14 d’abril (Capítol 3: Arriba la República), dia de la proclamació.


Dijous 15 d’abril, a les 19.00 h., a la sala d’activitats del Centre Social Joan Roig i Piera

Conferència: 90 anys de la proclamació de la República”, a càrrec d’Albert Tubau



Noranta anys després, l’obra de la Segona República encara és una gran desconeguda. La República tingué una vida curta, però intensa, que suposaria un parèntesi de llibertat i modernitat després de més d’un segle de guerres civils, guerres colonials i pronunciamientos. Després de la dictadura de Primo de Rivera i l’enfonsament de la monarquia, la República arribava en un moment en què els feixismes s’escampaven arreu d’Europa. Les oligarquies tradicionals –monàrquics, terratinents, militars, i una part del clergat–, no estaven disposades a perdre els seus privilegis de classe davant l’onada reformista republicana. El franquisme va destruir l’obra de la República, però, sobretot, va esforçar-se a perpetuar la seva memòria negativa, relacionant estretament República amb guerra civil. Un discurs pervers que va durar quaranta anys i va possibilitar que la memòria positiva de la República fos ignorada. La memòria de les profundes reformes –agrària, educativa, militar i religiosa–, la que volia solucionar les reivindicacions territorials, o la que va impulsar els drets de les dones. Polítiques progressistes, no exemptes d’errades, contradiccions i desenganys, que hagueren de sobreviure en un context molt difícil. Cal parlar i fer pedagogia de les llums i de les ombres que ara fa noranta anys marcaren l’etapa republicana.

Albert Tubau i Garcia és enginyer tècnic industrial i diplomat en Ciències Econòmiques. Fora de l’àmbit professional s’ha dedicat a la recerca històrica i ha rebut diversos premis d'investigació com ara l'Eugeni Molero del Consell Comarcal del Garraf, en tres ocasions; el d'assaig científic Ramon de Penyafort del Museu de Vilafranca; el Ramon de Penyafort d'Investigació històrica, en dues ocasions, o el premi de recerca de l'Ajuntament de Barcelona. El 1997 va guanyar el Premi Vila de Cubelles d’Investigació amb el treball Moliners, calcinaires i pouaters, un passeig per la Cubelles preindustrial. Ha estat president de l’Institut d’Estudis Penedesencs i és un habitual conferenciant en actes del GEC Amics del Castell

NOTA: Aforament limitat al 50 per cent. Acte inclòs dins la 47 Setmana Cultural.


Dijous 22 d’abril, a les 18.30 h., als jardins de Can Travé

Presentació del llibre Cubelles desapareguda, d’Antoni Pineda i Joan Vidal

Dins la col·lecció Catalunya desapareguda, impulsada per l’Editorial Efadós, s’ha publicat el llibre Cubelles desapareguda, amb fotografies provinents de l’Arxiu d’Antoni Pineda i textos de Joan Vidal. Un llibre que s’afegeix al que, amb la mateixa temàtica, els mateixos autors van publicar l’any 1995 amb el títol d’Història gràfica de Cubelles (1900-1970) i al que, com a continuació, va aparèixer el 2001 amb el nom d’Història gràfica de Cubelles (1970-2000), aquest conjuntament amb altres col·laboradors.

Aquest nou llibre us convida a fer un passeig per la història recent de Cubelles a través d’imatges que van des de principi del segle XX fins a les acaballes dels anys seixanta i que ens mostren persones, carrers, tradicions, paisatges i fets històrics. Un bonic i nostàlgic itinerari en què al costat d'indrets que han canviat radicalment la seva fesomia veurem celebracions de divers tipus – religiós, cultural i popular– i descobrirem aspectes destacats de la vida quotidiana de la vila. El Cubelles desapareguda, en definitiva, ens permet retornar a aquell poble que fins a principi dels anys seixanta no va arribar al miler d’habitants, un poble dedicat a l’agricultura i que vivia intensament les seves tradicions. 

NOTA: Aforament limitat. Acte inclòs dins la 47 Setmana Cultural. En cas de pluja es faria a la sala d’activitats del Centre Social Joan Roig i Piera.


Divendres 23 d’abril, a partir de les 11.00 h.

Exposició fotogràfica 125 anys del naixement de Charlie Rivel. El retrobament amb Cubelles (1954-1963), d’Antoni Pineda.




El 23 d’abril de 1896 naixia a Cubelles Josep Andreu Lasserre, conegut mundialment com a Charlie Rivel. Si bé és públic i notori que el seu naixement a la nostra vila fou del tot casual, no ho és menys que, un cop es retrobà amb el seu poble nadiu el 1954, en plena maduresa, se sentí fascinat pel municipi i la seva gent fins al punt d’acabar abandonant París i instal·lar-se, amb el pas del temps, a Cubelles, ben a prop del mar. Mica en mica es va anar integrant a la vida social de la vila i esdevingué un veí més al qual no era estrany veure passejant per les places i carrers, visitar el cafè i participant d’algun acte festiu o popular del municipi. 

Amb motiu del 125è aniversari del seu naixement, recuperem una exposició fotogràfica original del 2011 procedent del fons del president d’honor del GEC Amics del Castell, Antoni Pineda, amb tot d’imatges que mostren el retrobament de Charlie Rivel amb el seu poble de naixement, el setembre de 1954 així com la seva presència a la Festa Major de 1963, incloses les encara recordades actuacions a l’envelat i la plaça de la Vila, els dies 17 i 18 d’agost, respectivament. A més, en aquesta ocasió hem inclòs imatges extretes de la revista Por qué, de l’arxiu de Joan Vidal, corresponents a la breu visita a Cubelles que el gran clown realitzà el desembre de 1962.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR