ACTES MESOS DE SETEMBRE I OCTUBRE

Divendres 22 de setembre, a les 19.00 h, a la sala d’actes del Centre Parroquial.


Presentació del llibre: “El Diluvio y la prensa en la Segunda República, a càrrec de Gil Toll.

El Diluvio va ser durant més de vuitanta anys el gran diari popular, republicà i federalista de la ciutat de Barcelona. El seu final abrupte, en 1939, explica parcialment el desconeixement d’un rotatiu que, tanmateix, va esdevenir una autèntica institució ciutadana. El diari va significar-se com l'únic suport mediàtic de Francesc Macià i de l'acabada de fundar Esquerra Republicana a les eleccions municipals de 1931. Va encoratjar la revolta pacífica el mateix 14 d'abril, va assenyalar Lluís Companys com el millor candidat a succeir a Macià, va presentar una candidatura electoral de síntesi per a superar la divisió republicana el 1933, va animar sense descans la formació del Front Popular i va defensar la República durant la guerra fins a l'últim dia. 


Gil Toll Deniel (Lleida, 1963) és periodista, màster en estudis Internacionals i doctor en Història. És professor associat de la UAB. Ha publicat anteriorment un llibre sobre El Heraldo de Madrid i ha editat unes memòries del director d’El Diluvio, el periodista d’origen cubà Jaume Claramunt i Mesa. Gil Toll, responsable també del digital www.heraldodemadrid.net, treballa en els serveis informatius de TV3 en l'àmbit de la informació econòmica i és secretari de l'associació Casa de la Premsa. El Diluvio, la prensa y la Segunda República és resultat de la seva tesi doctoral.


Dijous 28 de setembre, a les 19.00 h, a la sala d’actes del Centre Parroquial.

Presentació del llibre En Guerra, a càrrec d’Enric Calpena.

L'agost del 1936 moria afusellat el president del FC Barcelona i diputat d’ERC, Josep Sunyol, just a l’inici de la Guerra Civil. El cop d'estat d'aquell estiu va provocar un daltabaix que va afectar persones i institucions; també el Barça. Com ja va fer a El primer capità, on resseguia les implicacions entre la història de Catalunya d'inicis del segle XX i FC Barcelona mitjançant la figura de Joan GamperEnric Calpena novel·la ara un període dramàtic de la nostra història, en què el Barça va estar a punt de desaparèixer.


Enric Calpena Ollé (Barcelona, 1960) és periodista, escriptor i professor universitari. Actualment dirigeix i presenta el programa de divulgació històrica En guàrdia, a Catalunya Ràdio. Després de llicenciar-se en dret i en Ciències de la Informació, treballà al Diari de Barcelona, la revista El Món, el Departament de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya com a cap de premsa i El País. Poc després es va incorporar a TV3, sent el primer presentador del Telenotícies juntament amb Maria Gorgues. També ha dirigit i presentat el concurs Setciències i el programa d'entreteniment Xou com sou. A TVE va ser subdirector del programa Un día es un día d'Àngel Casas i director del concurs Pictionary. Col·laborador habitual de la revista Sàpiens, ha publicat una desena de llibres molt enfocats en la divulgació històrica. 

La presentació del llibre està organitzada conjuntament amb la Penya Barcelonista de Cubelles.


Divendres 6 d’octubre, a les 19.00 h, a la sala d’actes del Centre Social Joan Roig i Piera.

Presentació del quadern Crims, llegendes i assassinats. La cara fosca de Cubelles, a càrrec de Lolo Garcia i Jou Monso.

Presentació del quadern publicat originalment al programa de la Festa Major 2023, enguany obra del periodista i historiador, Lolo Garcia, i de l’il·lustrador, Jou Monso. En aquest estudi s’han aplegat diversos esdeveniments reals i alguns de llegendaris englobats en allò que es coneix com a crònica negra. El treball, enriquit amb les il·lustracions del dibuixant cubellenc Jou Monso, autor també de la portada del programa de Festa Major d’enguany, recull llegendes, assassinats i crims succeïts a la nostra vila, preferentment entre els segles XIX i XX.

En acabar la presentació es repartirà un exemplar del quadern entre totes les persones assistents.

Lolo Garcia (Cubelles, 1976) és periodista i vicepresident del GEC Amics del Castell. Doctor en Periodisme, Màster en Reporterisme i Periodisme avançat i llicenciat en Periodisme i Filologia Hispànica, ha publicat diversos treballs sobre història local, principalment als anuaris del GEC i als programes de la Festa Major de Cubelles. Va tenir cura de l’edició del llibre Els catalans a Ginebra. La reivindicació de Catalunya al món: Francesc Maspons i Anglasell, i és autor del llibre Francesc Maspons i Anglasell. El nostre home a la Societat de Nacions. Vida i obra (1872–1966). Ha sigut tècnic dels departaments d’Alcaldia i Comunicació de l’Ajuntament de Cubelles i anteriorment havia treballat a Ràdio Cubelles, RTV El Vendrell, Urbe TV, Diari de Vilanova, L’Hora del Garraf, Canal Blau i TV3, entre d’altres.


A continuació de la presentació del quadern hi haurà la inauguració de l’exposició fotogràfica del fons d’Isidre Rosell Charlie Rivel: Homenatges, monument, entrerrament, gegantó...


El nostre consoci Isidre Rosell, habitual seguidor dels esdeveniments de tota índole de Cubelles, aporta imatges, moltes de les quals inèdites, de diferents actes amb Josep Andreu Charlie Rivel de protagonista. Podrem veure, per posar alguns exemples, fotografies de l’homenatge que li va retre l’Ajuntament el 1976; el que li va oferir la Societat L’Aliança el 1977; l’homenatge i inauguració del monument que li fou dedicat el 1980; el seu multitudinari enterrament, el 1983, i diverses imatges del gegantó amb la seva figura, estrenat el 1987.


JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI

Divendres 13 d’octubre, a les 19.00 h, al pati de ponent del castell.

Presentació del llibre Els Rovirosa. De quines terres llunyanes venim?, de Núria Raspall Rovirosa. Presentació a càrrec de Núria Jané, arxivera i historiadora.

Acte organitzat per l’Ajuntament de Cubelles.


Dissabte 14 d’octubre, a les 10.00 h, en primera visita, i a les 12.00 h, en segona:

Visita guiada al celler de Ca l’Aleix de la mà del seu propietari, Antoni Rojas, soci del GEC Amics del Castell.

Acte organitzat per l’Ajuntament de Cubelles


Diumenge 15 d’octubre, a partir de les 10.00h, des de la plaça de la Vila.

Ruta guiada pel patrimoni de la Guerra Civil a Cubelles.

Ruta amb explicació històrica pel centre de Cubelles i el fortí i el búnquer de defensa de la costa a càrrec dels historiadors Joan Vidal Adrià Cabezas.

Acte organitzat per l’Ajuntament de Cubelles amb la col·laboració del GEC Amics del Castell.

Trobareu més informació d’aquestes i altres activitats a: www.cubelles.cat i al correu charlierivel@cubelles.cat


Divendres 20 d’octubre, a les 19.00 h, a la sala d’actes del Centre Parroquial.

Conferència: El Rector de Vallfogona, un personatge del poble, a càrrec de Queti Vinyals Florenciano.


Aquest any 2023 se celebren els 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona, Francesc Vicent Garcia (1579-1623). Amb el Rector de Vallfogona passa una cosa curiosa: tothom n’ha sentit a parlar però hi ha poca gent que sàpiga exactament qui és. A alguns ens ha arribat a través d’una rondalla, un acudit o una cançó; a d’altres ens han explicat, a l’escola o a la universitat, que és l’autor d’un sonet sobre una dama que es pentina; per a d’altres, és poc més que un nom que no sabem exactament on situar. La voluntat d'aquest acte és que coneguem millor el personatge i la seva obra.

Queti Vinyals Florenciano és llicenciada en Filologia Catalana. Enamorada de la llengua i la cultura catalanes, és responsable de la coordinació de l’Àrea de Foment de l’Ús del Català al Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf i la dinamització del Voluntariat per la Llengua. 

Organitza: Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell, amb el suport del Voluntariat per la Llengua del Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú.


Diumenge 22 d’octubre, 

Sortida a Vallfogona de Riucorb, Vallbona de les Monges i monestir de Santes Creus

Concentració a tres quarts de 7 a la plaça del Mercat. A les 7h sortida en autocar. Esmorzar a l’àrea de servei de Montblanc. De dos quarts de 10 a dos quarts d’11 visita guiada a Vallfogona. A dos quarts de 12 visita guiada al monestir cistercenc de Santa Maria, a Vallbona de les Monges. Dinar al Restaurant Masia del Pla, al Pla de Santa Maria. A les 4 de la tarda visita guiada al monestir de Santes Creus. Cap a tres quarts de 6 retorn cap a Cubelles, amb arribada al voltant de les 7.


El preu de la sortida, amb l’autocar, les visites, els guies i el dinar inclòs, és de 57 € per als socis i de 59 € per als no socis.

Inscripcions: A partir del dimecres 4 d’octubre fins al dilluns 16 d’octubre. Fins al dimarts 10 d’octubre podran fer-ho només els socis o el soci més un acompanyant no soci, i les 30 primeres inscripcions també tindran prioritat per ocupar els 30 primers seients de l’autocar. L’ingrés s’ha de fer al compte corrent ES71 0081 1620 32 0001025004 de Banc Sabadell, indicant el nom de les persones que s’inscriuen i qui és soci i no soci.

Organitza: Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell, amb el suport del Voluntariat per la Llengua del Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR