ACTES DELS MESOS DE SETEMBRE I OCTUBRE 2024


Divendres 27 de setembre, a les 19h, a la sala d’actes de la Parròquia de Santa Maria

Conferència El centenari de la ‘Revista de Catalunya’ (1924-2024), a càrrec de Josep Maria Roig Rosich


El 1924 Antoni Rovira i Virgili va fundar la Revista de Catalunya. Que una revista de cultura, en català i nascuda sota una dictadura arribi a centenària és un fet insòlit. Ho és perquè la història li ha anat en contra ja que ha hagut de superar dues dictadures, una república, una guerra civil, un exili i una llarga transició cap a la democràcia i l'autonomia. És a dir, amb alts i baixos, interrupcions, desaparicions i voluntarioses reaparicions ha estat com un mirall de la història del país.

Josep M. Roig Rosich és professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili. Ha sigut director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i de la Revista de Catalunya (2012-2015). Actualment és el president de la Fundació del mateix nom i ens vindrà a explicar aquesta insòlita aventura. Una aventura que té un passat, present i un futur que creiem que val la pena conèixer. La nostra entitat el va nomenar soci d’honor fa uns anys. 

A la foto hi veiem Pau Mas, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis; la directora de la publicació, Lluïsa Julià; Josep M. Roig i els comissaris del centenari, Pilar Garcia i Francesc Marco.

 

Divendres 4 d’octubre, a les 19h, a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera

Inauguració de l’exposició Un quart de segle del GEC Amics del Castell i presentació dels actes de commemoració dels 25 anys 

El 21 de desembre de 1999 va tenir lloc l’acta fundacional del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell amb l’elaboració dels corresponents estatuts, els quals van ser legalitzats per la Generalitat de Catalunya l’abril de 2000. Arribem, doncs, al 25è aniversari de la fundació de la nostra entitat i ho volem commemorar amb una sèrie d’actes que encetem amb aquesta exposició de cartells, anuaris, separates i fotos que es podrà veure al llarg del mes d’octubre.

 

Divendres 11 d’octubre, a les 18h, a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera

Presentació del quadern cultural Setmana Cultural. 50 edicions (Cubelles, 1975-2024), a càrrec de Joan Vidal i Lolo Garcia, i projecció de la gravació La riuada de 1994, d’Isidre Rosell



La Setmana Cultural de Sant Jordi ha arribat aquest any a la seva 50a edició i des del GEC Amics del Castell, per commemorar l’efemèride, vam preparar una exposició, el mes de maig, i vam realitzar un treball que va sortir publicat en el programa de la Festa Major i que ara veu la llum en un quadern a part, com venim fent habitualment des de fa un grapat d’anys. El treball en qüestió repassa la trajectòria de la Setmana Cultural des del seu inici, l’any 1975, fins a l’edició d’aquest any. Els textos de Joan Vidal i Lolo Garcia estan il·lustrats amb fotografies del recordat Antoni Pineda i de la Montse Torrado. En acabar la presentació es repartirà un exemplar del quadern a totes les persones assistents.

Tot seguit es projectarà el vídeo La riuada del 1994, d’Isidre Rosell, amb motiu del 30 aniversari de la gran riuada que es va endur el pont de la carretera sobre el riu Foix (10 d’octubre de 1994). La gravació fou donada a l’arxiu municipal per l’Isidre Rosell. Presentació a càrrec de Núria Jané, arxivera municipal.

Aquest acte està organitzat per l’Ajuntament de Cubelles i el GEC Amics del Castell i s’emmarca dins les Jornades Europees del Patrimoni que, prèviament, seran inaugurades per Renata Bedós, regidora de Cultura, Patrimoni i Memòria Històrica.

 

Diumenge 13 d’octubre,


El patrimoni natural de Cubelles: Caminada fins a Puigdetiula guiada per Josep Manel Álvarez de la Campa

 

Sortida a dos quarts de 10 des de la plaça del Mercat. Es farà una ruta a través de diversos camins municipals fins a Puigdetiula, amb la guia i explicacions de Josep Manel Álvarez de la Campa sobre la vegetació del terme de Cubelles (principals arbres, arbusts, plantes, etc.).

Aquesta caminada, de dificultat mitjana, es troba en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni que se celebren a tot Europa cada any. La durada estimada és de 3 hores. Es recomana portar calçat còmode i aigua. No cal inscripció prèvia.

Organitzen: Ajuntaments de Cubelles i GEC Amics del Castell.

Josep Manel Álvarez de la Campa Fayos és doctor en Biologia i Ciències Naturals i catedràtic de Biologia de l’Institut Camí de Mar de Calafell. Ha fet treballs de vegetació i de cartografia vegetal essent un destacat membre del grup d’autors dels diferents fulls de la sèrie del Mapa de Vegetació de Catalunya, encarregat per la Generalitat de Catalunya. És membre del Grup d'Estudis Cunitencs i ha col·laborat amb la nostra entitat en diverses ocasions amb conferències o caminades didàctiques sobre l'entorn de Cubelles. En el seu brillant currículum ressalta, així mateix, l’obtenció del Premi d’Investigació botànica Font i Quer (2004), promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb el treball Vegetació del massís del Port, que fou editat en un llibre el 2005.

 

Dissabte 19 d’octubre

Sortida cultural a avinyonet del penedès per visitar el monestir romànic de Sant Sebastià dels Gorgs i la Torre Romana i el casc antic de Les Gunyoles



Ens trobarem directament a Sant Sebastià dels Gorgs
a les 10.45 h. per iniciar la visita guiada a les 11 h. L'entrada general al monestir costa 5 € i l'entrada reduïda (estudiants, jubilats, menors de 16 anys) són 3,5 €. Cal fer una inscripció prèvia trucant a la Carme Subías (tel. 687205748) per confirmar la reserva.

El monestir romànic que visitarem, datat del segle XI, és un antic cenobi benedictí, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l'any 2000, que es troba al centre de Sant Sebastià dels Gorgs (Avinyonet del Penedès). El conjunt es troba format per l'església d'una sola nau, amb una capella a la banda nord, el campanar i un claustre de gran bellesa escultòrica. Durant el llarg del temps ha patit diverses intervencions per consolidar la seva conservació i poder posar a l'abast de la ciutadania el monument per fer-ne un ús cultural.

L'espai ofereix al visitant poder gaudir d'un circuit pel recinte del monestir i de l'església per tal d'entendre el context i l'evolució històrica del monument, a més a més aproxima el visitant a la vida quotidiana i organitzativa que duien els monjos benedictins d'època medieval residents en aquesta joia arquitectònica del romànic penedesenc. Seguidament, sense moure’ns del terme municipal d’Avinyonet del Penedès, anirem a Les Gunyoles per visitar el seu casc antic i la seva Torre Romana, també declarada Bé d’Interès Nacional del patrimoni català i en el registre de Bens d’Interès Cultural del patrimoni espanyol. És un monument sepulcral d’època romana i de tipus turriforme sense domini efectiu sobre el territori i al costat d’una via romana. El casc antic està format per cases de dues alçades, la majoria fetes amb maçoneria de pedra irregular i algunes arrebossades que formen un continu urbanístic de traçat típicament medieval que segueix l’orografia del terreny.


Dimecres 30 d’octubre, a partir de les 11h

Publicació al nostre blog de l’article 70 anys del retrobament de Charlie Rivel amb Cubelles (1954), de Joan Vidal 



El 23 d’abril de 1896 va néixer de manera accidental a Cubelles el que seria un dels millors pallassos del món, Josep Andreu Charlie Rivel. 58 anys més tard, a finals de setembre de 1954, Rivel va retornar al seu lloc d’origen. El poble sencer li oferí una calorosa rebuda i ell quedà enamorat de la gent, del paisatge i de l’ambient rural que s’hi respirava. La revista Destino va publicar un ampli reportatge d’aquest fet de la mà de Sempronio i del fotògraf Postius, que acompanyaren Rivel i la seva esposa, Carmen Bustos, en aquesta visita que fou el punt de partida del definitiu arrelament del gran pallasso amb la seva vila natal.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Mossèn Joaquim Lluís i Corominas, un capellà incansable i inoblidable

Presentació del quadern 'Setmana Cultural. 50 edicions (Cubelles, 1975-2024)', de Joan Vidal i Lolo Garcia, i projecció de la gravació 'La riuada de 1994', d’Isidre Rosell

Article 'El riu Foix i el seu pantà' de Francesc Capdet