ACTES FEBRER 2022

Dimarts 15 de febrer, a les 19h, a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera.

Inauguració de les exposició fotogràfica Les Salines de Cubelles, a càrrec d’Antoni Pineda.

La intenció d’Antoni Pineda era oferir una nova exposició que ha estat preparant des de fa unes quantes setmanes però per raons de força major aquesta s’ha ajornat de manera que ha decidit recuperar l’exposició sobre les Salines que ja vam oferir de manera virtual el passat mes d’octubre. Anant més enrere, l’any 2009 vam publicar un quadern, obra de Lolo Garcia, aparegut prèviament al programa de Festa Major on es recollia la història de les Salines i s’aplegaven diverses imatges d’Antoni Pineda – algunes inèdites fins aleshores- i que són les que ara conformen el nucli central d’aquesta exposició fotogràfica.


Les imatges, de gran valor documental i, alhora, artística, plasmen les interioritats i duresa d’una activitat econòmica que es va desenvolupar durant deu anys, de 1953 a 1963, en uns terrenys d’unes 26 hectàrees a la zona del Prat de Cubelles, just on ara s’alça un barri residencial que en conserva el nom. Fins al 1963, la collita de sal de Cubelles va donar feina a nombrosos veïns i temporers de les rodalies que treballaven durant els mesos d’estiu, per empalmar posteriorment amb la recollida de la vinya. Gent de tot arreu i, fins i tot, una colònia de tortosins que s’allotjaven a les masies de Mas Guineu i Mas Peirot. Acostumaven a ser una quinzena, malgrat que, a causa de la severitat de les feines, totalment manuals i a ple sol, sempre n’hi havia un parell o tres que plegaven abans d’acabar la temporada.


Diumenge 20 de febrer, a les 12h, a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera.

Assemblea General Ordinària del Gec Amics del Castell i lliurament de l’Anuari 2021 als socis de l’entitat.

Ordre del dia:

1.- Lectura i aprovació de l'acta de l’Assemblea 2021. 2.- Memòria de les activitats de l’entitat durant el 2021.

3.- Lectura i aprovació de l’estat de comptes de l’exercici 2021. 4.- Aprovació del pressupost de l’exercici 2022.

5.- Exposició d’activitats previstes per a l’any 2022. 6.- Precs i preguntes.

En acabar l’Assemblea, lliurament de l’Anuari 2021 i del carnet d’acreditació de soci.



Divendres 25 de febrer, a les 19h, a la sala d’actes de la Parròquia.

Presentació del llibre L’horitzó del mar de Buchenwald, a càrrec del seu autor, Enric Garriga.


Enric Garriga, fill del deportat Marcel·lí Garriga –qui va oferir una recordada conferència a Cubelles convidat pel GEC Amics del Castell sobre la seva estada al camp nazi de Buchenwald el 27 de gener de 2006–, acaba de publicar el llibre L’horitzó del mar de Buchenwald amb una clara vocació d’explicar (i conscienciar) la seva experiència a partir d’una vida marcada per les crueltats d’un segle sota el testimoniatge directe del seu pare. L’autor adverteix: “Aquest no és, ni vol ser, un llibre d’història, és un llibre de sentiments, d’emocions i d’impressions. Un intent de descriure una història, no la Història, des de la subjectivitat de qui us parla.”.

(Foto: Montse Torrado)

Enric Garriga i Elies (Vilanova i la Geltrú, 1954) és llicenciat en Psicologia i Màster en Intervenció Ambiental. Actualment presideix l’Associació Buchenwald, nascuda amb l’objectiu de representar els deportats republicans al Comitè Internacional de Buchenwald i coordinar-se amb el Memorial del Camp i amb les altres Amicals i entitats memorialistes. Prèviament, va ser president de l’Amical de Mauthausen i altres camps (2013-2021) i ha participat de col·lectius com el Comitè Internacional del Camp de Concentració de Buchenwald, la UCFR (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme) i el CDR, entre d’altres. Al llarg de la seva dilatada trajectòria com a activista, ha destacat, sobretot, per la seva feina de reivindicació de la memòria històrica dels deportades i de prevenció del feixisme i els autoritarismes, sobretot entre les generacions joves.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR