CONFERÈNCIA

Divendres 28 d’octubre, a les 19.00 h., al Centre Social.

El Penedès en l’Obra del Cançoner Popular, a càrrec de Carme Oriol, amb la participació del Cor l’Espiga.

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya va ser un ambiciós projecte que es va iniciar el 1921 i que tenia per objectiu la recollida de les cançons de les terres de parla catalana, el seu estudi i, finalment, la publicació del Cançoner. Va mantenir les seves activitats fins al 1939, en què van ser interrompudes per l’esclat de la Guerra Civil. L’Obra del Cançoner va realitzar la seva activitat sota la direcció de l’Orfeó Català i amb un consell consultiu format per l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre Excursionista de Catalunya i l’Arxiu d’Etnografia de Catalunya. El 1991 l’arxiu de l’Obra del Cançoner va ser cedit a l’Abadia de Montserrat per tal que en tingués cura de la conservació i el fes accessible als investigadors. El 1993, gràcies a un conveni entre l’Abadia de Montserrat i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es va dipositar una còpia microfilmada dels documents recuperats el 1991 al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i una altra, a la Biblioteca de Catalunya on, des de llavors, poden ser consultats. La conferenciant ens parlarà de tot això en relació al Penedès històric.

Carme Oriol Carazo (Amposta, 1955) és catedràtica del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i imparteix classes d’etnopoètica i folklore a la Facultat de Lletres de la mateixa universitat. Ha publicat diversos llibres, entre els quals El cançoner Nadalenc català al Principat de Catalunya (1853-1951), l’any 1995, obra guanyadora del VI Premi de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú.

La presentació de l’acte anirà a càrrec del filòleg Ramon Marrugat. Com a cloenda, el Cor l’Espiga, de Cubelles, interpretarà algunes peces del seu repertori de cançons populars.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR