CONFERÈNCIA

Divendres 26 d’octubre, a les 19.00 h., a la sala d’actes de la Parròquia.

Pompeu Fabra, més enllà del lingüista, a càrrec de Josep Maria Roig Rosich. 


Més enllà de la seva indiscutible vàlua com a gramàtic i lingüista el conferenciant ens aproparà a Pompeu Fabra des de la seva dimensió cívica i política. Ell mai va viure reclòs en els seus estudis, aïllat de la societat i dels problemes del seu temps, sinó que ben al contrari es va comprometre i es va integrar en grups i associacions que treballaven per transformar el país. És poc coneguda la seva candidatura a regidor de l’Ajuntament de Barcelona el 1913 al costat de Francesc Layret (fet ben indicatiu del seu tarannà polític), ja ho és més la seva presidència de l’Ateneu barcelonès durant la dictadura de Primo de Rivera o la de Palestra més tard. Mai va defugir donar la cara i posar-se al costat d’unes opcions esquerranoses o progressistes. Josep Maria Roig anirà seguint aquests i altres compromisos públics per completar la imatge habitual d’un Pompeu Fabra filòleg que va revolucionar els àmbits de la llengua i la cultura catalana. 

Josep Maria Roig Rosich és professor de la Universitat Rovira i Virgili i un dels millors historiadors sobre la Catalunya del segle XX. Ha publicat nombrosos textos i documents sobre Francesc Macià, llibres d’història, entre ells La Dictadura de Primo de Rivera a Catalunya i Història de l’Orfeó Català. Així mateix, és el coordinador de la Història de la Generalitat, de la qual ha escrit el capítol La Generalitat durant la Segona República. Ha sigut director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i de la Revista de Catalunya, prenent el relleu de Max Cahner i Albert Manent. Quan deixà el càrrec d’aquesta darrera (2015) va rebre un emotiu homenatge i el substituí l’actual President de la Generalitat, Joaquim Torra.

Acte inclòs dins la commemoració de l’Any Fabra.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR