ACTES DEL MES DE GENER

Activitats virtuals a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:



Divendres 15 de gener, a partir de les 11 del matí. 

Publicació al nostre blog de l’article La família desvalls, marquesos del poal, llupià i alfarràs, darrers castlans del castell de cubelles (1789-1885), de Josep Fernández Trabal. 

Els Desvalls, propietaris del castell de Cubelles, eren una família noble al servei dels Àustria, herois de la guerra de Successió, exiliats austriacistes, nobles il·lustrats, contrarevolucionaris, carlins, senadors, i la seva participació en fets cabdals de la història de Catalunya està documentada, per exemple, al llibre Els Desvalls i Catalunya, del mateix Josep Fernández Trabal. Van ser ministres del rei, alterosos cavallers de les terres de Lleida, senyors bandolers en els temps de l’Imperi hispànic, militars professionals mecenes i fundadors. Amb el temps, van emparentar amb la nissaga dels Llupià, important llinatge noble rossellonès que deu el nom al castell de Llupià, dins el vescomtat de Castellnou. L’Arxiu de la família Desvalls aplega documentació de tots els dominis familiars en els actuals termes de Vilanova i la Geltrú, Cubelles i Calafell. 

Josep Fernández Trabal és doctor en Història Medieval i Premi Extraordinari de Doctorat per la UB. En l’actualitat és el cap de l’àrea de Fons Històrics de l’Arxiu Nacional de Catalunya i professor. És expert en els fons documentals privats, sobretot en els arxius nobiliaris, i ha publicat un gran nombre d’articles. S’ha dedicat a l’estudi de la societat catalana baixmedieval amb diversos llibres i articles d’història de la noblesa, moviments socials i tecnologia medieval. 

Aquest article va ser publicat a l’Anuari 2016 del GEC Amics del Castell.


Divendres 22 de gener, a partir de les 11 del matí. 

Exposició fotogràfica Sortides culturals del GEC Amics del Castell (2011-2020), a càrrec d’Antoni Pineda. 

Segona part de l’exposició sobre les sortides culturals organitzades per l’entitat, una de les activitats més reeixides i que més bona acceptació genera entre els socis dels Amics del Castell. En aquesta ocasió, es plasmen imatges de les excursions celebrades durant la segona dècada del segle XXI, de 2011 a 2020. Un reconeixement, també, a la magnífica tasca de l’incansable Francesc Capdet, responsable màxim de la seva organització, i de la càmera de l’Antoni Pineda, qui, com era tradició, en deixava constància gràfica.



Dimarts 26 de gener, a partir de les 11 del matí. 

Entrevista/conferència: La maternitat d’Elna, a càrrec d’Assumpta Montellà. Modera Lolo Garcia. 

La maternitat d’Elna va ser una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades. Situada en el terme comunal d’Elna (Rosselló), a la Catalunya del Nord, va ser fundada el novembre de 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz, una mestra i activista per la pau que havia assistit com a voluntària durant la Guerra Civil. En tota, hi van néixer 597 infants, fills de refugiades republicanes que estaven internades en penoses condicions en els camps propers a Elna, com Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes. La maternitat d'Elna era també anomenada la maternitat suïssa, ja que era obra d'una fundació humanitària d'aquesta nacionalitat, concretament de la secció del SCI (Servei Civil Internacional) anomenada Cartell d'Ajuda Suïssa als Nens de la Guerra Civil espanyola. Va deixar de funcionar l'any 1944 quan els nazis la van tancar durant l'ocupació de França. 

Assumpta Montellà i Carlos (Mataró, 1958) és llicenciada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Especialitzada en la Guerra Civil i l’exili republicà, ha publicat nombrosos llibres sobre la matèria com La maternitat d’Elna, El Setè Camió, 115 dies a l'Ebre i El Silenci dels telers, entre d’altres... Així mateix, és assessora històrica en documentals de TV3 i co-guionista d’obres teatrals de temàtica històrica com La maternitat d’Elna (Companyia Eòlia) i In Memoriam (Teatre Lliure) i El Silenci dels Telers (Teatre Maldà), a banda de coordinadora de sortides històriques juntament amb el MUME (Museu Exili de la Jonquera) i l’editorial ARA LLIBRES, alhora que imparteix seminaris sobre la Guerra Civil i l'exili a Instituts i escoles de Secundària. El seu llibre La maternitat d’Elna (Ara Llibres, 2005) va aconseguir un èxit rotund de crítica i públic, essent traduït al castellà i al xinès, a més d’adaptar-se al teatre, la televisió i, properament, al cinema.


Dissabte 30 de gener, a partir de les 11 del migdia. 

Presentació de l’Anuari 2020 del GEC Amics del Castell.

La presentació de l’Anuari sempre s’ha fet coincidint amb l’assemblea de la nostra entitat. Aquest any estava previst realitzar-la el diumenge dia 31 de gener però les circumstàncies actuals ens obliguen a ajornar l’assemblea i també la renovació de junta que toca aquest any fins que la situació permeti fer-les amb un mínim de garanties per a la salut de tots plegats. 

Per tant, l’Anuari el presentarem via xarxes socials i els socis el podreu venir a recollir a la sala d’actes del Centre Parroquial el diumenge 31 de gener de 12 a 13 h i el dilluns 1 de febrer de 19 a 20 h. Si per qualsevol circumstància algú no pogués venir en aquestes dates es pot posar en contacte amb el tresorer de l’entitat, Pere Urgellès (tel. 667341413), per obtenir-lo. 

També volem recordar que els no socis poden adquirir l’Anuari a l’Oficina Municipal de Turisme, al castell.

Quan arribi el moment avisarem de la celebració de l’assemblea, tot desitjant que aquesta no es demori massa, senyal inequívoca que aquesta delicada situació haurà millorat. Bon any a tothom.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR