ACTES DELS MESOS DE MARÇ I ABRIL DE 2024

Dijous 7 de març, a les 19.00 h. al Centre Social Joan Roig i Piera

Presentació del llibre La señorita de la calle Avinyó. El secreto de la muralla, de Pedro Hache


L’escriptor cubellenc i soci del GEC Amics del Castell, Pedro Hache, publica la seva nova novel·la, La señorita de la calle Avinyó. El secreto de la muralla, una trama a cavall entre el segle X i l’actualitat on un empresari de la nit barcelonina es veu envoltat en un extraordinari incident que li farà sospitar que l’antiga muralla romana del carrer Avinyó amaga un inquietant secret. El setge de les tropes d’Almansor, un jove Picasso acabat d’arribar a Barcelona i l’emblemàtic Barri Gòtic de la Ciutat Comtal s’entrellacen en una trepidant història amb un final tan incert com sorprenent.


Pedro Hache (Barcelona, 1963) és llicenciat en Ciències Econòmiques i ha compaginat la professió d’assessor financer amb incursions en el món empresarial. Membre de l’organització dels festivals Cubelles Noir i Farrera Negra, forma part de la junta dels Castellers del Foix. Després de Sierra de Albarracín. El legado de la familia, que va assolir un notable èxit de vendes, publica ara la seva segona novel·la, La señorita de la calle Avinyó.

Acte organitzat conjuntament per Cubelles NoirLiberanua i el GEC Amics del Castell.


Diumenge 17 de març

Sortida matinal per visitar el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit i els antics safareigs públics

El Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit mostra l’estreta relació que hi ha entre el Riudebitlles, amb els seus afluents, i la història i el paisatge de Torrelavit (Alt Penedès).


En aquest espai descobrirem la importància que ha tingut el riu en la vida del poble i l’ús que s’ha fet de l’aigua en l’àmbit domèstic gràcies a les fonts i safareigs; en el regadiu, mitjançant pous, rescloses i canals, i en l’àmbit industrial, amb la construcció de dotze molins paperers que des del s. XVII fins al s. XX van fer de Torrelavit un important centre industrial paperer. Seguint el llit del riu, caminarem fins a arribar als antics safareigs públics. Durant el recorregut (entre 5-10 minuts), coneixerem de la mà del guia per què es va crear aquest itinerari i la fauna i la flora de la zona.

La sortida es farà en cotxes particulars i ens trobarem a les 10:45h davant l’edifici del Centre d’Interpretació de l’Aigua, a Torrelavit. La durada de les dues visites és de 2 hores.

El preu és de 7€. Cal fer inscripció prèvia trucant a la Carme Subías (tel. 687205748).


Divendres 22 de març, a les 19.00 h. a la sala d’actes de la Parròquia de Santa Maria

Memòria històrica: Recordant Salvador Puig Antich, a càrrec de les seves germanes Carme i Montse


Mural estrenat al barri de Vallcarca de BCN

Salvador Puig Antich era integrant del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL) i va ser detingut el 25 de setembre de 1973 en ser acusat de la mort d’un policia durant un tiroteig. Després de passar per un consell de guerra ple d’irregularitats que el condemnà a mort, va ser executat a la presó Model de Barcelona la matinada del 2 de març de 1974, el mateix dia que al pres comú Heinz Ches també se li aplicava a Tarragona la pena capital. Ells dos van ser les darreres víctimes ajusticiades pel sistema del garrot vil a l’Estat espanyol. Amb motiu del 50è aniversari del que va ser un crim d’estat s’han celebrat nombrosos actes d’homenatge vers la figura del jove anarquista. 

Carme, Imma, Merçona i Montse, germanes d’en Salvador, a la presó Model (Toni Albir/Efe)

Les germanes d’en Salvador han assistit a molts d’ells explicant que des de fa anys lluiten per aconseguir la nul·litat del judici en què va ser sentenciat el seu germà.


Dijous 28 de març, a les 19.00 h. al Centre Social Joan Roig i Piera

Conferència: Els senyors (i senyores) del castell de Cubelles, a càrrec de Joaquim Micó


Amb motiu de la Fira Medieval de Cubelles, l’historiador i escriptor Joaquim Micó ofereix aquesta conferència centrada en l’estudi dels diferents senyors (i senyores) que gaudiren del domini del castell de Cubelles i el seu terme, així com les circumstàncies històriques que configuren i incideixen en aquest tema. El període recollit abraça de finals del segle X fins a inicis del XV, poc més de quatre-cents anys que constitueixen, pel que fa a Cubelles, l’etapa de desenvolupament, evolució i crisi del sistema feudal. La xerrada es basa en el treball que Micó va presentar al Premi Vila de Cubelles d’Investigació Local de 1992, on va obtenir un accèssit, i ha estat recuperat pel GEC Amics del Castell a la darrera edició del seu Anuari, presentat el 18 de febrer passat. 


Joaquim Micó i Millán (Barcelona, 1960) és llicenciat en Història medieval, docent, gestor cultural, escriptor de contes i novel·la juvenil, guionista de còmic, TV i historiador. Veí de Cubelles, va ser director de Ràdio Cubelles el 1992 i ha treballat a TVE, Editorial Bruguera i diversos teatres i universitats. Al llarg de la seva trajectòria ha publicat nombroses obres i novel·les i ha obtingut premis com el XIX Concurs de narrativa curta Cinc Pins de Les Roquetes (2018) i la segona edició del concurs de relats breus El Segre de Negre (2019), entre d’altres.


Divendres 5 d’abril, a les 19.00 h. al Centre Social Joan Roig i Piera

Inauguració de l’exposició Castellers del Foix de Cubelles: cinc anys tocant el cel amb la mà

Amb motiu de la Setmana Cultural, el GEC Amics del Castell i els Castellers del Foix de Cubelles inauguren una exposició fotogràfica organitzada conjuntament per commemorar el cinquè aniversari de la colla castellera. Nascuda el 2019 arran d’una iniciativa pensada per alçar un pilar amb gent del poble durant l’arribada de la Flama del Canigó d’aquell any, al llarg d’aquest temps s’ha destapat com una de les gran revelacions del panorama casteller. En aquests cinc anys, tres dels quals molt condicionats per la pandèmia sanitària, han consolidat la gama de castells de sis pisos, han descarregat el pilar de 5 i, fins i tot, el 15 d’octubre de 2023 van coronar el seu primer castell de 7, el 4d7 descarregat a Vespella de Gaià.


La mostra recull l’evolució de la colla des del seu primer pilar el 23 de juny de 2019 fins a l’actualitat, passant pel seu primer 3d6 a Santa Coloma de Gramenet, l’estrena de la camisa turquesa a la plaça de la Vila el 26 de juny de 2022 i la primera torre de 6 descarregada a Molins de Rei. Les fotografies són de diversos autors i procedeixen del fons de Josep Maria Poch Aviñó

L’exposició es podrà visitar tot el mes d’abril en horari del Centre Social Joan Roig i Piera.


Dimecres 24 d’abril, a les 18.00 h, a la sala d’actes de la Biblioteca Mossèn Joan Avinyó

Lliurament dels premis del tercer concurs de dibuix L'espai natural de la desembocadura del riu Foix i exposició dels treballs presentats pels alumnes dels instituts de Cubelles

És la cita anual amb els nois i noies escollits com a finalistes del concurs de dibuix de l’alumnat dels instituts de Cubelles. Seguint amb el nostre doble objectiu, l'apropament del jovent a la nostra entitat i el foment del seu coneixement de la història i patrimoni de Cubelles, els hem proposat com a tema d'enguany L'espai natural de la desembocadura del riu Foix.

Per tal que prenguin consciència del seu valor alhora que coneguin bé l'espai i dibuixar o prendre apunts directament del natural, hem coordinat una sortida amb el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament que tindrà lloc al llarg del mes de març. El jurat estarà format per Yolanda González i Sònia Ruiz, directores dels instituts Les Vinyes i Cubelles, Josep Manel Álvarez de la Campa, doctor en biologia i catedràtic de Secundària, i els integrants de la junta del GEC Amics del Castell. L'acte de lliurament dels premis es farà a la sala de conferències de la biblioteca on podrem veure exposats els dibuixos finalistes. Us convidem a assistir-hi i a animar els vostres fills, filles, nets o netes d'entre 12 i 16 anys a participar-hi! 

En finalitzar l’acte s'oferirà un petit refrigeri a totes les persones assistents.


AVANÇAMENT DE PROGRAMACIÓ

Dimecres 1 de maig, a 13.45 h, al Restaurant Mas Roquer de Vilanova Park (Vilanova i la Geltrú )

Dinar anual de germanor del GEC Amics del Castell i reconeixement a Francesc Capdet Granell com a president d’honor de l’entitat

La vacant deixada per l’Antoni Pineda com a president d’honor del GEC Amics del Castell ha recaigut en la persona que des de l’inici de l’entitat fins fa tres anys va ser membre de la junta com a secretari i vicepresident: Francesc Capdet i Granell. La proposta de la junta de nomenar-lo president d’honor va ser ratificada per aclamació en la darrera assemblea, de la qual Capdet n’era absent. Per això, el merescut reconeixement se li farà en el decurs del dinar de germanor, del qual a mitjan abril en donarem informació del preu i del període d’inscripció.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR