ACTES DELS MESOS DE MARÇ I ABRIL

Diumenge 5 de març, a les 12.00 h, a la sala d’actes de la Parròquia.

Assemblea general ordinària del GEC Amics del Castell i lliurament de l’Anuari 2022 als socis de l’entitat.


Ordre del dia:

1.- Lectura i aprovació de l'acta de l’Assemblea 2022.

2.- Memòria de les activitats de l’entitat durant el 2022.

3.- Lectura i aprovació de l’estat de comptes de l’exercici 2022.

4.- Aprovació del pressupost de l’exercici 2023.

5.- Exposició d’activitats previstes per a l’any 2023.

6.- Precs i preguntes.  

En acabar l’Assemblea, presentació i lliurament de l’Anuari 2022 i refrigeri.


Divendres 24 de març, a les 19h, a la sala d’actes de la Parròquia de Santa Maria

Presentació del llibre El fantasma de Lerroux, a càrrec del seu autor, Josep Asensio. 


Alejandro Lerroux fou un publicista i polític republicà que impulsà la seva carrera confrontant-se a un catalanisme en ascens. Revifant un ambient envellit com era el republicanisme barceloní de principis de segle i cultivant les seves relacions amb la classe treballadora, Lerroux va imposar-se com un nucli de poder. El seu llegat, conegut amb el nom de lerrouxisme, s’empra des de llavors com a sinònim de divisionisme, d’atiar el ressentiment de les capes més baixes i de la immigració en contra del nacionalisme català. Tanmateix, la història d’un malvat foraster pagat per Madrid que ve a Catalunya per incendiar esglésies i destruir l’harmonia social ha distorsionat la seva herència.

Josep Asensio Albà (Barcelona, 1984) escriu habitualment columnes d’opinió en diferents mitjans. És autor de La Milícia, un pòdcast sobre conflictes bèl·lics i culturals. La seva curiositat l’ha dut a treballar en oficis diversos, com ara crupier de ruleta francesa, rentaplats o informàtic, així com a exercir de regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ciutat on resideix des de petit.

L’acte també serà presentat pel periodista de Ràdio Cubelles Pau Ramon Montané.


Diumenge 26 de març, 

Sortida matinal per visitar el Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges.


El Centre d'Interpretació de la Malvasia (CIM) - Corral de la Vila està situat dins del complex modernista de l'Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, antic hospital general. Aquesta visita guiada deixarà al descobert la història de la vitivinicultura a Sitges. El CIM recull la història del llegat que representa aquesta especial varietat de vi dolç, que encara es conrea en terres locals. Un recorregut pel museu, l’antic hospital, la capella i la vinya. I tot això, tastant aquest vi històric i tan important per a la vila que és la malvasia.

La sortida es farà en tren o en el mitjà de transport que es cregui més adient. Ens trobarem a les 10h a l’estació de Cubelles per agafar el tren de les 10.15h. La visita començarà a les 11h. El lloc a visitar està a la plaça de Joan Duran i Ferret, amb una hora de durada. El preu és de 7 euros, tast inclòs. Cal fer una inscripció trucant a la Carme Subías (tel. 687 20 57 48).


Divendres 14 d’abril, a les 19h, a la sala d’actes de la Parròquia de Santa Maria.

Presentació del llibre Estats Units, el país de les contradiccions. Cròniques d’una era turbulenta, a càrrec del seu autor, el periodista de TV3 Xesco Reverter.


Quan Xesco Reverter va arribar com a corresponsal de TV3 als Estats Units, Donald Trump tot just començava el seu mandat. L’auge del trumpisme va ser el detonant d’uns anys plens de turbulències que han explicitat les contradiccions, les fractures, les crisis i els fantasmes que arrossega aquest país tan ric i fascinant com incapaç d’evitar la polarització extrema de la seva societat. En aquest formidable exemple de periodisme literari, l’autor viatja a diferents punts del país i s’endinsa en la realitat americana per explicar-nos històries increïbles de molts ciutadans que ha conegut de primera mà. Hi descobrirem els que pateixen el racisme estructural, la silenciosa epidèmia de les drogues, el cruel sistema penitenciari, la passió per les armes i les seves nefastes conseqüències, els activistes de les revoltes populars i els que estan darrere de la derogació del dret a l’avortament. Realitats tan diferents com les dels protagonistes del boom petrolier que ha canviat l’economia del planeta o les dels migrants irregulars que creuen la frontera de Río Grande somiant en un futur millor. I no hi podien faltar, també, les interioritats d’alguns dels episodis més sonats i alarmants de la presidència de Donald Trump


Xesco Reverter (Barcelona, 1978) ha estat el corresponsal de TV3 als Estats Units entre 2017 i 2022, un període que inclou quasi tot el turbulent mandat de Donald Trump i el principi del de Joe Biden. Abans, va ser cap de la secció d’Internacional dels informatius de TV3 (2010-2017), director i presentador del programa setmanal d’actualitat internacional Món 324 (2014-2017) i corresponsal de TV3 a Londres (2004-2007). És llicenciat en periodisme per la Universitat Ramon Llull i màster en relacions internacionals pel CIDOB. Aquest és el seu primer llibre.


Dimecres 19 d’abril, a les 19h, a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera.

Presentació del llibre Francesc Maspons i Anglasell. El nostre home a la Societat de Nacions. Vida i obra (1872–1966), a càrrec del seu autor, Lolo Garcia.


Francesc Maspons i Anglasell (1872–1966) fou un jurista d’una reconeguda trajectòria professional, a més de periodista i escriptor. Especialista en dret català, va ser una persona de gran repercussió en la seva època, connectat amb les principals figures socials i polítiques de finals del segle XIX i fins a la seva mort. Durant els anys de la dictadura de Primo de Rivera i la República, va destacar especialment pel seu paper com a representant de Catalunya als Congressos de Minories Nacionals (1926-1935) i per la seva defensa aferrissada de la integritat de l’Estatut de Núria. Així mateix, Maspons i Anglasell també va contribuir a la dinamització del periodisme, l’excursionisme, els Jocs Florals, la defensa de l’oficialitat del català en l’ensenyament i la justícia, la millora de les condicions de vida dels treballadors d’extracció més humil… També durant el franquisme.



Lolo Garcia (Cubelles, 1976) és periodista i vicepresident del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell. Doctor en Periodisme, Màster en Reporterisme i Periodisme avançat i llicenciat en Periodisme i Filologia Hispànica, ha publicat diversos treballs sobre història local als anuaris de l’entitat i als programes de la Festa Major de Cubelles. També és autor del llibre Els catalans a Ginebra. La reivindicació de Catalunya al món: Francesc Maspons i Anglasell i ara ha publicat Francesc Maspons i Anglasell. El nostre home a la Societat de Nacions. Vida i obra (1872–1966) (Cossetània Edicions i l’Ajuntament de Bigues i Riells) amb motiu del 150è aniversari del naixement de Maspons i Anglasell, la biografia del qual centra la seva tesi doctoral.

La presentació anirà a càrrec del periodista vilanoví Bernat Deltell.


Dissabte 22 d’abril, a les 12h, al pati de Ponent del castell.

Concert d’agraïment Un vot pel poble, Amb Kikus Costa + Pep Gálvez.


Aquest acte consisteix en un recital de cançons de Kikus Costa amb arranjaments de Pep Gálvez en què es fa un recorregut pel temps. El Kikus i el Pep són dos personatges que es coneixen de quan eren nens i que musicalment han compartit grups vilanovins com Matute, Astrágalo o Ajoporro i han col·laborat en projectes del propi Kikus amb músics de suport. El Kikus es va abocar a la cançó d’autor i el Pep, a la música de ball, formant part del conegut grup, també vilanoví, Matiz. Ambdós es retroben ara en aquest concert d’agraïment al poble de Cubelles pel suport donat al Kikus (Xavi Fort).

Acte organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles amb la col·laboració del GEC Amics del Castell. Entrada gratuïta.


Divendres 28 d’abril, a les 18h, a la sala d’actes de la Biblioteca Mossèn Joan Avinyó

Lliurament dels premis del segon concurs de dibuix La biblioteca mossèn Joan Avinyó i exposició dels treballs presentats pels alumnes dels instituts de Cubelles.

Aquest concurs, iniciat el 2019 amb el que va servir per triar el logo del GEC Amics del Castell, té com a objectiu connectar amb els dos instituts i les noies i els nois de Cubelles per tal d’apropar-los a la nostra entitat

El motiu del concurs d’enguany és La biblioteca Mn. Joan Avinyó. Poden dibuixar qualsevol cosa relacionada amb la biblioteca: l’edifici, els espais interiors, un detall que els hagi cridat l’atenció … allò que els motivi i en vulguin destacar. La tècnica utilitzada és lliure. Esperem que això els faci apropar-se a aquest nou equipament i conèixer la figura de Mn. Joan Avinyó.

El jurat estarà format pels integrants de la junta del GEC, un professor o professora de cadascun dels instituts participants i la directora de la biblioteca, Núria del Campo. L'acte tindrà lloc a la sala de conferències de la mateixa biblioteca on tindrem exposats els dibuixos finalistes. Si teniu fills, filles, nets o netes d’entre 12 i 16 anys, animeu-los a participar.

L'acte serà conduït pel periodista i vicepresident de la junta del GEC Amics del Castell, Lolo Garcia, i en finalitzar-lo s'oferirà un petit refrigeri a totes les persones assistents.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR