ACTES 2A QUINZENA DE JUNY


Activitats virtuals de la nostra entitat dins la SEGONA QUINZENA de juny, a les quals s’hi podrà accedir mitjançant les nostres xarxes socials:

-Facebook (https://www.facebook.com/GECAmicsCastell)

-Twitter (https://twitter.com/AmicsCastell)

-Instagram (https://www.instagram.com/amicscastellcubelles)

-Youtube (https://www.youtube.com/c/GECAmicsdelCastell)


Dijous 18 de juny, a partir de les 11 del matí.

ENTREVISTA/CONFERÈNCIA EN VÍDEO DE MONTSERRAT TURA: “REPÚBLICA PAGESA”, MODERADA PER LOLO GARCIA. 


L’autora parteix de la història del seu avi, Feliu Tura Valldeoriola, dirigent del moviment rabassaire del tombant de segle XX. Amb la plaga de la fil·loxera, els propietaris van abolir els contractes que mantenien el pagès lligat a la vinya mentre la vinya fos viva. Llavors els pagesos es van organitzar entorn del sindicat Unió de Rabassaires, del qual Feliu Tura fou un dels fundadors, creant cooperatives autogestionades. Montserrat Tura sosté que sense el compromís del món pagès el catalanisme progressista no hauria dut Catalunya fins on ha arribat. 
 
Montserrat Tura i Camafreita (Mollet del Vallès, 1954) és llicenciada en Medicina i Cirurgia. Va treballar a l'Hospital Clínic de Barcelona i a l'Hospital de Palamós. Va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003). Diputada al Parlament de Catalunya des del 1995, va ser consellera d'Interior (2003-2006) i consellera de Justícia (2006-2010) sempre com a membre del PSC. L’entrevista va ser enregistrada i emesa a les xarxes de l’Ajuntament de Cubelles amb motiu de la conferència oferta per Montserrat Tura el divendres 4 de maig de 2018, convidada pel GEC Amics del Castell.


Dissabte 20 de juny, a partir de les 11 del matí.

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “EQUIPS DE FUTBOL DE CUBELLES (1935-1975)”.



Aquesta exposició virtual consta de 49 fotografies d’equips de futbol de Cubelles durant 40 anys, començant pel Club Esportiu vinculat a la Societat L’Aliança, de mitjan anys trenta, i acabant amb una formació del Club de Futbol Cubelles del setembre de 1975.

Dimarts 23 de juny, a partir de les 11 del matí.

PROJECCIÓ DE L’OBRA DE TEATRE “ASSAIG GENERAL”, REPRESENTADA PER LA TRAMOIA DE L’ALIANÇA L’ANY 2001.


Aquesta obra, cedida per Yolanda Milà i que ja vam projectar a la sala d’actes de la Parròquia l’octubre de 2018, va ser representada pel desaparegut grup de teatre La Tramoia, de la Societat L’Aliança.


Dijous 25 de juny, a partir de les 11 del matí.

PUBLICACIÓ AL NOSTRE BLOG DE L’ARTICLE: “LES MODISTES DE CUBELLES A MITJAN SEGLE XX. ELS COSIDORS DE LA VILA”, DE NÚRIA FONOLL I CARBONELL.

Aquest article va ser publicat a l’Anuari 2011 de la nostra entitat. L’autora va recollir i documentar el gruix de l’ofici de modista a mitjan segle XX a Cubelles, bàsicament a través de fonts orals. Hi explica diversos aspectes sobre la feina de cosir, el tipus de clientes de les modistes, la confecció, el cosir a mà i a màquina o els proveïdors, així com l’ambient que existia als diversos cosidors de la vila. També són molt interessants els apartats en què narra com es van realitzar, l’any 1958, els vestits dels gegants i els capgrossos i com es celebrava la diada de Santa Llúcia, patrona de les modistes.

Dissabte 27 de juny, a partir de les 11 del matí.

ENTREVISTA/CONFERÈNCIA D’AGUSTÍ ARGIMON: “80 ANYS DE LA FUNDACIÓ DEL FRONT NACIONAL DE CATALUNYA. MEMÒRIES D’UN MILITANT”, MODERADA PER LOLO GARCIA. 


El Front Nacional de Catalunya (FNC) era un moviment polític fundant el maig de 1940 a París que tenia com a objectiu lluitar contra el nazisme i el feixisme i assolir la independència de Catalunya. Ràpidament, es va implicar en la resistència contra l’exèrcit nazi i va col·laborar estretament amb els serveis d’espionatge britànics, francesos, polonesos i nord-americans, establint, sobretot, rutes d’evasió per a jueus fugitius, aviadors caiguts en territori enemic i documentació d’interès per als aliats.


Agustí Argimon (Sants, Barcelona, 1965) va ser militant a començaments del anys 80. Resident a Cubelles, és membre organitzador del festival de novel·la negra Cubelles Noir i col·laborador de Ràdio Cubelles i dels Castellers del Foix de Cubelles.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR