DOCUMENTAL

Divendres 1 de desembre, a les 19.00 h., a la sala d’actes de la Parròquia.

Projecció del documental La indomable, dedicat a Frederica Montseny. Presentació a càrrec de l’historiador Ginés Puente.

El documental La Indomable (L’indomptable) de Jean Michel Rodrigo fa un homenatge a Frederica Montseny Mañé, la que fou la primera dona en portar una cartera ministerial a l’Estat Espanyol durant la Segona República, en el marc de la Guerra Civil Espanyola. El documental fa un breu repàs per la vida i obra de la dirigent anarquista, feminista i intel·lectual llibertària, marcada per la trajectòria política dels seus progenitors, Teresa Mañé, nascuda a Cubelles, i Joan Montseny, i pel context polític i social que li va tocar viure. Es detallen en el documental els seus primers anys de vida, l’educació que va rebre i les primeres col·laboracions en publicacions de caire llibertari. La seva vinculació amb col·lectius feministes com Mujeres Libres i en sindicats anarcosindicalistes com la CNT. També la seva participació en la proclamació de la Segona República i el paper que jugà com a ministra i com a dona en fer front al cop d’estat militar del general Franco. Es posa en relleu un dels períodes claus de la Guerra Civil: la ruptura entre anarquistes i comunistes durant els coneguts Fets de maig de 1937, cosa que provocà la sortida del govern de Montseny, així com la derrota de la República que l’obligà, el 1939, a exiliar-se a França enmig d’una duríssima situació familiar. 

Posteriorment, amb la mort del dictador i després de gairebé 40 anys exiliada a Tolosa de Llenguadoc, Frederica Montseny retornà per liderar el paper de la CNT en l’anomenada Transició Democràtica i, convençuda com estava del seu ideal polític, s’oposà fortament als Pactes de la Moncloa i a la conseqüent instauració de la Monarquia Parlamentaria, principis que defensaria fins la seva mort, el 14 de gener de 1994.

Ginés Puente Pérez (Vila-seca, 1991), gairebé cubellenc d’adopció, va finalitzar els estudis d'Història el 2013 i el Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania el 2016. Ha treballat durant cinc anys a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) com a becari de projecte i assistent docent de màster en el grau d'Història on, a més a més, ha impartit docència en diverses matèries. Ha publicat diversos treballs, tots emmarcats al segle XIX. Entre altres temàtiques, ha estudiat els processos migratoris cap a Amèrica Llatina (XVIII-XIX), la construcció de les noves xarxes de comunicació catalanes (XIX), els processos de secularització (XIX-XX) i, a l'actualitat, la seva línia de recerca doctoral és la formació de les identitats anarco-feministes. Més en concret, l'estudi de la vida i l'obra de Teresa Mañé Miravet, nascuda a Cubelles el 1865, mare de Frederica Montseny i coneguda també amb el pseudònim de Soledad Gustavo.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR