REPRESENTACIÓ DELS MIQUELETS I CONFERÈNCIA

Dissabte 29 d’octubre, A partir de les 17.00 h., pels carrers del nucli antic del poble,

Representació dels Miquelets de Catalunya.

Els Miquelets dispararan unes salves d’honors davant de la porta del castell i tot seguit iniciaran la seva desfilada. El recorregut finalitzarà amb una ofrena floral al monument a l’Onze de Setembre, a la plaça de Santa Maria, amb diversos parlaments i noves salves d’honor. 

Tot seguit, a les 18.30 h., aproximadament, a la sala d’actes de la Parròquia,

Conferència: Els exèrcits catalans en la Guerra de Successió,

A càrrec de Francesc Xavier Hernàndez.

Miquelets de Catalunya és una associació cultural fundada el desembre del 2005 que té per objectiu fer reviure i honorar, mitjançant grups de recreació històrica, els soldats, milicians i civils que des del 1704 fins al 18 de setembre del 1714 van defensar les Constitucions, Drets, Llibertats i les Institucions dels catalans.

L’associació participa en reconstruccions històriques de batalles, desfilades, presentacions de llibres, conferències i celebracions com la Diada de l'Onze de Setembre. Els integrants dels grups de recreació van armats amb fusells d’avantcàrrega per fer més contundents i espectaculars, però sobretot més sorolloses, les seves actuacions. Els qui no vulguin o, per ser menors d’edat, no puguin dur un fusell, poden actuar com a tabalers, músics, cuiners, aiguaderes i tot tipus de personal no combatent que acompanyaven els exèrcits del segle XVIII.

La primera constància escrita del nom de Miquelets es remunta al 1640, a la Guerra dels Segadors, quan amb l’objectiu d’enfrontar-se a les tropes de Felip IV de Castella, les autoritats catalanes van formar un cos de soldats irregulars amb el nom oficial de Companyia d’Almogàvers, però popularment foren més coneguts com a Miquelets. Ja dins la Guerra de Successió, l’Arxiduc Carles III d’Àustria va restaurar el cos de Miquelets, aixecant diversos regiments de Fusellers de Muntanya que el poble continuà anomenant Miquelets. Aquests participaren molt activament en la lluita contra els invasors castellans i francesos. Gràcies al seu coneixement del terreny, la seva mobilitat i una gran potència de foc, els Miquelets van esdevenir un malson per als seus oponents.

Francesc Xavier Hernàndez Cardona (Barcelona, 1954) és doctor en Història Contemporània i catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Barcelona. Va ser Director General de Recerca de la Generalitat de Catalunya en el període 2003-2006. És autor d’una gran quantitat de llibres, molts dels quals referents a dues de les seves especialitats: didàctica de la història i del patrimoni i història militar.

Acte organitzat pel GEC Amics del Castell amb el suport de l’Ajuntament de Cubelles.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR