COMMEMORACIÓ

Dimarts 28 de maig, a les 18.00 h., al pati de ponent del castell de Cubelles.

Inauguració de la placa en memòria de Joan Ivern Trillas, el cubellenc executat per la repressió franquista fa vuitanta anys. 

Un cop acabà la Guerra Civil amb el triomf del bàndol feixista, una de les primeres mesures repressives que va aplicar el règim franquista va ser la Llei de Responsabilitats Polítiques. A tenor d'aquesta llei alguns cubellencs van passar per consells de guerra i patiren diverses condemnes. El més malparat de tots va ser Joan Ivern Trillas. Nascut a Cubelles el 7 de setembre de 1902, era fill dels masovers del Mas Trader, tasca que ell continuà fent. En esclatar la guerra passà a ser el president del Comitè de Defensa Local i regidor de l’ajuntament, encara que només exercí tres mesos ja que a l’octubre de 1936 el consistori fou renovat pel complet.

Per sembrar el terror, la tàctica utilitzada pels vencedors era que a cada poble hi hagués algun afusellat. I Cubelles, per desgràcia, no se’n lliurà. A l'infortunat Joan Ivern, com a president del Comitè de Defensa Local, el van fer servir de cap de turc d’aquells dies agitats que va viure el nostre poble el juliol de 1936. La seva detenció, l’1 de febrer de 1939, va ser la primera que es va fer a Cubelles després de l’entrada dels nacionals. El 29 d’abril va passar per un consell de guerra que el condemnà a mort. Joan Ivern fou afusellat al Camp de la Bota de Barcelona, a les cinc de la matinada del 28 de maig de 1939. Tenia 36 anys i no va voler signar la notificació de l’execució que li va ser lliurada tres hores abans que el matessin.

Vuitanta anys després d’aquell tràgic fet, volem recordar i fer un acte de desgreuge al que va ser l'únic cubellenc que va morir arran d’aquells consells de guerra franquistes que no tenien cap garantia ni legitimitat democràtica. El seu i tots els altres judicis per motivacions polítiques foren declarats nuls pel Parlament de Catalunya l'any 2017.

Imatge: Notificació de la sentència de mort a Joan Ivern i quatre persones més (TMTTB)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR