ASSEMBLEA

El GEC Amics del Castell escull nova junta

L’actual directiva renova en ple i incorpora tres noves cares

L’assemblea general ordinària del Grup d’Estudis Cubellencs ‘Amics del Castell’ ha escollit aquest diumenge la nova junta que dirigirà l’entitat durant els propers quatre anys. Els socis han renovat la seva confiança en els membres de la directiva que han encapçalat l’associació de recerca i difusió històrica els darrers anys i han aprovat per unanimitat l’única candidatura presentada als comicis. 

A la nova junta hi repeteixen els vuit membres oficials que hi han figurat els últims quatre anys, més dos que ja hi exercien responsabilitats des de fa més d’un any i tres noves incorporacions. Per tal de poder oficialitzar la constitució de la nova directiva, l’assemblea prèviament ha aprovat modificar els estatuts de l’entitat que fins ara només permetien la presència de quatre vocals i eliminar l’establiment d’un nombre fixe d’integrants.

Així, la junta queda constituïda de la següent manera: President, Joan Vidal; vicepresident, Francesc Capdet; secretari, Narcís Pou; vicesecretària (càrrec de nova creació), Llum Villanueva; tresorer, Pere Urgellès, i vocals, Jordi Estalella, Salvador Estalella, Xavier Martínez, Rafel Ibáñez, Lolo Garcia i els tres nous integrants Lydia Riba, Teresa Niubó i Xavier Pons.

L’assemblea general ordinària també ha aprovat la gestió feta el darrer any, l’estat de comptes a 31 de desembre de 2016 i el pressupost confegit per al present exercici, que preveu un total d’ingressos i despeses de 8.230 euros. A la sessió hi van participar una cinquantena dels 200 socis de què consta actualment l’entitat i, a la seva fi, es va repartir l’Anuari 2016, que enguany inclou diversos treballs d’història local elaborats per Joan Vidal i Rafel Ibáñez (Fortunato Borja, el benefactor de reclutes cubellencs), Antoni Pineda (Fent ciència ficció: Coses que no van passar o com vàrem perdre el tren, relatiu a la possibilitat que la fàbrica Pirelli s’hagués instal·lat a Cubelles a començaments del segle XX), Xavier Pons (Postal al front), Josep Fernández Trabal (La família Desvalls) i Joan Solé Bordes (Notícies de la vila de Cubelles a la primera meitat del segle XIX (1824-1853) (Segona part)), entre més. L’Anuari és gratuït per als socis i també està disponible per als que no ho siguin a l’Oficina Municipal de Turisme de Cubelles.

A continuació, reproduïm un fragment de la presentació inclosa en l'Anuari 2016:

"Com els vaixells dibuixats a les parets del nostre castell, el Grup d’Estudis Cubellencs segueix avançant a tota vela. Un any més, i ja en van setze, teniu a les vostres mans el nostre Anuari, la principal i més ambiciosa publicació que editem cada dotze mesos i que enguany ha fet una important passa endavant.

A banda del seu contingut, rigorós, variat i de gran riquesa temàtica, en aquesta ocasió hem decidit fer un esforç –només possible per l’alt nombre de socis compromesos amb l’entitat- i editar l’Anuari a tot color. Des dels nostres inicis, la fotografia i el seu valor documental ha esdevingut un eix fonamental de l’activitat dels Amics del Castell i, per tot plegat, de cara a l’edició 2016 hem volgut reforçar la part visual de la nostra publicació tot dotant el seu centenar llarg de pàgines d’un color que millorarà la lectura i el farà encara més amè i atractiu.

I, com sempre, amb la missió de complementar uns treballs de recerca històrica que palesen el profund abast del nostre passat compartit. D’una banda, volem recuperar, de la mà d’en Joan Vidal i en Rafel Ibáñez, la figura de Fortunato Jacinto, un militar instal·lat a Cubelles i que va utilitzar les seves influències i contactes per tal de millorar la qualitat de vida dels reclutes cubellencs un cop havien de fer la mili. Els grafits dels quals parlàvem al començament seran l’objecte d’estudi dels tècnics de la Diputació, David Galí i Maria Josep Sureda.

Encara al castell, en Josep Fernández Trabal ha traçat un retrat de la família Desvalls a partir d’una conferència oferta a la nostra vila i que l’historiador ha convertit en un detallat i valuós treball. Un dels socis més actiu dels Amics del Castell, en Xavier Pons, ens atansa Postal al front, un article del tot indispensable, mentre que en Josep Solé Bordes recupera algunes de les notícies sobre Cubelles aparegudes a la premsa.

Així mateix, l’Anuari també acull una minuciosa recerca a càrrec de Laura Pineda i Joan Sanz sobre els ocells del nostre entorn. L’Antoni Pineda hi afegeix una part de les seves memòries amb unes reflexions sobre un rumor que fa més d’un segle va circular per Cubelles sobre la possibilitat que la fàbrica Pirelli s’instal·lés al nostre municipi abans que no pas a Vilanova.

I tot plegat amanit amb el repàs a les activitats desenvolupades al llarg del 2016 de la mà d’en Ciscu Capdet, el llibres ingressats durant l’últim exercici a càrrec d’en Pere Urgellès i les tradicionals efemèrides, d’en Joan Vidal.

Finalment, volem tancar aquesta presentació remarcant el nostre ferm compromís amb el patrimoni del poble. Coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni, els Amics del Castell vam participar d’una sortida a l’ermita de Sant Pau, ara que ha estat adquirida per la família Gómez Marcillas i que els seus propietaris han expressat el seu desig de restaurar-la i recuperar-la. Molts ànims i tant de bo seguim avançant amb l’empenta i l’energia que ens atorga un passat privilegiat de més de mil anys de vida. 

Endavant i bona lectura!".

Foto 1: La nova junta posant a la porta del Castell amb el president d'honor de l'entitat Antoni Pineda.
Foto 2: La sala d'exposicions de la Rectoria plena de gom a gom.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR