PROJECCIÓ

Divendres 22 de febrer

A les 7 del vespre, a la Rectoria

Projecció del documental El ferrocarril del progreso i conferència sobre Francesc Gumà i Ferran, a càrrec de Josep Marín Cayuela.

El passat 16 de desembre de 2012 es compliren cent anys de la mort del vilanoví Francesc Gumà i Ferran, l’impulsor de la línia ferroviària que va connectar Vilanova i la Geltrú amb Barcelona. Gumà va emigrar a Cuba l’any 1846, amb els seus germans, i participà en diverses empreses bancàries i ferroviàries a l’època. Però la seva mala salut el va obligar a tornar a Vilanova vint-i-cinc anys després, cosa que aprofità per participar en diversos dissenys urbanístics i en la seva gran obra, el ferrocarril de la línia Valls-Vilanova-Barcelona.

Per apropar-nos a l’obra de Gumà veurem el documental El Ferrocarril del Progreso, realitzat l’any 2006 com a efemèride del 125è aniversari de l’arribada del ferrocarril a Vilanova i la Geltrú. A l’acte hi intervindrà l’enginyer industrial Josep Marín Cayuela, que ens parlarà dels cotxes Harlan i el seu procés de restauració, amb imatges incloses. Els cotxes Harlan es van utilitzar en la línia ferroviària Valls-Vilanova- Barcelona. Marín és un autèntic expert en el tema i actualment és el president de l’entitat Socis i Col·laboradors del Museu del Ferrocarril de Catalunya.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR