PRESENTACIÓ I PROJECCIÓ

Divendres 27 d’octubre, a les 19.00 h., a la sala d’actes de la Parròquia.

Presentació del llibre Tarradellas, el guardià de la memòria i projecció del documental per a TV3, Tarradellas, l’home que ho guardava tot, a càrrec del periodista Josep Maria Ràfols.

Enguany se celebra el 40è aniversari del retorn del president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, Josep Tarradellas. Va ser el 23 d’octubre de 1977 quan des del balcó del Palau de la Generalitat va pronunciar aquella cèlebre frase “Ciutadans de Catalunya: Ja sóc aquí!”. Si en comptes de néixer a Catalunya hagués nascut als Estats Units, a hores d’ara ja s’haurien fet diverses pel·lícules sobre la gran aventura que va ser la seva vida. Tarradellas va viure la Guerra Civil des de llocs d’altíssima responsabilitat en el govern català, va marxar a l’exili on va patir persecució per part de la Gestapo i un judici per la petició d’extradició que havia decretat contra ell el govern del general Franco. Però va aconseguir deslliurar-se de totes aquestes persecucions. El 1954 fou elegit president de la Generalitat i va mantenir viva la institució fins que, contra totes les previsions, va aconseguir el reconeixement del seu càrrec pel govern d’Adolfo Suárez i el rei Joan Carles i el retorn de l’exili, sent l’únic polític dels temps de la República que va tornar de l’exili en el lloc que li corresponia. 

Dos periodistes, Josep Maria Ràfols i Enric Canals, han investigat la seva trajectòria personal i política i han elaborat un llibre de recent aparició, Tarradellas, el guardià de la memòria, i un documental per a TV3, Tarradellas, l’home que ho guardava tot.

El vilanoví Josep Maria Ràfols Cabrisses, coautor del llibre i guionista del documental, farà la presentació de la investigació i del documental televisiu, que s’emetrà durant l’acte. El passat mes de maig ja va estar entre nosaltres per parlar dels catalans a la línia Maginot. Recordem que va participar en la fundació d’El Periódico de Catalunya, l'edició catalana d’El País i de TV3, on fou el primer director del Telenotícies i, després, cap dels Serveis Informatius. Ha escrit dues col·leccions de llibres de la Primera i la Segona Guerra Mundial i nombrosos guions de documentals televisius sobre episodis històrics recents. Entre aquests hi figura la direcció dels webs dels programes televisius Polònia i Cracòvia. Amb la seva primera novel·la, El xiscle de la sirena, va guanyar el premi Fiter i Rossell 2016 de la Nit Literària organitzada pel Cercle de les Arts i de les Lletres d’Andorra i el Ministeri de Cultura d’aquest país.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR