ACTES DELS MESOS DE SETEMBRE I OCTUBRE 2021

En aquest període combinem les activitats PRESENCIALS amb les VIRTUALS. En aquestes darreres s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:

-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell)

-Blog (amicscastell.blogspot.com)



Dijous 30 de setembre, a partir de les 11.00 h.

Publicació al nostre blog de l’article Ramon Pedro i Matamalella, un personatge singular”, d’Antoni Pineda.




Ramon Pedro i Matamalella Pedru va néixer a Cubelles el 22 de febrer de 1875. Va ser un personatge semblant a l’Abdon Almirall i Guasch, l’Abdon Gavatà, el nostre poeta bohemi. Tots dos eren nascuts a Cubelles al segle XIX. Els dos eren rodamons. A tots dos els agradava estar sols, encara que també compartir alguna cosa amb les altres persones. Els agradava llegir. El seu lema era ser lliures, estimaven la llibertat. Els dos van anar a França a la Gran Guerra. Els agradava la natura i viure-la anant a dormir amb les estrelles. Cap dels dos no es va casar. El personatge d’aquesta història va voler conèixer tot Catalunya. Possiblement molts de nosaltres encara no la coneguem tota, i ell ho va fer acompanyat de la seva família canina...

Article publicat a l’Anuari 2011 de la nostra entitat.


Divendres 8 d’octubre, a les 19h, a la sala d’activitats del Centre Social Joan Roig i Piera.

Presentació del llibre 1 dia d'octubre i 2 poemes. Quan l'esperança venç la por, a càrrec de l’autor, Josep Rull.

Prologat per l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro, egarenc com Josep Rull, el llibre (Símbol Editors) testimonia en primera persona el periple de l’autor davant la justícia espanyola i la presó. És la crònica personal i política d’un període cabdal de la història política contemporània de Catalunya. Escrit en unes condicions de gran intensitat emocional i política, s’hi desgrana –amb un to profundament humà i serè– les hores, les experiències, les reflexions, les amistats, les decepcions, les pors, les esperances i, sobretot, les profundes conviccions democràtiques de l’autor i el seu insubornable compromís al servei de Catalunya.


Josep Rull i Andreu (Terrassa, 1968), és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Terrassa. Ha exercit diverses responsabilitats polítiques, entre les quals conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern del president Carles Puigdemont. Destituït pel 155 i pres polític pels fets de l'1-O, arran dels quals va ser condemnat pel Tribunal Suprem a 10 anys i mig de presó i d’inhabilitació per sedició. Rull i la resta de polítics empresonats per la mateixa causa van sortir en llibertat després d’un acord entre el govern de Catalunya i el d’Espanya en què van ser indultats però no amnistiats, tal com es reclamava.

NOTA: Aforament limitat al 70 per cent. Una vegada s’hagi cobert ja no s’hi podrà entrar. No es fa inscripció prèvia, per la qual cosa es recomana anar-hi amb el suficient temps d’antelació (a partir de les 18.30 h.). Cal portar mascareta en tot moment.


Dissabte 9 d’octubre, a les 11h, a la Creu.

Visita guiada al nucli antic de Cubelles, a càrrec de Joan Vidal i Lolo Garcia.

Dins de les Jornades Europees de Patrimoni 2021, i amb la col·laboració de la nova entitat Cubelles Acull i l’Ajuntament de Cubelles, el Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell organitza una visita guiada pel nucli antic de la vila. Al llarg del trajecte, el president de l’associació, Joan Vidal, i el vicepresident, Lolo Garcia, acompanyaran els participants de l’activitat pels carrers més antics del poble explicant alguns dels episodis més destacables de la seva història a través del seu patrimoni urbà i natural.



Enguany, les Jornades Europees de Patrimoni celebren el seu trentè aniversari i porten per títol Un patrimoni per a tothom. Tenen com a principal objectiu arribar a la màxima diversitat de públics i col·lectius per tal que tothom, en igual de condicions, pugui gaudir de la festa major del patrimoni cultural, motiu pel qual s’ha buscat la complicitat de l’entitat de nova creació Cubelles Acull, centrada en el suport i acompanyament a totes les cubellenques i cubellencs de qualsevol origen. No cal inscripció prèvia i, en funció dels assistents, es podran dividir en dos grups. El punt de trobada és la Creu, a la seva confluència entre el carrer de Sant Antoni i el carrer de la Creu, i caldrà dur mascareta en tot moment.


Divendres 15 d’octubre, a les 19h, a la sala d’actes del Centre Parroquial.

Presentació del quadern Dosos amunt. El fet casteller a Cubelles i inauguració de l’exposició Els castells a Cubelles, a càrrec de Lolo Garcia.


Presentació del nou quadern d’història local publicat pel Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell. Tal com és habitual des de fa dues dècades, l’entitat publica en format separata el treball de recerca aparegut inicialment dins del programa de la Festa Major. Enguany, es tracta de l’estudi Dosos amunt! El fet casteller a Cubelles de Lolo Garcia, un repàs a les primeres referències castelleres a la vila, de mitjan segle XIX (1849), i als diferents intents de creació d’una colla pròpia fins a l’aparició ara fa dos anys dels Castellers del Foix de Cubelles. Així, es repassen els Falcons de 1974-1975, pensats inicialment com a grup casteller; els assaigs de 1981-1982; la formació de la Colla Jove de Castellers de Cubelles (1994-1995), i l’intent dels anys 2011-2013, fins a la creació de l’actual colla, el 2019.


Així mateix, es procedirà a la inauguració de l’exposició Els castells a Cubelles, que inclou nombroses fotografies recollides al mateix treball i d’altres inèdites que mostren diferents actuacions des de 1972 i fins a l’actualitat de les colles locals i d’altres de foranes com els Bordegassos de Vilanova, la Colla Vella de Xiquets de Valls, la Joves de Xiquets de Valls i els Castellers de Vilanova Colla de Mar, entre d’altres. El gruix principal de les imatges procedeixen, majoritàriament, dels fons d’Antoni Pineda, Isidre Rosell, Montse Torrado i Joan Vidal. La imatge de la pàgina anterior és d’Isidre Rosell i correspon a l’actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la plaça de la Vila, el 1980.

L’exposició es podrà veure durant el mes d’octubre els dissabtes 16 i 23 i el divendres 22, de les 18 a les 19 h a 7, i els diumenges 17 i 24, de 12 a 13 h.

En acabat l’acte, es repartirà entre els assistents el quadern Dosos amunt! El fet casteller a Cubelles editat conjuntament amb l’Ajuntament de Cubelles.

Nota: Aforament limitat al 70 per cent. Una vegada la sala estigui plena ja no s’hi podrà accedir. Cal portar mascareta en tot moment.

Peu de foto: La Vella de Valls a la plaça de la Vila, el 1980.


Dimecres 20 d’octubre, a partir de les 11h.

Exposició virtual Les Salines de Cubelles, a càrrec d’Antoni Pineda.

Inauguració a les nostres xarxes socials i blog de l’exposició fotogràfica Les Salines de Cubelles, obra del nostre president d’honor, Antoni Pineda. Les imatges, de gran valor documental i, alhora, artística, plasmen les interioritats i duresa d’una activitat econòmica que es va desenvolupar durant deu anys, de 1953 a 1963, en uns terrenys d’unes 26 hectàrees a la zona del Prat de Cubelles, just on ara s’alça un barri residencial que en conserva el nom. Fins al 1963, la collita de sal de Cubelles va donar feina a nombrosos veïns i temporers de les rodalies que treballaven durant els mesos d’estiu, per empalmar posteriorment amb la recollida de la vinya. Gent de tot arreu i, fins i tot, una colònia de tortosins que s’allotjaven a les masies de Mas Guineu i Mas Peirot. Acostumaven a ser una quinzena, malgrat que, a causa de la severitat de les feines, totalment manuals i a ple sol, sempre n’hi havia un parell o tres que plegaven abans d’acabar la temporada.



L’any 2009, el Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell va publicar un quadern, obra de Lolo Garcia, aparegut prèviament al programa de Festa Major on es recollia la història de Les Salines i s’aplegaven diverses imatges d’Antoni Pineda –algunes inèdites fins aleshores- i que són les que ara conformen el nucli central d’aquesta exposició fotogràfica.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR