ACTES DELS MESOS DE GENER I FEBRER DE 2024


Dimarts 30 de gener, a partir de les 11.00 h.

Publicació al nostre blog de l’article Mossèn Joaquim Lluís i Corominas, un capellà incansable i inoblidable


Arran de la inesperada mort de mossèn Joaquim Lluís Corominas el passat 3 de gener, el GEC Amics del Castell vam publicar, al diari digital Eix Diari, un breu article recordant la figura d’aquesta persona que va deixar una petjada extraordinària no solament en el seu pas per Cubelles sinó a tot arreu on va exercir.


Dimecres 31 de gener, a partir de les 11.00 h.

Publicació al nostre blog de l’article 90 anys de les primeres eleccions municipals de la República (gener de 1934). El cas de Cubelles, de Joan Vidal


El passat 14 de gener es va complir el norantè aniversari de les eleccions municipals de 1934, les primeres i úniques que es van fer a Catalunya durant la II República. L’article parteix del moment de la proclamació de la República, narra la situació que envoltava aquells comicis en què per primera vegada a la història de Catalunya les dones van poder votar participar amb igualtat de drets respecte els homes i se centra en la pugna que es produí a Cubelles entre la candidatura d’ERC, encapçalada per Josep Mestres Aviñó (amb el suport del Círcol Cubellenc) i la candidatura afí a la Lliga que liderava Narcís Bardají (vinculada a la Societat L’Aliança).


Divendres 2 de febrer, a les 19.00 h., a la sala d’actes de la Parròquia.

Conferència: Us presento Víctor Balaguer: preguntes i respostes, a càrrec d’Oriol Pi de Cabanyes



La xerrada recorda la figura de Víctor Balaguer (Barcelona, 1824-Madrid, 1901), en el bicentenari del seu naixement. Autoanomenat Lo trobador de Montserrat, Balaguer va ser escriptor de la Renaixença i polític del segle XIX, poeta impulsor dels Jocs Florals, amic dels felibres provençals, maçó del grau 33, quatre vegades ministre i fundador de la Biblioteca-Museu Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Oriol Pi de Cabanyes (Foto: Eix Diari)

Oriol Pi de Cabanyes i Almirall (Vilanova i la Geltrú, 1950) és escriptor. Amb disset anys va guanyar el primer premi Serra d’Or per a escriptors joves. Després, el premi Crítica Serra d’Or amb la novel·la Oferiu flors als rebels que fracassaren. Ha publicat més d’un miler d’articles (especialment a l’Avui, el Diari de Barcelona i La Vanguardia) i una trentena de llibres, entre els quals el llibre de viatges Pel bell nord glaçat (Premi Sant Joan, 1995). Ha sigut director fundador de la Institució de les Lletres Catalanes (1987-96), director de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer així com del Gabinet del Conseller de Cultura de la Generalitat i del Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura.


Diumenge 18 de febrer, a les 12.00 h., a la sala d’actes de la Parròquia

Assemblea General Ordinària del GEC Amics del Castell i lliurament de l’Anuari 2023 als socis de l’entitat

Ordre del dia:

1. Lectura i aprovació de l’acta de l’Assemblea 2023.

2. Memòria de les activitats de l’entitat durant el 2023.

3. Lectura i aprovació de l’estat de comptes de l’exercici 2023.

4. Aprovació del pressupost de l’exercici 2024 i la nova quota a 25 €.

5. Exposició d’activitats previstes per a l’any 2024.

6. Proposta de nomenament de Francesc Capdet Granell com a president d’honor de l’entitat.

7. Novetats per al 2024. Precs i preguntes.


Divendres 23 de febrer, a les 19.00 h., a la sala d’actes del Centre Parroquial

Presentació del llibre: El cavaller Floïd, a càrrec del seu autor, Genís Sinca, i Laura Cendrós


El cavaller Floïd és més que una biografia. El llibre esdevé, realment, un recorregut apassionant per la figura de Joan B. Cendrós, (Barcelona, 1916-1986), l’empresari del popular Floïd (el pioner dels after-shave), però, sobretot, un dels mecenes i activistes culturals més importants que hagi donat Catalunya. La implicació arriscada i personal de J.B. Cendrós, un dels cinc empresaris fundadors d’Òmnium Cultural (1960), i la seva inflexibilitat quan es tractava de la cultura catalana, va permetre sota el franquisme la represa i el finançament directe d’institucions clau com l’Institut d’Estudis Catalans, la recuperació d’Edicions Proa el 1964 i de l’Editorial Aymà. Descobridor del talent de creadors com Terenci Moix, Cendrós fou promotor del Premi Sant Jordi (1959) i de la tradicional Nit de Santa Llúcia, es va implicar en la Nova Cançó, en la creació de la Gran Enciclopèdia Catalana, en Banca Catalana, en el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i en una llista inacabable d’accions que han fet de Catalunya el país que és avui.


Genís Sinca i Algúe (Manresa, 1970), és periodista i escriptor. Va guanyar el premi Josep Pla de narrativa (2013) amb la novel·la Una família exemplar. Ha exercit a la Universitat de Heidelberg i ha estat redactor en el Diari d'Andorra i corresponsal a Itàlia per l’Avui i COMRàdio. S'ha dedicat al periodisme d'investigació amb biografies inèdites de personatges catalans del món de la política i la cultura, publicades a La Vanguardia i al Quadern d'El País, sota el títol d'Històries de fa poc. A la presentació també hi serà la filla de Joan B. Cendrós, Laura Cendrós.


Diumenge 25 de febrer.

Sortida matinal a Barcelona: “Descobrim el metro automàtic”, visita guiada per Ferran Niubò i Garcia




Aquest 2024 el metro de Barcelona celebrarà el seu centenari i poca gent del 1924 es devia poder imaginar la transformació que aniria experimentant amb els anys. Ja fa temps que la L9 apareix als mitjans de comunicació, qui més qui menys sap que les obres van endarrerides, que estan costant molts diners i que quan funcioni del tot hauria de revolucionar la mobilitat de Barcelona i rodalia. Quan anem a visitar la L9 podrem veure les diferències que hi ha entre les línies antigues i les noves, podrem apreciar les dimensions titàniques de les estacions i túnels i coneixerem de primera mà com funciona i algunes anècdotes o curiositats.

Ferran Niubò i Garcia (Barcelona 1986) és enginyer agrònom de formació. Molt aficionat al ferrocarril, s'hi ha dedicat professionalment. Ha treballat als FGC i a TMB, primerament de conductor de metro i actualment al centre de control. Hi fa també de voluntari amb la intenció d'apropar el món ferroviari a la ciutadania. En Ferran ha passat gran part dels seus estius a Cubelles a casa dels seus avis i ha participat en alguna activitat del GEC Amics del Castell.

Sortida: Ens trobarem a l'estació de Cubelles a les 9h per agafar el tren d'un quart de 10 i trobar-nos amb el Ferran a Sants. D'allà anirem amb metro fins a Collblanc per conèixer les línies L9S i L10S. Inscripcions: Cal contactar per telèfon o WhatsApp amb la Teresa Niubò Claveria al número 675081544 a partir del 15 de febrer. El nombre de places és limitat. La visita es preveu d'una durada d'hora i mitja i és de franc. Els bitllets de tren i metro s’han de treure de forma individual.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR