SORTIDA CULTURAL
Sortida cultural a Pals, Peratallada i Ullastret (Baix Empordà)
Pals: Patrimoni històric i artístic
Els primers documents que fan referència al poble medieval de Pals estan datats del segle IX, i d’aquest casc antic cal destacar l’església de Sant Pere de l’any 944, on es barregen diversos estils, romànic, gòtic i barroc. El campanar, situat a escassos metres de l’església, és conegut com a Torre de les hores, construïda entre els segles XI i XII. Cal destacar el recinte gòtic de Pals on les cases estan construïdes amb pedra i d’aquí ve el seu nom El Pedró, el castell i la muralla medieval de Pals (s. XII – XIV) que envolta la part alta del nucli antic, conservant-se quatre torres (Torre d’en Ramonet, Torre d’en Rom, Torre d’en Xinel·lo i Torre de l’Hospital).

Peratallada, l’encant d’un poble medieval
Aproximadament a un quart d’una ens arribarem fins a Peratallada, poble declarat conjunt historicoartístic i bé cultural d’interès nacional. El topònim Petra Tallada està documentat a partir del segle X. Travessant el Portal de la Verge defensat per un profund fossat, arribarem al cor del poble on es troba el castell fortificat (del llinatge dels Cruïlles-Peratallada) amb la seva torre de l’Homenatge i el palau (s. XI-XIV), les muralles (s. XII-XIII) i l’església romànica de Sant Esteve (s. XIII). La arquitectura medieval de Peratallada, d’un extraordinari atractiu i bellesa, conserva el seu antic aspecte feudal, des de la plaça major, amb els seus singulars porxos, fins els carrerons estrets i tortuosos, amb nombrosos entrants i sortints.
A un quart de 2 anirem cap a Sant Feliu de Boada per dinar al Restaurant Can Joan.
Ullastret, muralles medievals i poblat ibèric
Després de dinar, a dos quarts de 5 sortirem cap a Ullastret, municipi que s’estén per la riba del Daró, riu del qual extreu l’aigua que necessiten els variats conreus que l’envolten. Declarat Monument Historicoartístic, el poble conserva en molt bon estat les muralles medievals (s. XIII-XIV), deu torres imponents i carrerons estrets i costeruts, que s’enfilen fins l’església romànica de Sant Pere (segle XII), al centre del municipi. Fora del recinte emmurallat s’alça la llotja medieval gòtica (s. XIV-XV).
A uns dos quilòmetres del poble, sobre el puig de Sant Andreu, s’hi troba el poblat ibèric d’Ullastret, el més gran de Catalunya, que disposa d’un museu monogràfic.
Al voltant de tres quarts de 6 retornarem cap a Cubelles.
Preu: El preu de la sortida, amb l’autocar, les visites, el guia i el dinar inclòs, és de 41€ per als socis i de 43€ per als no socis.
Inscripcions: A partir del dimarts 27 de març, i fins que s’exhaureixin les 50 places de l’autocar. Fins al dijous 29 de març tindrà prioritat el soci més un acompanyant i les 30 primeres inscripcions també tindran prioritat per ocupar els 30 primers seients de l’autocar.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada