Presentació del llibre 'Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles', de Joan Vidal

 Divendres 7 d’octubre, a les 19.00 h., a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera


Presentació del llibre Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles, de Joan Vidal.


Aquest llibre és fruit del treball guanyador de la Beca d’Investigació Local 2021. Es tracta d’un autèntic exercici de memòria històrica en què Joan Vidal interpel·la aquesta memòria amb detallisme i rigor. I ho aconsegueix fent ús d’una formula agraïda i diferent, com és el format de diccionari –probablement el primer sobre la Guerra Civil que es publica a Catalunya referit a una població–, en què el lector pot passejar-se lliurament per les pàgines amunt i avall enllaçant persones i esdeveniments. Apunts aparentment inconnexos que, sense adonar-nos, permeten anar teixint un sòlid relat que no és altra cosa que la història de Cubelles durant un període molt concret i excepcional.

L’autor recupera amb fermesa i elegància uns episodis costeruts que conviden a conèixer els espais i els protagonistes d’aquell temps de guerra en clau local. L’estudi està ple de referències bibliogràfiques, però també de fotografies i documents originals d’arxius públics i familiars. Un complement gràfic que resulta molt gratificant. El treball pot servir per conèixer una mica més la Guerra Civil espanyola més enllà de Cubelles partint de la pròpia Cubelles. Un compendi de gran interès que de ben segur captivarà l’atenció dels cubellencs, però també, per la seva qualitat i rellevància, satisfarà molts lectors forans interessats en aquest període.

Acte inclòs dins les Jornades Europees del Patrimoni, organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles amb la col·laboració del GEC Amics del Castell.

LA PRESENTACIÓ ANIRÀ A CÀRREC DE L’HISTORIADOR VILANOVÍ ALBERT TUBAU I DEL PROPI AUTOR.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR