CONFERÈNCIA

Divendres 26 de febrer, a les 7 del vespre, a la sala d’actes de la Parròquia.

La crisi dels 40 (1975-2015). Catalunya-Espanya, de la transició fins avui, a càrrec de Josep Maria Roig Rosich.


L'anomenada Transició ens va portar la democràcia i l'autonomia, cosa que va generar una certa satisfacció i moltes esperances. Uns anys després es va començar a constatar que l'autonomia tenia molts límits i que la democràcia era bastant deficitària; d'aquesta manera va entrar en crisi la situació inicial. Com que el diàleg es va mostrar insuficient o ineficaç –alhora que la crisi econòmica feia més greu els dèficits inversors a Catalunya i augmentava el seu espoli fiscal– van començar a prendre força opcions rupturistes que han desembocat en un creixement del sobiranisme. En tot aquest procés cal destacar alhora el protagonisme popular mitjançant manifestacions i aparició o enfortiment d'entitats transversals no partidistes. La xerrada pretén aportar elements d'informació i de reflexió per tal de comprendre millor la complexitat de la situació actual.

Josep Maria Roig Rosich és professor de la Universitat Rovira i Virgili, ha dirigit la Revista de Catalunya i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya. És un dels millors historiadors sobre la Catalunya del segle XX. Ha publicat nombrosos textos i documents sobre Francesc Macià, llibres d’història, entre ells La Dictadura de Primo de Rivera a Catalunya i Història de l’Orfeó Català. Així mateix, és el coordinador de la Història de la Generalitat, de la qual ha escrit el capítol La Generalitat durant la Segona República. Josep Maria Roig ja ha realitzat abans quatre conferències organitzades pel GEC Amics del Castell: Una sobre Francesc Macià, una altra sobre la història de Catalunya del segle XX, una tercera sobre crisi i canvis en el món actual i la quarta sobre l’obra de la Mancomunitat i la seva incidència a tot Catalunya.


L’acte l’organitzem conjuntament amb l’Institut d’Estudis Penedesencs.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR