ACTES DEL MES DE NOVEMBRE DE 2020

Activitats virtuals a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:

-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell)

-Blog (amicscastell.blogspot.com)


Dimarts 17 de novembre, a partir de les 11 del matí.

Entrevista a Montse Pardiña, advocada i historiadora, a càrrec de Lolo Garcia. 

L’advocada i historiadora barcelonina Montse Pardiña, estretament vinculada a Cubelles, recupera la figura de Llorenç Pedro i Brunet, un dels primers 'americanos' de Cubelles a cavall entre el segle XVIII i XIX i que va forjar una gran fortuna a Cuba. Pardiña relata alguns dels aspectes més destacats de la seva vida, el seu vincle amb la vila i ho relliga en el context de la immigració catalana que a partir del 1700 va marxar a fer les Amèriques, en busca de riquesa i reconeixement social. 

L’entrevista fou emesa originalment el 10 d’abril de 2018 a les xarxes de l’Ajuntament de Cubelles amb motiu de l’aparició de l’Anuari 2017 del GEC Amics del Castell, on s’incloïa el seu treball Un cubellenc desconegut: Llorenç Pedro i Brunet.

Montserrat Pardiña Martínez és llicenciada en Dret i exerceix com a advocada des de 1986 al Col·legi d’Advocats de Barcelona. És professora col·laboradora de la UOC als estudis de Dret i Ciències Polítiques des de 2013, on imparteix classes al Màster de l’Advocacia. Col·labora assíduament en col·lectius i associacions en xerrades i col·loquis que pretenen fer més entenedores les lleis i normes al públic no especialista. És sòcia del GEC Amics del Castell.


Divendres 20 de novembre, a partir de les 11 del matí. 

Exposició fotogràfica: Feines del camp a Cubelles a mitjan segle XX, a càrrec d’Antoni Pineda. 


En aquesta nova exposició del seu generós arxiu, Antoni Pineda ofereix una mostra d’imatges relacionades amb les feines de la pagesia durant les dècades centrals de la passada centúria. Pineda les ha seleccionat en set apartats: arbrers fruiters, animals, el batre, la vinya, màquines, horta i bestiar. En total 37 fotos en què apareixen masies, indrets actualment urbanitzats i, naturalment, les persones dedicades al que en aquella època era la principal activitat del poble. Algunes de les imatges pertanyents al fons que la família Marsé va donar fa uns anys.



Dimarts 24 de novembre, a partir de les 11 del matí. 

Projecció del vídeo Agermanament Cubelles-Arles de Tec. Primer acte (1992)”, a càrrec d’Isidre Rosell. 

El nostre consoci Isidre Rosell va filmar el primer acte de protocol d’agermanament entre Arles de Tec i Cubelles celebrat a la nostra vila el 26 d’abril de 1992 en el marc de la Setmana Cultural. Entre el nombrós públic assistent hi havia una bona representació d’arlesencs que es desplaçaren a Cubelles per aquest agermanament motivat per la veneració de les dues viles als sants Abdon i Senén, copatrons de Cubelles i patrons d’Arles de Tec, on es troben les seves relíquies.

L’acte de signatura va tenir lloc a la plaça de la Vila, on van intervenir els respectius alcaldes, Albert Costa i Isidre Piñol; el delegat territorial de ciutats agermanades del Departament de Perpinyà, Pier Galimier; el president del Consell Comarcal del Garraf, Xavier Robert; el president de la comissió d’agermanament d’Arles de Tec, Alexis Prats, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles, Joan Vidal. L’esdeveniment va comptar amb l’actuació dels balls populars cubellencs i de la colla castellera Els Ganxets de Reus

Al migdia hi va haver un dinar de germanor al Poliesportiu i a la tarda, un altre cop a la plaça de la Vila, un concert de música a càrrec del Cor l’Espiga i del grup Veus de Besalú. Tot això es podrà veure en aquest vídeo digitalitzat per l’Arxiu Municipal de Cubelles.


Divendres 27 de novembre, a partir de les 11 del matí. 

Publicació al nostre blog de l’article: Un plànol del segle XVIII de la desembocadura del riu Foix a Cubelles, de Xavier Miret i Magí Miret.

Recuperem l’article que encapçalava l’Anuari 2010 del GEC Amics del Castell. En ell es dóna a conèixer un plànol manuscrit que, tot i el seu esquematisme i simplicitat, ofereix una representació dels diversos elements que configuraven el paisatge d’aquest sector del terme de Cubelles durant el segle XVIII: el poble, el camí ral, un molí, botigues de pescadors, la mota de Sant Pere, la desembocadura del riu Foix, vaixells, etc. També s’hi indiquen les possessions que hi tenia el priorat de Sant Pere. És remarcable per la representació gràfica del poble de Cubelles i perquè la seva realització es contextualitza en les tensions sobre el territori incrementades en el segle XVIII per l’interès a explotar la ramaderia i l’agricultura en aquesta zona. 


Xavier Miret i Mestre és arxiver i director de l’Arxiu Històric de Sitges. Com a investigador té publicats nombrosos treballs d’història local i comarcal, entre els quals Els noms de lloc del terme de Cubelles, guanyador del I Premi Vila de Cubelles d’Investigació Local (1989). Ha col·laborat al programa de la Festa Major de Cubelles i a l’Anuari del GEC i va realitzar la primera conferència organitzada per la nostra entitat (2000), de la qual n’és soci.

Magí Miret i Mestre és arqueòleg del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya i historiador. Ha intervingut en una gran quantitat d’excavacions arqueològiques, com la de la cova del Trader, i ha publicat infinitat de treballs de la seva especialitat, alguns dels quals al programa de la Festa Major de Cubelles i a l’Anuari del GEC.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR