ACTES DEL MES DE FEBRER DE 2023

Divendres 3 de febrer, a les 19h, a la sala d’actes de la Parròquia.

Presentació del llibre Cambra sense finestres. Les senyores de Campoamor, a càrrec del seu autor, Xavier Lahoz Maronda

La periodista Barbara Scuderi diu que aquest llibre atorga a la literatura actual un magnífic exemple de protagonisme col·lectiu, femení i plural. Xavier Lahoz dibuixa un paisatge aspre i alhora plàcid en què la màgia travessa un conjunt d’històries versemblants enmig d’una utopia no exempta d’escenes de gran duresa. Cada personatge fa gala d’un llenguatge propi, explícit i personal, que revela les seves experiències. La violència masclista, una violació i l’estigma d’un model patriarcal se sotmeten a la rebel·lió d’unes vides que transcorren en paral·lel i en perpendicular a través d’una escala que dona sentit a les seves existències. Amb un excel·lent sentit narratiu, el relat convida a recórrer l’imaginari amb què l’autor traça les personalitats de la Paula, la Júlia, la Flora, la Matilda, la Caterina i la Susi en una mena de mirall opac, però permeable. Malgrat tot, un secret travessa totes i cadascuna de les seves vides per redimir-les de qualsevol mal. 


Xavier Lahoz Maronda (Barcelona 1956), forma part del col·lectiu Malvasia de Lletres a Sitges, on resideix i es dedica a l’activisme literari. Publica regularment a l’Eco de Sitges. Premi II Concurs literari de relat breu Antoni Sella i Montserrat. El món de les ciències i de les lletres esdevenen una constant disjuntiva en la seva vida que no es dilucida fins a la mort del seu fill Pol. La buidor per la seva absència i la necessitat de comunicar-se amb ell el du a iniciar un camí literari que avui culmina amb aquesta opera prima.


Divendres 10 de febrer, a les 19h, a la sala d’exposicions del Centre Social Joan Roig i Piera.

Inauguració de l’exposició fotogràfica Els actes d’agermanament Arles de Tec – Cubelles (1992 i 1993), a càrrec d’Antoni Pineda

Aquest any passat es va complir el trentè aniversari del primer acte protocol·lari d’agermanament entre Arles de Tec i Cubelles, celebrat a la nostra vila el 26 d’abril de 1992, en què una cinquantena d’arlesencs es desplaçaren a Cubelles i compartiren amb nombrosos cubellencs un dinar de germanor al Poliesportiu. I el proper 30 de maig farà també trenta anys que es va celebrar el segon acte de protocol, a Arles de Tec, que comptà amb la presència d’un gran nombre de cubellencs en una jornada de gran fraternitat entre catalans d’un i altre cantó dels Pirineus. Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Antoni Pineda ens ofereix imatges dels dos actes.



L’exposició restarà oberta fins a finals de febrer en horari del Centre Social.


Divendres 24 de febrer, a les 19h, a la sala d’actes de la Parròquia

Conferència: L'acció internacional de la Mancomunitat: Josep Puig i Cadafalch, a càrrec de Manuel Manonelles

El setembre del 1919, Josep Puig i Cadafalch prenia possessió com a president de la Mancomunitat per segon cop. Un dels objectius per al nou mandat era situar Catalunya en el mapa internacional, una tasca que va ser resumida en el lema Conèixer i ésser coneguts. Com altres polítics i intel·lectuals de l'època, va entendre que el front exterior era clau per al futur del país. Aquests van ser els orígens de la primera diplomàcia d'un govern autònom català en època contemporània.

 

Manuel Manonelles i Tarragó (Sabadell 1975) ha estat fins a l’octubre de 2022 director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), depenent de la conselleria d’Exteriors de la Generalitat. Des de l’any 2013 és professor associat de Relacions Internacionals a Blanquerna–Universitat Ramon Llull, i ha col·laborat amb el Centre de Drets Humans de la Universitat de Pàdua (Itàlia). Anteriorment, havia sigut assessor de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, delegat del Govern de la Generalitat a Suïssa i davant els Organismes Internacionals, i director general d’Afers Multilaterals i Europeus. Llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, té el Màster Europeu en Drets Humans i Democratització de l’European Inter-Universitary Centre for Human Rights and Democratization i posseeix una àmplia experiència dins del sector diplomàtic i governamental. Durant dos anys va ser assessor especial del grup d’alt nivell de Nacions Unides per a l’Aliança de Civilitzacions. També va dirigir la Fundació Cultura de Pau i la Fundació UBUNTU, i ha estat Observador i Supervisor Electoral Internacional de l’OSCE en diverses ocasions.


AVANÇAMENT D’ACTIVITATS

Diumenge 5 de març, a les 12h, a la sala d’actes de la Parròquia.

Assemblea general ordinària del GEC Amics del Castell i lliurament de l’Anuari 2022 als socis de l’entitat

Ordre del dia:

1.- Lectura i aprovació de l'acta de l’Assemblea 2022.

2.- Memòria de les activitats de l’entitat durant el 2022.

3.- Lectura i aprovació de l’estat de comptes de l’exercici 2022.

4.- Aprovació del pressupost de l’exercici 2023.

5.- Exposició d’activitats previstes per a l’any 2023.

6.- Precs i preguntes.


En acabar l’Assemblea

LLIURAMENT DE L’ANUARI 2022 I REFRIGERI


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR